Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαψεύδει το ΥΠΠΟ την εθελοντική εργασία σε μουσεία

Ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα υποκατάστασης της εργασίας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολο...

Διαψεύδει το ΥΠΠΟ την εθελοντική εργασία σε μουσεία

Ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα υποκατάστασης της εργασίας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές από εθελοντές, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Το θέμα ανέκυψε μετά τη δημοσίευση στον «Ημεροδρόμο» εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, προς όλες τις περιφερειακές και ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου και όλα τα δημόσια μουσεία, με τίτλο «Προσφορά εθελοντικής εργασίας», και το οποίο ανέφερε:

«Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 6 Απριλίου 2015 υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ΓΔΑΠΚ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα του εθελοντισμού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους, ούτως ώστε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού».

Το έγγραφο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων , που κάλεσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «αφενός να πάρει σαφή θέση στο θέμα της εργασίας εθελοντών σε ‘τομείς του λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών’, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, και αφετέρου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων που υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πολιτισμού».

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα εθελοντικής εργασίας, καλύπτει πλήρως την αναπληρώτρια γγ του ΥΠΠΟ και αποδίδει το έγγραφο σε «προσωπική πρωτοβουλία» της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένης Κόρκα.

Όπως σημειώνεται, το έγγραφο «εστάλη κατά παρερμηνεία των λεχθέντων σε συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου, που έγιναν προ διμήνου» καθώς και «κατά παρερμηνεία του εγγράφου της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη που ακολούθησε αμέσως μετά και αναφερόταν σε πλήθος θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις συσκέψεις αυτές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ «ζήτησε προφορικώς και εγγράφως να ανακληθεί το εν λόγω έγγραφο της ΓΔΑΠΚ, που έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις επί θεμάτων που χρήζουν νομικής επεξεργασίας».

«Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εξάλλου ότι ο εθελοντισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει την εργασία των υπαλλήλων του υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση. 


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια