Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

37 εκατ. € για πέντε αρχαία θέατρα

Το αρχαίο θέατρο Κασσώπης στον Νομό Πρέβεζας Πέντε αρχαία θέατρα, οκτώ χώροι θέασης, οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου, 344 χιλιόμετρα δ...


Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα
Το αρχαίο θέατρο Κασσώπης στον Νομό Πρέβεζας
Πέντε αρχαία θέατρα, οκτώ χώροι θέασης, οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου, 344 χιλιόμετρα διαδρομής, 2.300 χρόνια ιστορίας «συμμετέχουν» στο πιο μεγάλο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, που εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 37 εκατ. ευρώ.


Η πρόταση εκπονήθηκε από το «Διάζωμα» και ήδη έχουν βγει οι πρώτες προκηρύξεις έργων, ύψους 11 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αρχαιολογικές και άλλες παρεμβάσεις.

«Είναι η πρώτη απόπειρα της χώρας για τη σύνδεση των μνημείων με την κοινωνία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτό», δήλωσε στο «Eθνος» ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος.

Πέρα από τους ήδη γνωστούς και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι σπουδαίοι, αλλά εγκαταλειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι της Κασσώπης και των Γιτάνων.
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα
Στα Γίτανα της Θεσπρωτίας, στις όχθες του ποταμού Καλαμά αναδεικνύεται
 ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο (3ος π.Χ. αιώνας)
Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα, έχει αναστηλωθεί το κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου και τώρα θα γίνουν έργα ανάδειξης του πάνω διαζώματος. Ήδη ωστόσο από το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να φιλοξενήσει -υπό προϋποθέσεις- παραστάσεις, ενώ το πρόγραμμα συνδέει και τα άλλα σημεία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο, το αρχαίο στάδιο.

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα
Το θέατρο Νικόπολης
Στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, εκτός από το αρχαίο θέατρο, που χτίστηκε το 28 π.Χ. και αποτελεί συγκερασμό στοιχείων της αρχαίας ελληνικής και της ρωμαϊκής διαδρομής, η πολιτιστική διαδρομή ενώνει επίσης το ρωμαϊκό ωδείο και το στάδιο. Στην Κασσώπη, στον Νομό Πρέβεζας, βρίσκεται το μοναδικό αρχαίο θέατρο (δύο για την ακρίβεια) που δεν επιχώθηκε, αλλά παραμένει ακέραιο σε μεγάλο υψόμετρο με εξαιρετική θέα στον Αμβρακικό Κόλπο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Το θέατρο των 3.000 θεατών χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα, ενώ υπάρχει και ένα μικρότερο χωρητικότητας 1.500 θέσεων.
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα
Στην Αμβρακία και μέσα στον αστικό ιστό της Αρτας υπάρχει το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά αρχαία ελληνικά θέατρα, που χρονολογείται στον 4ο-3ο π.Χ. αιώνα, ενώ στα Γίτανα της Θεσπρωτίας, στις όχθες του ποταμού Καλαμά αναδεικνύεται ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο (3ος π.Χ. αιώνας), όπου τα εδώλια φέρουν στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές με ονόματα πολιτών.

37 εκατ. € για πέντε αρχαία θέατρα
Στην Αμβρακία και μέσα στον αστικό ιστό της Άρτας υπάρχει
το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά αρχαία ελληνικά θέατρα
«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πεμπτουσία του νέου ΕΣΠΑ και οι Ευρωπαίοι το αποθέωσαν. Συνεργάζονται για πρώτη φορά η περιφέρεια, δύο υπουργεία, τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων, το "Διάζωμα", το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητικά κέντρα, η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς του τουρισμού, η Αναπτυξιακή Ηπείρου», αναφέρει ο κ. Μπένος.

Αναφορικά με τις αρχαιολογικές παρεμβάσεις, θα αποκατασταθούν οι κερκίδες και τα εδώλια στο πάνω διάζωμα του θεάτρου της Δωδώνης, θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί το Ιερό της Δωδώνης, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης στο μεγάλο θέατρο και αποχωμάτωσης στο στάδιο της Νικόπολης, ενώ ανάλογες θα είναι οι παρεμβάσεις στα θέατρα της Κασσώπης και των Γιτάνων.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια