Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εμπορικό κέντρο της ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε στη Σαγαλασσό

Ένα διώροφο κτίριο 2.200 ετών, το οποίο εκτιμάται ότι λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο, βρέθηκε στην αρχαία Σαγαλασσός στην περιοχή Aĝ...


Εμπορικό κέντρο της ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε στη Σαγαλασσό

Ένα διώροφο κτίριο 2.200 ετών, το οποίο εκτιμάται ότι λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο, βρέθηκε στην αρχαία Σαγαλασσός στην περιοχή Aĝlasun στην επαρχία Burdur της σημερινής Τουρκίας.

Ο βέλγος καθηγητής Dr. Jeroen Poblome, επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στη Σαγαλασσός, δήλωσε ότι ενώ περίμεναν να βρουν ένα πρόπυλο βρέθηκαν μπροστά σε ένα κτίριο του 2ου αιώνα π.Χ..

«Δεν έχουμε βρει κτίριο από αυτή την περίοδο. Ευτυχώς, τμήματα αυτού του κτιρίου έχουν διασωθεί. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφής θα φανούν στο τέλος του Αυγούστου», δήλωσε ο Poblome, προσθέτοντας ότι στον πρώτο όροφο του κτιρίου βρίσκονταν καταστήματα όπου οι έμποροι μπορούσαν να συντηρούν τα τρόφιμα τους.

«Υποθέτουμε επίσης ότι η είσπραξη των φόρων γινόταν στον πρώτο όροφο. Τα καταστήματα ίσως να είχαν ενοικιαστεί από γεωργούς. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη ανασκάψει διεξοδικά αυτό το μέρος. Εκτιμώ ότι σημαντικές συναντήσεις, όπως αυτές των φορολογικών συναλλαγών πραγματοποιούνταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Είχαν και πολύ καλή θέα της περιοχής από εδώ», δήλωσε ο Poblome.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κτίριο είχε ύψος 30 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα.

Ο Poblome επεσήμανε επίσης, ότι το κτήριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου.

«Εμείς θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου και στην συνέχεια να ανασκάψουμε το εσωτερικό του ώστε να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρονολόγησή του. Είμαστε βέβαιοι ότι ανήκει στον 2ο αιώνα π.Χ., αλλά δεν είμαστε βέβαιοι αν ανήκει στις αρχές, στη μέση ή στο τέλος του 2ου αιώνα π.Χ.»

Η Σαγαλασσός είναι αρχαιολογική τοποθεσία στην νοτιοδυτική Τουρκία, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Αττάλειας (τούρκικα: Antalya), και 30 χιλιόμετρα από το Μπουρντούρ και την Ισπάρτα (την αρχαία Σπάρτη της Μικράς Ασίας). Τα ερείπια της αρχαίας Σαγαλασσού βρίσκονται 7 χιλιόμετρα από στο Ağlasun (η αρχαία Αγαλασσός), στην επαρχία του Μπουρνούμ, στην δυτική μεριά της οροσειράς του Ταύρου (τούρκικα Toros), σε υψόμετρο 1450-1700 μέτρα. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη ήταν γνωστή ως η «πρώτη πόλη της Πισιδίας», μια περιοχή της δυτικής μεριάς του Ταύρου σήμερα γνωστή ως η Περιοχή των Τουρκικών Λιμνών. Υπήρξε από τις σημαντικότερες πόλεις της Πισιδίας ήδη από τους ελληνιστικούς χρόνους.

Οι αστική περιοχή ήταν απλωμένη σε διάφορα επίπεδα σε ένα υψόμετρο μεταξύ 1400 και 1600 μέτρων. Η πόλη κατάφερε να ανακάμψει μετά από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. , αλλά επιδημίες, έλλειψη νερού, έλλειψη ασφάλειας και σταθερότητας, ασταθής οικονομία και τελικά ένας δεύτερος καταστροφικός σεισμός περίπου στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ., ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να εγκατασταθούν στην πεδιάδα.

Το 1990 άρχισαν μεγάλης κλίμακας ανασκαφές υπό τη επίβλεψη του Marc Waelkens του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν. Στο φως ήρθε μεγάλος αριθμός κτηρίων, μνημείων και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων, που μαρτυρούν τη μνημειακή σημασία της ιστορίας της πόλης κατά την ελληνιστική, ρωμαϊκή, και βυζαντινή περίοδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια