Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αυτό είναι (;) το αληθινό πρόσωπο του Σαίξπηρ

Το πρώτο και μοναδικό πορτρέτο της ζωής του θεατρικού συγγραφέα Γουίλιαμ Σαίξπηρ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς σ...

Αυτό είναι (;) το αληθινό πρόσωπο του Σαίξπηρ

Το πρώτο και μοναδικό πορτρέτο της ζωής του θεατρικού συγγραφέα Γουίλιαμ Σαίξπηρ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς σε ένα βιβλίο βοτανολογίας του 16ου αιώνα.

Η ανακάλυψη δεν ήταν εύκολη υπόθεση μιας και ο Γκρίφιθς χρειάστηκε να αποκρυπτογραφήσει έναν κωδικό της εποχής της δυναστείας των Τύδωρ, που βρισκόταν κάτω από το εξώφυλλο του βιβλίου και αποτελούνταν από παζλ με εικόνες, κρυπτογραφήσεις, μοτίβα με εμβλήματα και λουλούδια-σύμβολα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι o Γκρίφιθς αποκάλυψε την ανακάλυψή του, σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Country Life, το οποίο ασχολείται με την αγροτική ζωή! O εκδότης του περιοδικού Μαρκ Χέτζες περιέγραψε το γεγονός ως την «λογοτεχνική ανακάλυψη του αιώνα» και επαίνεσε την «απαράμιλλη γνώση» του Γκρίφιθς, το πεδίο ειδίκευσης του οποίου είναι ο ρόλος της χλωρίδας στην λογοτεχνία της Αγγλικής Αναγέννησης.

Αυτό είναι (;) το αληθινό πρόσωπο του Σαίξπηρ

Αυτό είναι (;) το αληθινό πρόσωπο του Σαίξπηρ

Ο ιστορικός ερευνούσε την βιογραφία του βοτανολόγου Τζον Τζέραρντ όταν ξεκίνησε να διαβάζει το ογκώδες βιβλίο του με τίτλο “The Herball or Generall Historie of Plantes” το οποίο χρονολογείται το 1598. Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζεται ένας γενειοφόρος άντρας που φορά ένα δάφνινο στεφάνι. Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο άντρας αυτός είναι ο 33χρονος Σαίξπηρ, στο αποκορύφωμα της καριέρας του καθώς μόλις είχε γράψει το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» και λίγο αργότερα θα έγραφε τον «Άμλετ».

Γραμμένο από τον βοτανολόγο Τζον Τζέραρντ, το έργο εκτείνεται σε 1.484 σελίδες και αποτελεί την ογκωδέστερη επιστημονική μελέτη για τα φυτά που δημοσιεύθηκε ποτέ στην αγγλική γλώσσα. Πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί μόνο 15 αντίτυπα του βιβλίου.

Όλα τα πορτρέτα που απεικονίζουν τον άγγλο συγγραφέα - αυθεντικά ή μη - φιλοτεχνήθηκαν μετά τον θάνατό του. Ωστόσο, το επίμαχο πορτρέτο δημιουργήθηκε όσο εκείνος ζούσε. Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 23 Απριλίου 1616, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1598.

«Αρχικά, ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι κάποιος τόσο διάσημος θα ήταν κρυμμένος μπροστά στα μάτια μας για τόσο καιρό. Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχω μπροστά μου μια σειρά γεγονότων τα οποία δεν μπορώ να αμφισβητήσω, όσο και αν προσπαθώ. Όλα δείχνουν τον Σαίξπηρ. Έχω προσπαθήσει, αλλά δεν μπόρεσα να αποδείξω ότι είναι κάποιος άλλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιστορικός.

«Πρόκειται για το μόνο γνωστό και αυθεντικό πορτρέτο του μεγαλύτερου συγγραφέα στον κόσμο που φιλοτεχνήθηκε στη διάρκεια της ζωής του» δήλωσε ο Μαρκ Χέτζις, εκδότης του περιοδικού Country Life, το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη του πορτρέτου. «Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ήξερε πώς έμοιαζε ο Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του», πρόσθεσε.

Βέβαια, παρόμοιοι ισχυρισμοί σχετικά με τον Σαίξπηρ είχαν γίνει και στο παρελθόν όταν η οργάνωση “Shakespeare Birthplace Trust”, η οποία προωθεί την ζωή και το έργο του και βρίσκεται στην γενέτειρα του, παρουσίασε έναν πίνακα του 1610 υποστηρίζοντας ότι είναι αυθεντικό πορτρέτο του βάρδου.


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια