Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκδρομή στα... βήματα του Αριστοτέλη

«Στα βήματα του Αριστοτέλη», στα αρχαία και τα σύγχρονα Στάγειρα της Χαλκιδικής βαδίζουν την ερχόμενη Κυριακή όσοι επιλέξουν τη νέα εμ...

Εκδρομή στα... βήματα του Αριστοτέλη

«Στα βήματα του Αριστοτέλη», στα αρχαία και τα σύγχρονα Στάγειρα της Χαλκιδικής βαδίζουν την ερχόμενη Κυριακή όσοι επιλέξουν τη νέα εμπειρία που προσφέρει η ThessalonikiWalkingTours, η ομάδα ιστορικών, δημοσιογράφων και ανθρώπων της τέχνης που... ειδικεύονται σε θεματικούς περιπάτους πέριξ της Θεσσαλονίκης.

Η... εκδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη» διοργανώνεται εν όψει και της ανακήρυξης του 2016 ως Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO. Ιστορία, φιλοσοφία, αρχαιολογία συνδυάζονται με πεζοπορία σε φυσικό περιβάλλον ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, ενώ η αφήγηση του ιστορικού-αρχαιολόγου Τάσου Παπαδόπουλου θα φέρει στο φως περιστατικά της ζωής του Αριστοτέλη αλλά και τα σημαντικότερα σημεία του έργου του.

Οκτώ ώρες

Ο βίος, η σκέψη, η πρόσληψη, η κληρονομιά του σπουδαίου φιλοσόφου στην ανθρωπότητα αποτελούν σταθμούς σε μια συναρπαστική διαδρομή που θα διαρκέσει οκτώ ώρες. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η πρώτη στάση είναι τα αρχαία Στάγειρα, στη βόρεια Χαλκιδική, κοντά στην Ολυμπιάδα.

Η θέση της αρχαίας πόλης, που είναι γνωστή ως γενέτειρα του Αριστοτέλη, ταυτίζεται με βεβαιότητα τόσο από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, όσο και από τις έρευνες των σύγχρονων μελετητών. Ακολουθεί επίσκεψη στα σύγχρονα Στάγειρα, το μικρό χωριό των 400 κατοίκων, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Ουρανούπολης, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται το πάρκο με τον ανδριάντα του Αριστοτέλη. Αξιόλογα μνημεία είναι επίσης οι πύργοι, ένας από τους οποίους του 16ου αιώνα, δημόσια λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά. Η διαδρομή επιφυλάσσει παράλληλα «συναντήσεις» με τον Πλάτωνα, τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, τον καθηγητή θεολογίας και σχολιαστή των έργων του Αριστοτέλη τον 13ο αιώνα, Θωμά Ακινάτη, αλλά και τον... Ουμπέρτο Εκο.

«Σας προσκαλούμε να μοιραστούμε μια ξεχωριστή μέρα μέσα στη φύση αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, μια μέρα που μας φέρνει πιο κοντά σε μια από τις σημαντικότερες μορφές όχι μόνο του αρχαίου κόσμου, αλλά και όλων των εποχών», αναφέρουν τα μέλη του ThessalonikiWalking.

Tours, που από το 2013 έχουν οργανώσει δεκάδες θεματικούς περιπάτους με στόχο να ανασύρουν τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι αυτοί, όπως «Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», «Η μνήμη των Εβραίων», «Το ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη», είναι επιμορφωτικοί, διασκεδαστικοί και πολύ καλά τεκμηριωμένοι. Αναζητούν ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της πόλης, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές γωνιές.

Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια