Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή επιστρέφει στην Τουρκία

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του καντονιού της Γενεύης, που δείχνει...

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή επιστρέφει στην Τουρκία
Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του καντονιού της Γενεύης, που δείχνει λεπτομέρειες της μαρμάρινης ρωμαϊκής σαρκοφάγου (150-180 μ.Χ.) που θα επιστραφεί στην Τουρκία.
Ελβετός εισαγγελέας διέταξε την επιστροφή της πολύτιμης ρωμαϊκής σαρκοφάγου στην Τουρκία πέντε χρόνια μετά τον εντοπισμό της από τις τελωνειακές αρχές στη Γενεύη.

Η σαρκοφάγος, που θεωρείται σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, απεικονίζει τους Δώδεκα Άθλους του Ηρακλή και παρέμενε, καλά φυλαγμένη, στο συγκρότημα αποθηκών του Freeport της Γενεύης από το 2010.

Ο εισαγγελέας, από το ελβετικό καντόνι της Γενεύης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. 

Η σαρκοφάγος κατασχέθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από την ελβετική τελωνειακή διοίκηση μετά από έλεγχο απογραφής. Αποτελούσε μέρος των εμπορευμάτων του Phoenix Ancient Art που ειδικεύεται στις αρχαιότητες. 

Τον Μάρτιο του 2011, το ομοσπονδιακό γραφείο του πολιτισμού, δήλωσε ότι η σαρκοφάγος προέρχεται από την Τουρκία, από την αρχαία πόλη Δοκίμιον – στην σημερινή περιοχή της Αττάλειας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σαρκοφάγος φιλοτεχνήθηκε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., όταν η περιοχή ήταν βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Είναι ένα αντικείμενο «ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας», σύμφωνα με τις αρχές της Γενεύης. Η Τουρκία προσπάθησε να πάρει τη σαρκοφάγο το 2011. Τον Οκτώβριο του 2013, ο αρμόδιος δικαστής για την υπόθεση ταξίδεψε στην Τουρκία για να εξετάσει τους μάρτυρες και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια