Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναταραχή για την απασχόληση εθελοντών στα μουσεία

Αναταραχή μεγάλη προκλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού μετά τη δημοσίευση εγγράφου στον «Ημεροδρόμο» , στο οποίο θιγόταν το θέμα του ε...


Αναταραχή για την απασχόληση εθελοντών στα μουσεία

Αναταραχή μεγάλη προκλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού μετά τη δημοσίευση εγγράφου στον «Ημεροδρόμο», στο οποίο θιγόταν το θέμα του εθελοντισμού.

Αναταραχή μεγάλη προκλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού μετά τη δημοσίευση εγγράφου στον «Ημεροδρόμο», στο οποίο θιγόταν το θέμα του εθελοντισμού. «Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 6 Απριλίου 2015 υπό τον κ. αναπληρωτή υπουργό με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ΓΔΑΠΚ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα του εθελοντισμού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους», ανέφερε το έγγραφο.

Το υπογράφει η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Έλενα Κόρκα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όμως, της ζητήθηκε εγγράφως από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη να εκδώσει την ανακοίνωση. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, καθώς σύμφωνα με την Αριστερά οι εθελοντές είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Ζήτημα ασφαλείας

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πάγια θέση του είναι πως οι ανάγκες του Δημοσίου «απαιτούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού και δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από εργαζομένους με άτυπες σχέσεις εργασίας. Πολύ περισσότερο που η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά για να τα χειρίζονται εθελοντές χωρίς τις ειδικές γνώσεις και τις υποχρεώσεις των τακτικών υπαλλήλων του Δημοσίου».

Ο ΣΕΑ καλεί την πολιτική ηγεσία να πάρει σαφή θέση στο θέμα, αλλά και να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέχρι χθες δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με το υπ/αρ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/TΑΜΣ/ 146803/86877/5296/3286 έγγραφο (συν.) της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΚΠ) ζητείται από τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες καθώς και από τα Δημόσια Μουσεία να διατυπώσουν τις απόψεις τους “σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους, ούτως ώστε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού.”

Η εν λόγω επιστολή κατ' αρχάς δημιουργεί την εντύπωση στους αποδέκτες της ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα της εθελοντικής εργασίας σε διάφορους τομείς λειτουργίας των μουσείων και συλλογών. Απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη, στην οποία θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να κληθεί ο ΣΕΑ και τα άλλα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟ να καταθέσουν τις απόψεις τους.

 Θυμίζουμε ότι είναι πάγια θέση του Συλλόγου καθώς και όλου του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου ότι οι ανάγκες του δημοσίου απαιτούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού και δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από εργαζόμενους με άτυπες σχέσεις εργασίας. Πολύ περισσότερο που η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά για να τα χειρίζονται εθελοντές χωρίς τις ειδικές γνώσεις και τις υποχρεώσεις των τακτικών υπαλλήλων του δημοσίου. Τα παραπάνω δεν αποκλείουν φυσικά τη συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι κ.ά.) για δράσεις προβολής και διοργάνωση εκδηλώσεων, χωρίς ωστόσο να εκχωρούνται αρμοδιότητες όπως η φύλαξη και η ασφάλεια των μουσείων και να υποκαθίστανται θέσεις εργασίας από εθελοντές.

Κατόπιν τούτων, καλείται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αφενός να πάρει σαφή θέση στο θέμα της εργασίας εθελοντών σε “τομείς του λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών”, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, και αφετέρου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων που υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πολιτισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ημεροδρόμου»το έγγραφο θα αποσυρθεί.


1 σχόλιο

  1. "Πολύ περισσότερο που η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά για να τα χειρίζονται εθελοντές χωρίς τις ειδικές γνώσεις και τις υποχρεώσεις των τακτικών υπαλλήλων του Δημοσίου».".

    ειδικές γνώσεις για τη φύλαξη ? ναι πτυχίο χρειάζεται χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή