Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μαγεμένες» στη Ρωμαϊκή Αγορά

Οι «Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης» εγκαινιάζονται αύριο και θα φιλοξενούνται έως τις 16 Αυγούστου Εμπνευ...

«Μαγεμένες» στη Ρωμαϊκή Αγορά
Οι «Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης»
εγκαινιάζονται αύριο και θα φιλοξενούνται έως τις 16 Αυγούστου
Εμπνευσμένη από τις «Μαγεμένες», τις αποκαλούμενες και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, η εικαστικός Άννη Καλτσίδου δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση στη Ρωμαϊκή Αγορά, που συνδέει την ιστορία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης με το σήμερα.

Οι «Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης» εγκαινιάζονται αύριο και θα φιλοξενούνται έως τις 16 Αυγούστου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.

Πρόσωπα φτιαγμένα από πηλό και ένας δρόμος από φύλλα ψευδόχρυσου οδηγούν σε έναν άνθρωπο σε εμβρυακή στάση, που συμβολίζει τη γέννηση και τον θάνατο ταυτόχρονα, στην Κρυπτή Στοά, ενώ σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο θα υπάρχουν αντίστοιχα πρόσωπα από τσιμέντο. Στη διάρκεια των εγκαινίων θα γίνει μια performance, όπου πέντε κοπέλες, στις θύρες της Ρωμαϊκής Αγοράς -ως άλλες «Μαγεμένες»- θα ερμηνεύσουν τραγούδια, στα τουρκικά, στα βουλγαρικά, στα αρμένικα, στα εβραϊκά, κομμάτια μικρασιάτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά, σεφαραδίτικα, ενώ η εικαστικός θα τους δίνει από ένα μαύρο μαντίλι, σε ένδειξη πένθους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Συνειρμοί»

«Τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία του ανθρώπου της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα στον χρόνο. Έτσι η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία (το παλιό), διασταυρώνονται με το νέο, το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση, απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε ''Παλιές Διασταυρώσεις - Make it New''», λέει στο «Έθνος» η ιστορικός τέχνης Μαρία Καγιαδάκη.

Την έκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και θα είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από Πέμπτη μέχρι Κυριακή από τις 8.00 έως τις 15.00.

Η Άννη Καλτσίδου σπούδασε Οικονομικά, αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για την συμμετοχή της στην 5η Μπιενάλε, πηγή έμπνευσης ήταν οι «Μαγεμένες», τοποθετημένες στη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς τον 2ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές, οι οποίες κοσμούσαν μια κορινθιακή κιονοστοιχία και αναπαριστούσαν τον νεαρό θεό Διόνυσο δίπλα σε έναν πάνθηρα, την Αύρα με το πέπλο της, την Αριάδνη στεφανωμένη με τα φύλλα μιας κληματαριάς, τη Λήδα μαζί με τον κύκνο, μια Μαινάδα που παίζει διπλό φλάουτο, τον Γανυμήδη μαζί με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, μια Νίκη και έναν Διόσκουρο με μια αναπαράσταση αλόγου στα πόδια του. Το 1864 τις αγόρασε ο Γάλλος επιγραφολόγος Εμμανουήλ Μίλερ και σήμερα βρίσκονται -μαζί με άλλες αρχαιότητες- στο Μουσείο του Λούβρου.

Η Αρχαία αγορά καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων στην καρδιά της ρωμαϊκή πόλης. Οι «Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης» εκτείνονται στην Κρυπτή Στοά, που έχει αναστηλωθεί από το 1966, ενώ από το 1997 έχει δοθεί σε χρήση και το Ωδείο, χωρητικότητας 250 ατόμων. Παράλληλα λειτουργεί μουσείο με τα ευρήματα και οπτικό υλικό, σε ένα σύγχρονο υπόγειο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, με είσοδο από την Κρυπτή Στοά και έξοδο από το βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας του αρχαιολογικού χώρου.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια