Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μυστικά μιας... αρχόντισσας

Ολοκληρώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας η συντήρηση και η ανακαίνιση του γοητευτικού αρχοντικού της Πούλκως στη Σιάτιστα Κο...

Τα μυστικά μιας... αρχόντισσας

Ολοκληρώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας η συντήρηση και η ανακαίνιση του γοητευτικού αρχοντικού της Πούλκως στη Σιάτιστα Κοζάνης, που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Κοτταρίδη το περιγράφει ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποτυπώματα της καθημερινότητας του 18ου αιώνα, εύγλωττο μάρτυρα της άνθησης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ρωμιών εμπόρων κατάφερε να μετατρέψει τις ευκαιρίες της Pax Ottomana σε πλούτο και ποιότητα ζωής.

Ευρύχωρες σάλες, εντυπωσιακά τζάκια, άνετα μιντέρια, υαλοστάσια με κομψά αραβουργήματα και χρωματιστά γυαλιά που μετατρέπουν το φως σε μαγικό παιχνίδι, ξύλινες επενδύσεις, λαμπερά, χαρούμενα χρώματα, ζωγραφιές παντού με ανθοδέσμες και γλάστρες, λουλούδια κάθε λογής και φρούτα και πουλιά, που ακολουθώντας τη μόδα της εποχής φέρνουν τους ανοιξιάτικους κήπους μέσα στο σπίτι. Παράλληλα, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσουν οι ένοικοι τη χαρά της ζωής, μιας ζωής άνετης και εκλεπτυσμένης που συνεχίζει τη μακριά παράδοση της Ανατολής.

«Η ομορφιά της χειροποίητης χάρης συνεπήρε το προσωπικό μας. Μάστορες, ξυλουργοί και συντηρητές κέντησαν κυριολεκτικά και όλοι είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Και αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο έγινε. Παντού εκπληκτικά πατητά κονιάματα, με υφή πορσελάνης, σαν να ξαναβρήκαν τα μαστόρια το χαμένο αρχαίο μυστικό», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

Τα μυστικά μιας... αρχόντισσας
Το εξαιρετικής τέχνης τζάκι
Το αρχοντικό της Πούλκως βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία της Γεράνειας, σε μια γειτονιά της Σιάτιστας, όπου σώζονται και άλλα αρχοντικά. Σύμφωνα με κτητορική επιγραφή χαραγμένη σε ένα αγκωνάρι κοντά στην είσοδο του κτηρίου, το αρχοντικό άρχισε να χτίζεται το 1752.

Τα μυστικά μιας... αρχόντισσας
Ξεχωρίζουν τα πολύχρωμα ζωγραφιστά ταβάνια
Είναι χαρακτηριστικό πως φέρει το όνομα μίας από τις ιδιοκτήτριες, της Ελένης Πουλκίδου (Πούλκως), η οποία δεν ήταν η πρώτη ένοικος, αλλά το απέκτησε αρκετά αργότερα. Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, η Ελένη Πουλκίδου, σύζυγος του έμπορου Μιχαήλ Καραμπέρη, το κληρονόμησε από τη μητέρα της το 1910 και κατοίκησε σε αυτό αρκετά χρόνια αργότερα με την οικογένειά της. Το 1921 το μεταβίβασε στην κόρη της Βασιλική, σύζυγο του Αναστασίου Πουγγιά, η οποία πέθανε το 1959 και το κληρονόμησαν τα παιδιά της έως το 1966, οπότε και πέρασε στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Πολιτισμού, μέσα από αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Το τζάκι

Η συντήρηση και η αποκατάσταση του αρχοντικού -έχουν απομείνει μόνο μικρολεπτομέρειες- αποκάλυψαν πανέμορφα, πολύχρωμα ζωγραφιστά ταβάνια, φαρσώματα (ξύλινες επενδύσεις), ντουλάπες με διακοσμητικά μοτίβα, ενώ και οι φεγγίτες έχουν περίπλοκα σχέδια.

Τα μυστικά μιας... αρχόντισσας
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το εξωτερικό του αρχοντικού
Στο... επίσημο δωμάτιο του πάνω ορόφου ξεχωρίζει ένα εξαιρετικής τέχνης τζάκι, με κόγχες, ανάγλυφα ανθοδοχεία και φρουτιέρες, στεφάνια και γιρλάντες, ενώ εντυπωσιακό είναι και το τζάκι ενός άλλου δωματίου που φέρει διακόσμηση με ζωγραφιστά γυαλάκια. Ενδιαφέρον έχει και το εξωτερικό του αρχοντικού, στην πρόσοψη του οποίου είναι ζωγραφισμένα καράβια, αγαπημένο θέμα των Σιατιστινών, καθώς και ρόδακες.

Αλλά και στην πλακόστρωτη αυλή σώζονται ακόμη οι μαρμάρινοι «στύλοι», πάνω στους οποίους στηρίζονταν τα ξύλα που συγκρατούσαν την κληματαριά, ενώ και οι παλαιότεροι θυμούνται ότι υπήρχαν κληματαριά και διάφορα άλλα δέντρα.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια