Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Στέγη» για 150 χρόνια Ιστορίας

Κομψοτέχνημα το διατηρητέο κτίριο, δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον εκλεκτικισμό με αναφορά σε δ...

«Στέγη» για 150 χρόνια Ιστορίας
Κομψοτέχνημα το διατηρητέο κτίριο, δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον εκλεκτικισμό με αναφορά σε διάφορους ρυθμούς της κλασικής αρχαιότητας, ενώ στο εσωτερικό του επικρατεί το art nouveau.
Μουσείο Πόλης για την ιστορία της Θεσσαλονίκης στο εντυπωσιακό, νεοκλασικό κτίριο της Alpha Bank, στην πλατεία Ελευθερίας, οραματίζεται ο Γιάννης Μπουτάρης.

Το ανακοίνωσε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η διοίκηση της Alpha Bank αντιμετωπίζει θετικά την παραχώρηση του κτιρίου, το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Στην ιστορική πλατεία τον Ιούλιο του 1942 οι ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους κατοίκους της πόλης τους οποίους στη συνέχεια οδήγησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τους περίπου 50.000 Εβραίους που συγκεντρώθηκαν εκεί, επέστρεψαν μόλις 1.950, ποσοστό δηλαδή κοντά στο 4%.

Βιώματα

«Η σκέψη είναι να γίνει ένα μουσείο της ιστορίας της πόλης μας και συγκεκριμένα των τελευταίων 150 χρόνων περίπου, δηλαδή πριν από την απελευθέρωση. Ένα μουσείο που ευσύνοπτα και παραστατικά θα δείχνει τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Έτσι, θα αποκαλύπτει την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της πόλης», λέει στο «Έθνος» ο Γιάννης Μπουτάρης και προσθέτει: «Οι επισκέπτες αυτού του μουσείου θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τους Θεσσαλονικείς, τη νοοτροπία μας, τη στάση μας στα πράγματα, γιατί θα ξέρουν τι έχει συμβεί στην πόλη, τα βιώματα και τις παραστάσεις των Θεσσαλονικέων».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συζητά με τη διοίκηση της Alpha Bank την παραχώρηση του κτιρίου, έναντι κάποιου συμβολικού τιμήματος, ενώ στη συνέχεια θα αναλάβει την αποκατάστασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα έχει έτοιμη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1929 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μ. Λυκούδη και ανήκε παλιά στην Ιονική Τράπεζα.

«Είμαστε μάλλον από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν διαθέτουμε ένα τέτοιο μουσείο. Στις περισσότερες τα μουσεία ιστορίας της κάθε πόλης είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί όταν επιδίδεται σ' αυτό που λέμε "τουρισμό πόλης". Το κτίριο της Alpha Bank, που στέγαζε την παλιά Ιονική Τράπεζα, στην πλατεία Ελευθερίας, ένα κόσμημα της αρχιτεκτονικής και μάρτυρας της ίδιας της ιστορίας της πόλης, πιστεύω ότι είναι ιδανικό για να στεγάσει το Μουσείο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την πλατεία ιστορικής μνήμης που θα αποτελέσει η πλατεία Ελευθερίας, της οποίας η ανάπλαση έχει προγραμματιστεί», αναφέρει ο Γ. Μπουτάρης.

Οι προθήκες του μουσείου θα εμπλουτιστούν με φωτογραφικό και οπτικό υλικό, κείμενα, χάρτες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης που θα δείχνουν μια Θεσσαλονίκη πολυπολιτισμική, ακμάζουσα και με ισχυρή εβραϊκή και τουρκική κοινότητα.


Πηγή: Μ. Ριταλέου, Έθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια