Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας

Εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας και του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, με θέμα «Τα νομίσματα τη...

Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας

Εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας και του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, με θέμα «Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας. Η Συρία Θεά», πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, με επιτυχία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Προλόγισε ο κ. Γ. Κ. Στεφανάκης για την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας,  ενώ οι ομιλητές Δρ. Γεώργιος και Θεοδώρα Σκούρα ανέλυσαν το θέμα με επιτυχία έπειτα από μακροχρόνια μελέτη της ιστορίας της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας των Αθηνών, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, διαπρεπείς δικηγόροι, επιτυχημένοι ιατροί, πρόεδροι μορφωτικών ιδρυμάτων και ιστορικών συλλόγων, ιστορικοί, πρέσβεις και απεσταλμένοι των υπουργείων εξωτερικών και πολιτισμού.

40 σειρές διαφορετικών νομισμάτων

Η περιοχή της Αρχαίας Θουρίας περιλαμβάνει τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Άγιος Φλώρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Αντικάλαμος, Αριοχώρι, Άρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή,  Σπερχογεία, Σταματινό. Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη και την Μεσσηνία. Και στις δύο περιπτώσεις οι κάτοικοί της ήταν «πολύρρηνες και πολυβούται», γι’ αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 40 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας

Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας

Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων,  στην περιοχή υπήρχε ο ναός της Συρίας Θεάς, ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο, συνελεύσεις) και χώρο ανάρτησης των ανακοινώσεων της εξουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην νότια και κεντρική Ελλάδα.

Οι εισηγητές Δρ. Γεώργιος και Θεοδώρα Σκούρα παρουσίασαν όλα τα νομίσματα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας και  συνέδεσαν τα περισσότερα από αυτά με την μοναδική ύπαρξη του ιερού και του Ναού της Συρίας Θεάς, στο πλαίσιο της ιστορίας και της αρχαιοκοινωνιολογίας.

Η επόμενη ομιλία με θέμα «Νομίσματα Αρχαίας Θουρίας» θα παρουσιαστεί, από τον Δρ. Γεώργιο Σκούρα, την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (Φανερωμένης 86 - 90), στην Παλιά Λευκωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια