Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στέγαστρο-ασπίδα για το Ανάκτορο του Νέστορος

To στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και με 16 υποστυλώματα στις δύο μακρές πλευρές το...

Στέγαστρο-ασπίδα για το Ανάκτορο του Νέστορος
To στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου
και με 16 υποστυλώματα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό
ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ.
Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, το Ανάκτορο του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας, ανοίγει και πάλι για το κοινό.

Την προσεχή Κυριακή στις 12:00 εγκαινιάζεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά η επαναλειτουργία του, μετά την κατασκευή του νέου στεγάστρου προστασίας. Τα έργο, προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ, και το δεύτερο έργο «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο του δεύτερου έργου έγιναν αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο θεμελίωσης του νέου στεγάστρου, αποτύπωση, τεκμηρίωση και συντήρηση του υλικού των εκσκαφών, παραγωγή έντυπου πληροφοριακού υλικού, καθώς και κατασκευή κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Πρόκειται για έργα του ΕΣΠΑ, για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου και του αρχαιολογικού χώρου, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστήμιου του Σινσινάτι. Το Ανάκτορο του Νέστορος, το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμβάλλει αποφασιστικά στη γνώση μας για τις αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Υστερης Εποχής του Χαλκού (1680-1060 π.Χ.). O πλούτος των κινητών ευρημάτων, καθώς και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών ανέδειξαν την απαράμιλλη μυκηναϊκή τέχνη, την υψηλή εξειδίκευση των καλλιτεχνών και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του ανακτόρου.

Το μνημείο ανακάλυψε και ανέσκαψε ο Αμερικανός αρχαιολόγος C. Blegen σε συνεργασία με τον Έλληνα συνάδελφό του Κ. Κουρουνιώτη, το 1939. Ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στον λόφο του Άνω Εγκλιανού μαρτυρούνται ήδη από την Υστερη Νεολιθική Εποχή (4000-3100 π.Χ.). Κατά τη Μεσοελλαδική Εποχή (2050-1680 π.Χ.) δημιουργήθηκε οικισμός με οχυρωματικό περίβολο.

Τέσσερα κτίρια

Το ανακτορικό συγκρότημα αποτελείτο από τέσσερα κτίρια. Το παλαιότερο, γνωστό ως νοτιοδυτικό, ταυτίζεται με το Ανάκτορο του Νηλέως, πατέρα του Νέστορος. Το κεντρικό κτίριο, που σήμερα καλύπτεται από μεταλλικό στέγαστρο, θεωρείται ως το φημισμένο Ανάκτορο του Νέστορος, ενώ στα ανατολικά του βρίσκεται το πρωιμότερο ανακτορικό κτίριο, το οποίο ισοπεδώθηκε στο τέλος του 14ου αι. π.Χ.

Το Ανάκτορο του Νέστορος ήταν διώροφο με μεγάλες αυλές, πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ιδιωτικά διαμερίσματα, εργαστήρια, λουτρά, κλιμακοστάσια, φωταγωγούς, καθώς και αποχετευτικό σύστημα. Τις αίθουσές του διακοσμούσαν εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ενώ ζωγραφικές παραστάσεις έφεραν και τα δάπεδά του.

Οι περίπου 1.000 πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β' Γραφής που εντόπισαν οι ανασκαφείς επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του χώρου ως οικονομικού, διοικητικού, πολιτικού και θρησκευτικού κέντρου της μυκηναϊκής Μεσσηνίας. Η ακρόπολη του Άνω Εγκλιανού δεν ήταν οχυρωμένη, σε αντίθεση με τις άλλες γνωστές μυκηναϊκές ακροπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, που περιβάλλονταν από ισχυρά κυκλώπεια τείχη.

Το ανακτορικό συγκρότημα καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά περί το 1200 π.Χ., περίοδο γενικότερων λαϊκών αναστατώσεων και εξεγέρσεων στις έδρες των μυκηναϊκών βασιλείων.

Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και με 16 υποστυλώματα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ. Αναρτώμενοι από το στέγαστρο ξύλινοι διάδρομοι θέασης προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.

Η είσοδος στην τελετή των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για τρία χρόνια

«Έπειτα από τρία χρόνια προσπάθειας πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης», επισημαίνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια