Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

To Ίχνος του χρόνου

“To Ίχνος του χρόνου” είναι μια ταινία- Ντοκιμαντέρ  αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη που έδωσε όλη...

To Ίχνος του χρόνου

“To Ίχνος του χρόνου” είναι μια ταινία- Ντοκιμαντέρ  αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη που έδωσε όλη τη ζωή του στις ανασκαφές και έγινε για δεκαετίες ο αγαπημένος των Ανωγειανών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του τόσο στην Ζώμινθο, όσο και στο Ιδαίο Άντρο. 

Όπως αναφέρει το anogi.gr, η ταινία  αναμένεται  εντός του 2016 με το σενάριο και την σκηνοθεσία να υπογράφει η κ. Διονυσία Κοπανά. Στην δημοσιότητα έχουν δοθεί κάποια τρέιλερ της ταινίας, με συνεργάτες του, εργάτες της Ζωμίνθου και φίλους, να μιλάνε για τον σπουδαίο Γιάννη Σακελλαράκη ενώ σε ένα άλλο τρέιλερ ο Λουδοβίκος των Ανωγείων τραγουδάει αφιερώνοντας στον Σακελλαράκη το τραγούδι χωρίς αποσκευές.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας:

Γιατί μια ταινία για τον Γιάννη Σακελλαράκη

Εξέχουσα μορφή στο χώρο της αρχαιολογίας, ο Γιάννης Σακελλαράκης δεν έκανε τίποτα άλλο στη ζωή του παρά να αναζητά τη βαθιά κρυμμένη αλήθεια, την αθέατη όψη των πραγμάτων.«Ένδον σκάπτε», συνήθιζε να λέει, και όπως έσκαβε ευλαβικά και επίμονα, το χώμα για να ανακαλύψει το κρυμμένο παρελθόν, το ανθρώπινο ίχνος, έτσι έκανε και με την ίδια τη ζωή και την ουσία των πραγμάτων.

Η ταινία με μια βαθιά, διεισδυτική ματιά, επιχειρεί να παρουσιάσει την προσωπικότητά του, προσθέτοντας όμως και αυτή τη διάσταση: του σπουδαίου διανοητή και δάσκαλου, του «ανασκαφέα ψυχών» που επηρέασε καταλυτικά όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα του

Το σύντομο ιστορικό μιας μικρής Οδύσσειας

Πρόθεσή μας δεν ήταν να κάνουμε μια κλασική βιογραφική ταινία παρουσιάζοντας μια γραμμική παράθεση των κυριοτέρων σημείων του βίου του αρχαιολόγου. Αυτό που θελήσαμε –και θέλουμε– μέσα από αυτή την ταινία είναι να πάμε πέρα από το προφανές και το γνωστό, να μυηθούμε σε αυτή την ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα.

Όραμά μας είναι να καταθέσουμε μια ταινία – ταξίδι μύησης ακολουθώντας τα ίχνη του δάσκαλου, του μύστη, του στοχαστή, του ανασκαφέα στους τόπους που σημάδεψαν τη ζωή του και μέσα από τη ματιά του να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη σχέση του με το χρόνο, την καταβύθισή του στο παρελθόν, την κρητική του τύχη, που μόνο τυχαία δεν υπήρξε.

Αφιερώνοντας τέσσερα χρόνια γυρισμάτων, εγώ και οι συνεργάτες μου πατήσαμε το καλοκαιριάτικο στεγνό χώμα της ανασκαφής της Ζωμίνθου, συναντήσαμε στο Ιδαίον Άντρο το σύννεφο που κάποτε ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του, ανηφορίσαμε προς τα ανεμόσπηλια, διασχίσαμε το φαράγγι των Νεκρών στη Ζάκρο, περιδιαβήκαμε το νεκροταφείο στο Φουρνί των Αρχανών και ξαποστάσαμε στο, εκεί, θερινό ανάκτορο, αναζητήσαμε την αντίπερα κορυφή του Ψηλορείτη από την κορυφή του Αη Γιώργη στα Κύθηρα αλλά και τον άλλο Δία που κατοικεί στην κορυφή του αρκαδικού Λύκαιου Όρους.

Μεγάλο βάρος δόθηκε στην κινηματογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς ο ίδιος ο Σακελλαράκης πίστευε πως αν άφηνε κάτι στην κρητική αρχαιολογία αυτό θα ήταν η διάσταση των βουνών: η ανάδειξη της μινωικής σιωπής και της μεγαλειώδους μινωικής γαλήνης. Γι αυτό και επιμείναμε στη διερεύνηση της σχέσης του Σακελλαράκη με τη Φύση και τον ιδιαίτερο τρόπο συνομιλίας του με τα φυσικά στοιχεία αλλά και την εσωτερική, σχεδόν μυστική σχέση που ανέπτυξε με τους εκεί ανθρώπους καθώς και το ίχνος που άφησε στην ψυχή τους η συνάντηση μαζί του.

Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν χάρη στην αγόγγυστη συμπαράσταση της κ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, το δε σύνολο των εξόδων γυρίσματος καλύφθηκε από το Ίδρυμα Κωστόπουλου.

Δείτε παρακάτω στα δυο βίντεο τρέιλερ φίλους και συνεργάτες να μιλούν στην κάμερα για τον Γιάννη Σακελλαράκη, αλλά και το τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων:


Το Ίχνος του Χρόνου/The Trace of Time (teazer trailer in Greek)


Πηγή: CandiaNews 

Δεν υπάρχουν σχόλια