Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρώιμες προσωποποιήσεις της Ελλάδας (15ος-18ος αι.)

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον  Γιάννη Κόκκωνα, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Αρχειονομίας και ...

Πρώιμες προσωποποιήσεις της Ελλάδας (15ος-18ος αι.)

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον Γιάννη Κόκκωνα, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θἐμα : "Πρώιμες προσωποποιήσεις της Ελλάδας (15ος-18ος αι.)" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα.

Ποιοι -Έλληνες και μη-, πότε, πού, γιατί και πώς προσωποποίησαν την Ελλάδα στα νεότερα χρόνια, από την επαύριο της οθωμανικής κατάκτησης ως τον 18ο αιώνα; 

Την Ελλάδα σαν αλυσοδεμένη σκλάβα να περιμένει τη λύτρωση καθισμένη ανάμεσα σε αρχαία ερείπια παριστάνει η πολύ γνωστή εικόνα που παράγγειλε ο Choiseul-Gouffier για τη σελίδα τίτλου του μνημειώδους βιβλίου του Voyage pittoresque de la Grèce (1782). Στη διάλεξη αυτή θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν λογοτεχνικές και εικονιστικές προσωποποιήσεις της Ελλάδας που είχαν προηγηθεί.

Ο Γιάννης Κόκκωνας γεννήθηκε το 1956 στο Καστρί Κυνουρίας, όπου και έμαθε τα πρώτα γράμματα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δίδαξε σε δημόσια Λύκεια για περισσότερα από είκοσι χρόνια και από το 2003 υπηρετεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, με γνωστικό αντικείμενο "Βιβλιολογία-Βιβλιογραφία". Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Ιστορία του βιβλίου και της τυπογραφίας, Ιστορία της εκπαίδευσης, Ιστορία του ελληνικού εθνικού κινήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια