Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση - ασπίδα στα αρχαία μνημεία

Σε διεθνές επίπεδο, σε πανευρωπαϊκό και σε γαλλικό, προτείνει να δοθεί η μάχη με την τρομοκρατία και το Ισλαμικό Κράτος για την πολιτι...

Επιχείρηση - ασπίδα στα αρχαία μνημεία

Σε διεθνές επίπεδο, σε πανευρωπαϊκό και σε γαλλικό, προτείνει να δοθεί η μάχη με την τρομοκρατία και το Ισλαμικό Κράτος για την πολιτιστική κληρονομιά ο διευθυντής του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.

Διαπρεπής αρχαιολόγος ο ίδιος, έχει συντάξει έναν κώδικα πενήντα σημείων, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, τον περασμένο Ιούνιο. Η σύνταξη του υπομνήματος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε μέρες κρίσιμες για τη Γαλλική Δημοκρατία.

Ο κ. Μαρτινέζ ξεκινά προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα από τον ΟΗΕ (να αντιμετωπιστούν τα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ως παράπλευρη απώλεια για την ανθρωπότητα) και συνεχίζει με την UNESCO.

Ζητά την επεξεργασία μιας νέας σύμβασης, με την οποία να προβλέπεται μηχανισμός προστασίας και πρόληψης για μνημεία και αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες καθώς επίσης και αποκατάσταση των ζημιών.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία διεθνούς βάσης δεδομένων με όσες αρχαιότητες από τη Μέση Ανατολή αγνοούνται, έχουν κλαπεί ή και έχουν κατασχεθεί σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά τελωνεία. Η βάση θα έχει και τρισδιάστατα μοντέλα των κλεμμένων, στη δημιουργία των οποίων θα βοηθήσουν φοιτητές από αυτές τις χώρες. Από τα σημαντικότερα μέτρα, επίσης, θα είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου εναντίον της αρχαιοκαπηλίας.

Η ίδια η Γαλλία έχει πολλά να κάνει, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μαρτινέζ. Ανάμεσα σε αυτά είναι να επικυρώσει το δεύτερο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Χάγης το οποίο αναφέρεται ειδικά στα δοκιμαζόμενα ξένα μνημεία.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, η λαθραία απομάκρυνση αρχαιοτήτων, η παράνομη ανασκαφή και οι κλοπές είναι παράνομα και δεν επιτρέπεται η πώλησή τους. Θα πρέπει επίσης να επικυρώσει όσες διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει ήδη επικυρώσει. Δεύτερο καθήκον της Γαλλίας θα είναι να καθιερωθεί στη χώρα διεθνής κατάλογος πολιτιστικών αγαθών υπό ειδική προστασία.

Επίσης, θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα κληθεί να λάβει πρωτοβουλίες. Τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο προγραμματισμός εκθέσεων που θα δείχνουν την αξία της Ιστορίας και των αρχαιολογικών συλλογών που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Ταυτοχρόνως, θα εκδοθεί ειδικό εγχειρίδιο, με θεώρηση της Ιστορίας, των Τεχνών και των Πολιτισμών της Μέσης Ανατολής, αλλά και ειδικό διεθνές ταμείο που θα δέχεται δωρεές για την αποκατάσταση μνημείων και αγαθών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη μνήμη του αρχαιολόγου Χαλέντ Αλ Ασαντ, που δολοφονήθηκε στην Παλμύρα τον Αύγουστο, θα γίνει στον Κεραμεικό του Παρισιού ειδικό μνημείο.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, το «δικαίωμα ασύλου» σε γαλλικά μουσεία περιελήφθη σε νόμο που κατατέθηκε στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Στον νόμο υπάρχει επίσης μια διάταξη για ειδικό τελωνειακό έλεγχο από χώρες που είναι σε πόλεμο, σχετικά με πολιτιστικά αγαθά τους.

Οι μετρήσεις δεν είναι εύκολες, αλλά θεωρείται πως το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει ετησίως έως 15 δισ. ευρώ από την αρχαιοκαπηλία και την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων. Υπολογίζεται πως 15-20% των πόρων του προέρχεται από αυτά. Το ποσό είναι λίγο μικρότερο από τα έσοδα του πετρελαίου.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια