Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σωρεία παραβάσεων από τους ταριχευτές της αρχαίας Αιγύπτου

Αιγυπτιακές μούμιες ζώων στο Βρετανικό Μουσείο. Το περιεχόμενο δεν είναι πάντα αυτό που εικονίζεται. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα μουμιοπ...


Σωρεία παραβάσεων από τους ταριχευτές της αρχαίας Αιγύπτου
Αιγυπτιακές μούμιες ζώων στο Βρετανικό Μουσείο.
Το περιεχόμενο δεν είναι πάντα αυτό που εικονίζεται.
Στην αρχαία Αίγυπτο, τα μουμιοποιημένα, προσεκτικά τυλιγμένα ζώα ήταν θρησκευτικές προσφορές όπως τα κεριά που ανάβουμε σήμερα στην εκκλησία. Όμως οι ταριχευτές φαίνεται ότι αδυνατούσαν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση, οπότε τύλιγαν σε γάζες ό,τι έβρισκαν.

Το «σκάνδαλο» στην αγορά μουμιοποιημένων ζώων μόλις αποκαλύφθηκε από ερευνητές του Μουσείου του Μάντσεστερ και του πανεπιστημίου της ίδιας πόλης.

Από τις 800 και πλέον μούμιες που έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής με ακτινογραφίες και τομογραφίες, μόνο το ένα τρίτο περιείχε πλήρεις μούμιες. 

Μία στις τρεις περιείχε μόνο τμήματα ζώων, και το υπόλοιπο έκρυβε άσχετα υλικά όπως λάσπη και ξυλαράκια, καθώς και υλικά που σχετίζονται με ζώα όπως φτερά και τσόφλια.

«Γνωρίζαμε ανέκαθεν ότι δεν περιείχαν όλες οι μούμιες ζώων αυτό που θα περιμέναμε να περιέχουν, διαπιστώσαμε όμως ότι το ένα τρίτο δεν περιείχε καθόλου ζωικό υλικό, δηλαδή κανένα σκελετικό υπόλειμμα» αναφέρει στο BBC η Δρ Λίντια ΜακΝάιτ, αιγυπτιολόγος του πανεπιστημίου.

Η ερευνητική ομάδα, πάντως, δεν πιστεύει ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν απάτη μεγάλης κλίμακας. Το πιθανότερο είναι ότι τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονταν ειδικά για αυτόν τον σκοπό δεν επαρκούσαν για την τροφοδοσία της αγοράς και οι ταριχευτές απλά χρησιμοποιούσαν ό,τι έβρισκαν, χωρίς να το κρύβουν απαραίτητα από τον αγοραστή.

«Θα πήγαινες σε ένα ειδικό μέρος και θα αγόραζες μια μούμια ζώου ανταλλάσσοντάς την με κάποιο άλλο προϊόν. Στη συνέχεια θα την έδινες σε έναν ιερέα, ο οποίος θα μάζευε πολλά μουμιοποιημένα ζώα και θα τα έθαβε μαζί» εξηγεί ο Δρ Κάμπελ Πράις, επιμελητής του Μουσείου του Μάντσεστερ.

Κάθε είδος ζώου θαβόταν σε ξεχωριστή κατακόμβη. Οι περίπου 30 τέτοιες κατακόμβες που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο είναι γεμάτες μούμιες από την οροφή μέχρι το πάτωμα. Μια από αυτές έκρυβε ούτε λίγο ούτε πολύ δύο εκατομμύρια μουμιοποιημένες ίβιδες (είδος πτηνού).

Η μουμιοποίηση ζώων -από γάτες μέχρι πουλιά και κροκόδειλους- γινόταν σε «βιομηχανική κλίμακα» λέει η Δρ ΜανΚάιτ. «Τα ζώα θανατώνονταν όταν ήταν νεαρά και μικρά. Για να φτάσει κανείς αυτούς τους αριθμούς θα έπρεπε να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής» εξηγεί η ερευνήτρια,

«Η κλίμακα της μουμιοποίησης ζώων από το 800 π.Χ. μέχρι και τα χρόνια της ρωμαϊκής περιόδους ήταν τεράστια» συμφώνησε ο Δρ Πράις.

Μέχρι και 70 εκατομμύρια ζώα πρέπει να θανατώθηκαν και να μουμιοποιήθηκαν ως θρησκευτικές προσφορές στην αρχαία Αίγυπτο.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η προσφορά ήταν μικρή σε σχέση με τη ζήτηση για επικοινωνία με τους θεούς της αρχαίας Αιγύπτου, πολλοί από τους οποίους είχαν μορφές ζώων.

Ντοκιμαντέρ για το «σκάνδαλο» των μουμιοποιημένων ζώων θα προβληθεί τη Δευτέρα από την τηλεοπτική εκπομπή Horizon του BBC.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια