Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγγελοι- συνήγοροι

Το αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενήσει και φέτος παράστασεις του Φεστιβάλ Επτά Άγγελοι ταξιδεύουν από διαφορετικές εποχές και φέ...

Άγγελοι- συνήγοροι
Το αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενήσει και φέτος παράστασεις του Φεστιβάλ
Επτά Άγγελοι ταξιδεύουν από διαφορετικές εποχές και φέρνουν στο σήμερα ο καθένας το δικό του μήνυμα. Ένα μήνυμα στήριξης στη σημασία και το ρόλο της περιοχής ανά τους αιώνες. Που επιβεβαιώνουν μέσα από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα τη συμβολή των Φιλίππων στο χάρτη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ο λόγος για το 58ο Φεστιβάλ Φιλίππων που θα πραγματοποιηθεί από 4 Ιουλίου μέχρι και 20 Αυγούστου, και η φιλοσοφία του οποίου φέτος αντλεί και εμπνέεται από την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, μιλώντας στον «Α», εξηγεί: «Πράγματι, αφορμή για την κατάρτιση του φετινού προγράμματος στάθηκε η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προς ένταξη στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν το φεστιβάλ «αφηγούνταν» την ιστορία της περιοχής, των Φιλίππων, του Παγγαίου, της Αμφίπολης. Ετσι ώστε θα λέγαμε να μεσιτεύσουν, να δικηγορήσουν υπέρ αυτής της υποψηφιότητας. Μια υποψηφιότητα απόλυτα δικαιολογημένη, όπως αποδεικνύεται ιστορικά και διαμέσου των αιώνων. Για το λόγο αυτό σκεφτήκαμε και μια σειρά Αγγέλων -μέσα από μια παράσταση που θα δοθεί σε δική μου σκηνοθεσία και σε εικαστική επιμέλεια των Στράτου Καλαφάτη και Λίας Ναλμπαντίδου στις 10-11 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, με πρωταγωνιστές τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Λυδία Φωτοπούλου, Παύλο Σταυρόπουλο, Δημήτρη Κοντό, Ναταλία Βασιλέκα και τον Λάζαρο Βρουλάκο».

Οι 7 Αγγέλοι

Συστήνοντάς μας τους πρεσβευτές- Αγγέλους, ο ίδιος διευκρινίζει: «Η αρχή γίνεται από τον Αγγελο των ''Περσών'' του Αισχύλου, που θα μιλήσει για το Παγγαίο και το πέρασμα των Φιλίππων. Ακολουθεί ο Αγγελος του Θουκυδίδη και η διήγησή του για τη μάχη της Αμφίπολης, ενώ ο τρίτος Αγγελος θα είναι από τη ''Φυλλάδα'' του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα μιλήσει για τη θρυλική εκείνη ιστορία του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα βασιλέα. Ως τέταρτος Αγγελος εμφανίζεται ο Απόστολος Παύλος, με την ''Επιστολή της χαράς'' προς Φιλιππησίους, την ''Επιστολή της ταπεινοφροσύνης''. Αφήνει την καρδιά του να εκφραστεί με τον πιο αυθόρμητο και τρυφερό τόνο, για να ευχαριστήσει τους χριστιανούς των Φιλίππων, μέσα από τη φυλακή του. Συνεχίζουμε με τον Αγγελο του Πλουτάρχου, με τους ''Παράλληλους Βίους'' του και την περιγραφή για τη μάχη των Φιλίππων, μέσα από το βιβλίο ''Δίων-Βρούτος''. Ο έκτος Αγγελος φτάνει μαζί με τον Σέξπιρ και τον Ιούλιο Καίσαρα για να μας πει το τέλος του Κάσσιου και του Βρούτου στους λόφους των Φιλίππων. Ο έβδομος -τελευταίος αλλά, ελπίζουμε, όχι έσχατος- θα είναι ο Αγγελος που εμπνεύστηκε ένας σύγχρονος Ελληνας συγγραφέας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε κοιτάζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης και ο οποίος επιλέγει κάποιον που ζει κοντά στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και δουλεύει και σ' αυτό».

Το πρόγραμμα

Η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων -με συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, από τα οποία οι 25.000 αφορούν το καλλιτεχνικό μέρος- ανοίγει στις 4 Ιουλίου, με την πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, ακολουθεί στις 11 Ιουλίου πάλι το Εθνικό με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, ενώ στις 17 Ιουλίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φέρνει το έργο του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα συμμετέχει και η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ στήνοντας ένα τριήμερο φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ (2-4 Αυγούστου). Στη φετινή διοργάνωση την ποίηση θα εκπροσωπήσουν οι Βασίλης Αμανατίδης και η Γλυκερία Μπασδέκη, ενώ ο σκηνοθέτης Μιχάλης Αγγελίδης, θα παρουσιάσει το διήγημα του Αριστείδη Αντονά «Τα κτίσματα». Και φέτος οι εκδηλώσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, προβολές ταινιών και εκθέσεις, θα πραγματοποιηθούν στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», ενώ παραδοσιακά δε θα λείψουν και άλλοι απρόβλεπτοι χώροι.


Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια