Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επιστροφή του Αυγούστου στην Ιταλία

Η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, Αυγούστου επιστράφηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, την Τρίτη, περίπου 40 χρόνια μετά ...

Η επιστροφή του Αυγούστου στην Ιταλία

Η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, Αυγούστου επιστράφηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, την Τρίτη, περίπου 40 χρόνια μετά την κλοπή και μετακίνησης της εκτός Ιταλίας.

Η απεικόνιση του αυτοκράτορα Αυγούστου, μία από τις πρώτες γνωστές απεικονίσεις του ανθρώπου που γεννήθηκε πριν από 2.000 χρόνια περίπου, αποτελεί το τελευταίο έργο που προέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας και επαναπατρίζεται μετά από την παράνομη μεταφορά του στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας είναι τόσο διαδεδομένο πλέον στην Ιταλία ώστε δημιουργήθηκε αστυνομική μονάδα αφιερωμένη μόνο στον εντοπισμό αρχαίων έργων τέχνης.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνο την επιστροφή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mario Giro κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής του έργου. «Γιορτάζουμε τη σημασία που έχουν οι αναμνήσεις αυτών των αρχαίων έργων τέχνης για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Η κεφαλή, ύψους 45 εκατοστών, καλύπτεται από toga ενώ η κόμμωση δείχνει ότι χρονολογείται στην περίοδο πριν γίνει αυτοκράτορας ο νεαρός Οκτάβιος, που πήρε το όνομα Αύγουστος γύρω στο 27 π.Χ.. 

Η κεφαλή βρισκόταν στο Μουσείο Cinquantenaire στις Βρυξέλλες. Το μουσείο είχε αγοράσει με καλή πίστη την κεφαλή από ιδιωτική συλλογή, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ποιος διέπραξε την αρχική κλοπή.

Από τη στιγμή που οι ιστορικοί της τέχνης διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί από το Nepi, περιοχή κοντά στη Ρώμη τη δεκαετία του 1970, το μουσείο αποφάσισε αμέσως να το επιστρέψει στην Ιταλία.

Η κεφαλή φέρει εμφανείς βλάβες από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες και το πέρασμα του χρόνου. Εκτιμάται ότι αποτελούσε τμήμα αγάλματος που φορούσε toga. Άλλωστε η ομοιότητά του με άλλη κεφαλή από το Μουσείο Nepi βοήθησε τον εντοπισμό του, δήλωσε ο Pietro Soldatelli, δήμαρχος του Nepi.

«Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια εξορίας στην Ευρώπη, επέστρεψε στο σπίτι του. Καλώς ήρθες και πάλι Αύγουστε», δήλωσε ο Soldatelli.


Δεν υπάρχουν σχόλια