Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πέθανε ο ιστορικός Βαγγέλης Κεχριώτης

Πέθανε την Πέμπτη 27 Αυγούστου,  στην Κωνσταντινούπολη, ο ιστορικός Βαγγέλης Κεχριώτης, χάνοντας τον σύντομο αλλά έντονο πόλεμο με τον...

Πέθανε ο ιστορικός Βαγγέλης Κεχριώτης

Πέθανε την Πέμπτη 27 Αυγούστου,  στην Κωνσταντινούπολη, ο ιστορικός Βαγγέλης Κεχριώτης, χάνοντας τον σύντομο αλλά έντονο πόλεμο με τον καρκίνο. Ήταν 46 ετών.

Γεννημένος το 1969 στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία. Το 2005 υποστήριξε τη διατριβή του στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λέιντεν με θέμα «Οι ελληνορθόδοξοι της Σμύρνης στο τέλος της Αυτοκρατορίας».

Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, δίδασκε βαλκανική ιστορία και ιστορία των χριστιανικών και εβραϊκών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν μέλος, στην Τουρκία, του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ιστορικών Tarih Vakfı και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Toplumsal Tarih και στην Ελλάδα μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein. Αρθρογραφούσε στην αρμενοτουρκική εφημερίδα Agos και στην Αυγή. Είχε επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την οθωμανική Σμύρνη, τις πολιτικές και πολιτισμικές όψεις των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία, για ζητήματα που αφορούν την εθνική ιδεολογία καθώς και τη δημόσια ιστορία.

Πρόσχαρος και προσηνής, άνθρωπος άμεσος και ανοιχτός, μοιράστηκε την περιπέτεια της υγείας του με φίλους και φοιτητές του στο Facebook, παραμένοντας μαχητικός και αισιόδοξος μέχρι την τελευταία στιγμή, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας, ζεστής ανθρώπινης επικοινωνίας και αγωνιστικής στάσης απέναντι στις απειλές της ζωής.

«Σήμερα χάσαμε έναν λαμπρό επιστήμονα και φίλο. Τον είχαμε ανάγκη όχι μόνον για το μυαλό του αλλά για τον συνδυασμό θάρρους και συμπόνιας που εξέφραζε. Ήταν έμπνευση για εμάς και εύχομαι να παραμείνει έτσι στη μνήμη μας, στη δουλειά μας και στον τρόπο που φερόμαστε ο ένας στον άλλον» είναι τα αποχαιρετιστήρια λόγια της συναδέλφου του Lily Frierson στο Facebook.

Για το επιστημονικό του έργο μιλούν «η λαμπρή πορεία του στο εξαιρετικά σημαντικό πανεπιστήμιο όπου δίδασκε, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στη σημαντικότερη ένωση των τούρκων ιστορικών, το Tarih Vakfı, και το κύρος που απολάμβανε εντός της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό», έγραψε ο φιλόλογος της Μεγάλης του Γένους Σχολής Γιάννης Γιγουρτσής, τονίζοντας κυρίως την προσφορά του Βαγγέλη Κεχριώτη «ως ενεργού πολίτη, το γεγονός ότι εξέφραζε με παρρησία τις πάντα τεκμηριωμένες απόψεις του για την πολιτική και την κοινωνία σε Ελλάδα και σε Τουρκία, αλλά και τις σημαντικές έως τολμηρές πρωτοβουλίες του για ενδιαφέροντα πάνελ, με συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, οργανωμένα με γνώση και με ευαισθησία, σε εποχές και τόπους που δεν είναι πάντοτε εύκολο να πραγματοποιηθούν».

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Φωκά στο Ορτάκιοϊ, στη 1.30 μ.μ. Θα προηγηθεί τελετή στο Albert Long Hall του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στις 11.00 π.μ.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια