Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο «κύριος Παλμύρα»: Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος που αποκεφάλισαν οι ισλαμιστές

Ο Χαλέντ αλ Ασάαντ, ένας εκ των επιφανέστερων αρχαιολόγων σε θέματα συριακής αρχαιολογίας Ο 83χρονος Χαλέντ αλ Ασάαντ, τον οποίο απο...


Ο «κύριος Παλμύρα»: Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος που αποκεφάλισαν οι ισλαμιστές
Ο Χαλέντ αλ Ασάαντ, ένας εκ των επιφανέστερων αρχαιολόγων σε θέματα συριακής αρχαιολογίας
Ο 83χρονος Χαλέντ αλ Ασάαντ, τον οποίο αποκεφάλισε η ISIS, επιδεικνύοντας τη σορό του κρεμασμένη σε κίονα στο κέντρο της Παλμύρας, υπήρξε ένας από τους πιο διαπρεπείς Σύρους αρχαιολόγους με ειδίκευση σε θέματα συριακής αρχαιολογίας.

Ο Αλ Ασάαντ είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή στη μελέτη και την την προστασία της Αρχαίας Παλμύρας. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση το γεγονός πως κρατούνταν εδώ κι ένα μήνα από την ISIS, η οποία τον πίεζε να αποκαλύψει την τοποθεσία κρυμμένων θησαυρών στην αρχαία πόλη, αλλά εκείνος αρνιόταν πεισματικά, γνωρίζοντας πως το τέλος του δεν θα αργούσε να έρθει.

«Αποτελούσε μια σημαντικότατη φιγούρα για την ιστορία της Παλμύρας. Δεν γίνεται να αναφέρεις την πόλη, δίχως το όνομα του Καλέντ αλ Ασάαντ. Είναι, για παράδειγμα, σαν να μιλάς για Αιγυπτιολογία και να μην αναφερθείς στο όνομα του Χάουαρντ Κάρτερ», τονίζει ο Αμρ αλ Αζμ, ένας Σύρος τέως έφορος αρχαιοτήτων που γνώριζε προσωπικά τον εκλιπόντα.

«Ο Χαλέντ αλ Ασάαντ ήταν ένας θησαυρός για τη Συρία αλλά και για ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο», προσθέτει ο γαμπρός του, Καλίλ Χαρίρι, ο οποίος εργάζεται στην αρχαιολογική υπηρεσία της Παλμύρας.

Ο 83χρονος αρχαιολόγος υπήρξε απόφοιτος της σχολής Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, έχοντας εκδώσει βιβλία σχετικά με την Ζηνοβία, την Βασίλισσα της Παλμύρας κι επονομαζόμενη και «Κλεοπάτρα της Συρίας».

Ήταν τέτοια η αγάπη του για την βασίλισσα Ζηνοβία, ώστε έδωσε το ίδιο όνομα σε μια από τις κόρες του. Είχε ακόμη άλλους έξι γιους κι άλλες τέσσερις κόρες.

Το 2003 ο Χαλέντ αλ Ασάαντ υπήρξε επικεφαλής της ομάδας των Σύρων και Πολωνών αρχαιολόγων που έφεραν στην επιφάνεια ένα εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας μωσαϊκό του 3ου μ.Χ. αιώνα στην Παλμύρα.

Δυο χρόνια νωρίτερα είχε ανακαλύψει 700 ασημένια νομίσματα που έφεραν τα πρόσωπα των Περσών βασιλιάδων Χοσρόη Α’ και Χοσρόη Β’, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στη Συρία τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Συνταξιοδοτήθηκε το 2003, αλλά συνέχισε να συμμετέχει ενεργά σε αρχαιολογικές ανασκαφές, ως επιστημονικός σύμβουλος.

Η Παλμύρα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 20 του περασμένου Μαΐου. Οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ είχαν προλάβει να απομακρύνουν πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς σε ασφαλείς τοποθεσίες προκειμένου να μην τους καταστρέψουν οι κατακτητές. Ο αρχαιολογικός χώρος, ωστόσο, έμεινε ουσιαστικά απροστάτευτος προκαλώντας φόβους ότι οι τζιχαντιστές θα κατέστρεφαν τα ρωμαϊκά μνημεία που ήταν αδύνατον να μεταφερθούν.

Ο Αλ Ασάαντ φέρεται ότι συνελήφθη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Την Τρίτη, οι δήμιοί του τον οδήγησαν σε μια πλατεία γεμάτη κόσμο. Ένας από αυτούς διάβασε το κατηγορητήριο που περιείχε πέντε κατηγορίες εναντίον του - μεταξύ αυτών ως «διευθυντή των ειδώλων», ότι είχε εκπροσωπήσει τη Συρία σε «άπιστα συνέδρια» και πως είχε επισκεφθεί το σιιτικό Ιράν. Έπειτα, κάποιος άλλος από την ομάδα τράβηξε ένα μαχαίρι και έκοψε τον λαιμό του ηλικιωμένου αρχαιολόγου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το κεφάλι κύλησε στα πόδια του με τα γυαλιά του θύματος να έχουν μείνει στη θέση τους.

Οι αρχικές πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές κρέμασαν το πτώμα του Αλ Ασάαντ από έναν ρωμαϊκό στύλο, δεν επιβεβαιώθηκαν. Αργότερα, ωστόσο, μια φωτογραφία που διακινήθηκε στα σόσιαλ μίντια έδειχνε μία σορό να κρέμεται από έναν φωτεινό σηματοδότη.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια