Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Η Ευρώπη της Ελλάδος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο της περιοδικής έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσμ...


«Η Ευρώπη της Ελλάδος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο της περιοδικής έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank» η οποία, μετά την ιδιαίτερη επιτυχία που σημειώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρατείνεται έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ενδεικτικώς, αναφέρεται ότι από τις 11 Απριλίου 2014 έως τις 31 Μαρτίου 2015 την έκθεση επισκέφθηκαν περί τα 115.000 άτομα.

Σε δύο αίθουσες του Μουσείου, η έκθεση παρουσιάζει τον ελληνικό αποικισμό στην Ευρώπη καθώς και τη διάδοση και χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου. Οι ελληνικές αποικίες, που ιδρύθηκαν κατά τον Β΄ Αποικισμό στις σημερινές χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της Ευρώπης και διέδωσαν τη χρήση του νομίσματος, το οποίο στον κυρίως ελλαδικό χώρο χρησιμοποιούνταν ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ..

Στην έκθεση παρουσιάζονται 121 νομίσματα των ελληνικών αποικιών, εκ των οποίων 116 ανήκουν στη συλλογή της Alpha Bank, 3 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και 2 σε ιδιωτική συλλογή. Για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της ανάπτυξης των αποικιών που παρουσιάζονται στην έκθεση, τα νομίσματα πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Ολυμπίας, Ερέτριας και Ιωαννίνων, καθώς και από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αθηνών). Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, αρχαία αντικείμενα από τρία Μουσεία της Ιταλίας  και δύο της Ισπανίας, χώρες όπου η αποικιακή δραστηριότητα των Ελλήνων υπήρξε μεγάλη.

«Η Ευρώπη της Ελλάδος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι ενότητες της έκθεσης

Ο Αποικισμός: περιπέτεια και πρόκληση, ταυτότητα και νόστος

Στην εισαγωγική ενότητα δίνεται το περίγραμμα του ρόλου της θάλασσας ως ζωτικής δύναμης του ελληνικού πολιτισμού, των κύριων μύθων, των επών, των εμβληματικών ηρώων που πλάσθηκαν με αφετηρία τις θαλασσινές περιπλανήσεις.

Νέες πατρίδες από τον Εύξεινο Πόντο έως τις Ηράκλειες Στήλες

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζεται η γεωγραφική εξάπλωση του Aποικισμού στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, στη Νότια Γαλλία, την Ισπανία, τις Ιλλυρικές Ακτές και τον Εύξεινο Πόντο. Παρουσιάζονται 39 αποικίες, οι πιο αντιπροσωπευτικές των περιοχών. Η κάθε αποικία αποτελεί έναν ξεχωριστό μικρόκοσμο, με προσδιορισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στοιχείων του και της νομισματοκοπίας της πόλης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε θέματα όπως η διάδοση του ελληνικού αλφαβήτου στους ντόπιους πληθυσμούς, η διάδοση της χρήσης του νομίσματος, αλλά και καλλιεργειών, όπως της αμπέλου, καθώς και η επικράτηση ελληνικών συνηθειών, όπως το συμπόσιο, οι λατρείες και το θέατρο.

Οι Έλληνες και οι Άλλοι

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αφιερώνεται στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους Έλληνες και τους γείτονες λαούς των περιοχών όπου εγκαθιδρύθηκαν αποικίες. Από τη συνύπαρξη αυτή προκλήθηκαν επιρροές, εισήχθησαν νέα πολιτισμικά στοιχεία και κατέστη τελικά δυνατή η συμβίωση, παρά τις όποιες διαφορές τους. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη σχέση με τους θαλασσοπόρους, και δυνάμει ανταγωνιστές, Φοίνικες και τους Κέλτες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πληροφορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 231 331 0201.


Δεν υπάρχουν σχόλια