Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Αρχαία Ολυµπία και η ευρύτερη περιοχή της κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού µέσα από την επανεξέταση παλαιών και νεώτερων ανασκαφών

Στα πλαίσια της 2ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στις 19:00 στο Α...





Η Αρχαία Ολυµπία και η ευρύτερη περιοχή της κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού µέσα από την επανεξέταση παλαιών και νεώτερων ανασκαφών

Στα πλαίσια της 2ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50), ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολέτζος,  Προϊστάµενος Τµήµατος Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: Η Αρχαία Ολυµπία και η ευρύτερη περιοχή της κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού µέσα από την επανεξέταση παλαιών και νεώτερων ανασκαφών».

Η Ολυµπία έχει ταυτιστεί στην σκέψη των ειδικών επιστηµόνων αλλά και του µέσου ανθρώπου µε τη διεξαγωγή των Ολυµπιακών Αγώνων, την Αφή της Ολυµπιακής Φλόγας, το Αρχαίο Στάδιο και τα εντυπωσιακά λατρευτικά ή κοσµικού χαρακτήρα µνηµεία, που ανηγέρθησαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την προϊστορία της Ολυµπίας και της ευρύτερης περιοχής της και τούτο είναι φυσιολογικό, καθώς επί δεκαετίες παρέµενε ανεξερεύνητη και εν πολλοίς άγνωστη και καλά κρυµµένη στα βάθη της ηλειακής γής. Τα όποια ευρήµατα παρέµεναν αδηµοσίευτα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυµπίας, ενώ κάποια «γεύση» µπορούσε να αποκτήσει ο επισκέπτης της περιοχής περιηγούµενος τις αίθουσες του Μουσείου. 

Τις τελευταίες δεκαετίες Έλληνες και Γερµανοί επιστήµονες, µέσα από τις ανασκαφικές έρευνες, αλλά και τη δηµοσίευση παλαιότερου και νεώτερου υλικού, έρχονται να φωτίσουν τις προϊστορικές περιόδους κατοίκησης της περιοχής της Αρχ. Ολυµπίας.

Άλλωστε το ερώτηµα της συνέχειας ή της ασυνέχειας της κατοίκησης ενός τόσο σηµαντικού
Ιερού, όπως αυτού της Ολυµπίας, είναι πάντα επίκαιρο και ελκυστικό, τόσο για τους ειδικούς όσο και για τον καθηµερινό άνθρωπο.

Βάσει των παραπάνω προβληµατισµών, η παρούσα διάλεξη θα επιχειρήσει να επανεξετάσει παλαιές και νέες ανασκαφές και να ανασυστήσει την κοινωνική συγκρότηση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Αρχαία Ολυµπία και την ευρύτερη περιοχή. 


Πηγή: ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια