Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Προτεραιότητα η μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας»

Σπουδαία επιτυχία είχε η Ελλάδα στην 38η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Την περασμένη Πέμπτη εκλέχτηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δι...



Σπουδαία επιτυχία είχε η Ελλάδα στην 38η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Την περασμένη Πέμπτη εκλέχτηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού για την επόμενη τετραετία.

Με 165 ψήφους σε σύνολο 186 ψηφισάντων, η χώρα μας ήρθε πρώτη σε ψήφους στην εκλογική ομάδα που απαρτίζεται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

Η επιτυχία αυτή αντανακλά, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το ειδικό βάρος της Ελλάδας στον χώρο του πολιτισμού και το κύρος που έχει αποκτήσει μέσα από την ενεργή συμμετοχή της και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Οργανισμού, όπως η έντονη δραστηριοποίησή της για την ενεργοποίηση της Σύμβασης του 1970 κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Αποδεικνύει παράλληλα, όμως, ότι το κύρος της χώρας μας μέσα από τέτοιες θέσεις, όπως αυτή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, είναι κατάκτηση όταν υπάρχει συστηματική προώθηση της υποψηφιότητάς μας, όπως έγινε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από το σύνολο των Διπλωματικών Αποστολών της χώρας μας στο εξωτερικό και από την Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην UNESCO.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρέσβης Γιώργος Βέης
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO πρέσβης Γιώργος Βέης, από το σκληρά δοκιμαζόμενο Παρίσι, εξηγεί στο «Έθνος» πως οι προτεραιότητες που θα θέσει η χώρα μας είναι:

1) Συμμετοχή στην αναδιοργάνωση δράσεων Εκτελεστικού Συμβουλίου.
2) Προαγωγή θέσεών μας στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
3) Προώθηση θεμάτων πολιτισμού και παιδείας.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη πείρα ως προς το δεύτερο σκέλος, αφού μάχεται την αρχαιοκαπηλία εδώ και δεκαετίες. Μια συνεργασία της με χώρες που μαστίζονται επίσης από αυτή, αλλά και δραστηριοποιούνται ιδιαιτέρως, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία, θα απέφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης, θα μπορούσε να φέρει «νέο αέρα» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Τέλος, θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αποτροπή της λεηλασίας πολιτιστικών αγαθών από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ κ.α.).

Γενική Διάσκεψη

Η UNESCO με τη συμμετοχή, σήμερα, των 193 κρατών-μελών και των 6 συνδεδεμένων μελών της εργάζεται, στα 70 χρόνια της λειτουργίας της, στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εκλέγεται από τη Γενική Διάσκεψη και είναι ένα από τα τρία συνταγματικά όργανα της UNESCO. Συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο για να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στη Γενική Διάσκεψη. Επίσης, έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των εργασιών της Γενικής Διάσκεψης καθώς και του ελέγχου του προγράμματος και των προβλέψεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια