Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεύτερος ιερός χώρος βρέθηκε στο όρος Λάτμος

Οι αρχαιολόγοι έχουν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους για την ανακάλυψη ενός νέου αρχαιολογικού χώρου στο όρος του αρχαίου Λάτμου (σήμερα...

Δεύτερος ιερός χώρος βρέθηκε στο όρος Λάτμος

Οι αρχαιολόγοι έχουν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους για την ανακάλυψη ενός νέου αρχαιολογικού χώρου στο όρος του αρχαίου Λάτμου (σήμερα Beşparmak) στα Μούγλα της σημερινής Τουρκίας, όπου πιστεύεται ότι αποτέλεσε χώρο για τέλεση θρησκευτικών τελετουργιών.

Ο Bahattin Sürücü, επικεφαλής του Φυσιολατρικού Συλλόγου για την προστασία των Οικοσυστημάτων (EKODOSD), δήλωσε ότι η ανακάλυψη του ιερού χώρου είναι παρόμοια με  αυτή του Οβελίσκου, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Αγοραίο Δία. 

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην περιοχή, οι επεξεργασμένοι λίθοι που χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία ορίων μας επέστησαν την προσοχή. Η έρευνα γύρω από τους λίθους αποκάλυψε πολλά ευρήματα, τα οποία ήταν παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στον ιερό τόπο του Οβελίσκου, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Anneliese Peschlow». Στην ερώτηση αν πρόκειται για έναν δεύτερο ιερό χώρο, οι αρχαιολόγοι απάντησαν ότι θα πρέπει να εξετάσουν τα νέα ευρήματα προκειμένου να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση. «Οι επιφανειακές έρευνες έδειξαν ότι υπήρχαν πολλοί παρόμοιοι οβελίσκοι. Τα γεωργικά άνδηρα που χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια και οι σκαλισμένοι στους βράχους τάφοι μας υποδεικνύουν ότι ίσως να υπήρχε ένας οικισμός στην περιοχή», δήλωσε ο Sürücü. 

Το όρος Λάτμος είναι διάσημο για τις τοιχογραφίες που έχουν αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας πρόσφατων αρχαιολογικών εργασιών με επικεφαλής την Επιτροπής Προστασίας Πολιτισμού και Φυσικών Αντικειμένων και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αϊδινίου. 

Ο Sürücü επεσήμανε επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες λειτουργίας ορυχείων στην περιοχή, παρά την συνεχή ανακάλυψη αρχαιολογικών χώρων που παρέχουν μια πλούσια πηγή γνώσης για το παρελθόν. 

«Εκτός από την λειτουργία των υπαρχόντων ορυχείων στην παρθένα γεωγραφική περιοχή του Λάτμου, υπάρχουν νέες απαιτήσεις για τη διάνοιξη κι άλλων. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η έρευνα και καταγραφή 172 αρχαιολογικών χώρων, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν αρχαίες οικίες, προϊστορικά έργα ζωγραφικής σε βράχο, μοναστήρια, κάστρα, αμυντικές οχυρώσεις, αρχαίοι δρόμοι και άλλα ευρήματα. Πραγματοποιούμε νέες ανακαλύψεις κάθε μέρα», είπε ο Sürücü. 

«Τα έργα για την καταγραφή και την ανασκαφή θα πάρουν δεκάδες χρόνια. Έτσι, αυτός ο πλούσιος φυσικός και πολιτιστικός χώρος θα πρέπει να προστατευθεί και να μην επιτραπεί η εξορυκτική δραστηριότητα», επισημαίνει ο Sürücü.

Ο Λάτμος είναι βουνό της Τουρκίας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της, δυτικά της αρχαίας πόλης της Μιλήτου. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.353 μέτρα. Στην αρχαιότητα κατέληγε δυτικά στο Αιγαίο, στις ακτές του Λατμικού κόλπου. Οι προσχώσεις όμως του Μαίανδρου ποταμού, που ρέει στα βόρεια του βουνού, έφραξαν την είσοδο του κόλπου μετατρέποντάς τον σε λίμνη, ήδη από το 300 μ.Χ.. Στους νότιους πρόποδες του βουνού ήταν χτισμένη η ομώνυμη πόλη, η οποία τον 4ο αιώνα π.Χ. μετονομάστηκε σε Ηράκλεια.

Ο Λάτμος συνδέεται με τον μύθο του Ενδυμίωνα, του μυθικού βασιλιά της Ήλιδας, τον οποίο ερωτεύτηκε η Σελήνη κατά τη διάρκεια του αγέραστου ύπνου που του είχε χαρίσει ο Δίας.

Σύμφωνα με μία μεταγενέστερη παραλλαγή του μύθου που μεταφέρεται από τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Ενδυμίων ήταν βοσκός από την Καρία με απαράμιλλη ομορφιά. Η Σελήνη τον είδε σε μία σπηλιά του Λάτμου και τον ερωτεύτηκε. Τον επισκεπτόταν κάθε βράδυ την ώρα που κοιμόταν, όμως ανησυχώντας πως σαν θνητός θα γεράσει και θα πεθάνει παρακάλεσε τον Δία να τον αφήσει να κοιμάται για πάντα τον αγέραστο ύπνο ώστε να μην τον χάσει ποτέ.

Στην Ηράκλεια του Λάτμου ο Ενδυμίων λατρευόταν ως μυθικός ιδρυτής της πόλης και υπήρχε ιερό αφιερωμένο σ’ αυτόν.

Στον Λάτμο ανακαλύφθηκαν το 1994 βραχογραφίες του 6.000 π.Χ. Από εκείνη την περίοδο η περιοχή κατοικείται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Εκαταίο, την άποψη του οποίου μεταφέρει ο Στράβων, το βουνό αναφέρεται στην Ιλιάδα με το όνομα Φθείρων.

Στα ιστορικά χρόνια στην περιοχή του Λάτμου κατοικούσαν Κάρες και Ίωνες. Οι Κάρες είχαν ιδρύσει την ομώνυμη πόλη στην νότια πλευρά του βουνού, ενώ οι Ίωνες την Μίλητο στη χερσόνησο που βρίσκεται δυτικά του βουνού και την Μυούντα στα βόρεια του. Τον 4ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε στη θέση της πόλης Λάτμου η Ηράκλεια, στην οποία μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι της Λάτμου. Η Ηράκλεια του Λάτμου παρήκμασε οριστικά όταν οι προσχώσεις του Μαίαδρου έφραξαν τον Λατμικό κόλπο και την πόλη.

Την Βυζαντινή περίοδο, μέχρι και τις αρχές του 13ου αιώνα ο Λάτμος αποτελούσε τόπο μοναχισμού στυλιτών μοναχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια