Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Όποτε έχουμε απορίες για την Ακρόπολη πηγαίνουμε στον Μανόλη Κορρέ»

Έτσι υποδέχθηκε προχθές το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής, τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκ...


«Όποτε έχουμε απορίες για την Ακρόπολη πηγαίνουμε στον Μανόλη Κορρέ»

Έτσι υποδέχθηκε προχθές το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής, τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μανόλη Κορρέ.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο που είχε την ευθύνη για το έργο αποκατάστασης του Παρθενώνα για πάνω από μια δεκαπενταετία (1983-1999) και ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού για τη συντήρηση μνημείων ή συνόλων (μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη).

Την αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έδωσε ο τιμητικός για τον Κορρέ τόμος «Αρχιτέκτων», που μόλις κυκλοφόρησε (τα πρώτα αντίτυπα έφτασαν στην Ακρόπολη λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση) από τις εκδόσεις Μέλισσα.

«Ο Κορρές δεν είναι μόνο αρχιτέκτονας, αλλά και αρχαιολόγος», είπε ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Οι αρχαιολόγοι τον κάλεσαν να συνεργαστεί μαζί τους στην έρευνα για τη διαφύλαξη του μνημείου της Ακρόπολης κι εκείνος απέδειξε αμέσως την ευφυΐα, τη συνδυαστική του σκέψη, το πάθος του για γνώση, όπως και την επιστημονική του αφοσίωση. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τη δουλειά του Κορρέ είναι η σύλληψη της μορφής του μνημείου από τα σπαράγματά του και η αποτύπωσή της σε αρχιτεκτονικά σχέδια. Ως επικεφαλής του προγράμματος για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο Κορρές συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και στη διερεύνηση της επίδρασης την οποία άσκησε επί αιώνες ο Παρθενώνας».

«Όποτε έχουμε απορίες για την Ακρόπολη πηγαίνουμε στον Μανόλη Κορρέ»

Ο ομιλητής τόνισε την πολυετή παρουσία του Κορρέ πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης: «Γνώστης όλων των θεμάτων του Βράχου, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο μνημείο μετά τον σεισμό του 1999, για να διαπιστώσει ποιες ακριβώς ήταν οι ζημιές που είχαν προκληθεί. Ο Κορρές έχει την ικανότητα να διαισθάνεται μέσα από τον αδιαμόρφωτο κόσμο της πέτρας το αρχιτεκτονικό ή το γλυπτικό σχέδιο και δεν εργάστηκε μόνο στα μνημεία της Ακρόπολης, της Αττικής και της Νάξου, που είναι οι πιο γνωστές δουλειές του, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα - οπουδήποτε ένιωσε πως ήταν αναγκαία η βοήθειά του. Έτσι, συμμετείχε σε αναστηλωτικά προγράμματα από το Αιτωλικό μέχρι τον Έβρο και παράλληλα υπήρξε παραδειγματικός δάσκαλος: ένας δάσκαλος που απολαμβάνει μέχρι και σήμερα να μεταδίδει τις γνώσεις του».

Τα περιεχόμενα του τιμητικού τόμου, που αποτελείται από 68 συμβολές για την έρευνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, γραμμένες από συνεργάτες, φίλους και μαθητές του Μ. Κορρέ (απαιτήθηκε διετής επιστημονική και εκδοτική προετοιμασία), παρουσίασαν οι επιμελητές της έκδοσης Κώστας Ζάμπας, πολιτικός μηχανικός, Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά, αρχαιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Aenne Ohnesorg, αρχιτέκτων του Πολυτεχνείου του Μονάχου (ο τέταρτος επιμελητής είναι ο Β. Λαμπρινουδάκης).

«Όποτε έχουμε απορίες για την Ακρόπολη πηγαίνουμε στον Μανόλη Κορρέ»

Ο Μ. Κορρές έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και βιβλία και έχει τιμηθεί με το χάλκινο μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, με το αργυρό της Academie d' Architecture (Παρίσι), το βραβείο Alexander von Humbolt και το χρυσό της Ακαδημίας της Ρώμης (διεθνές βραβείο Feltrinelli 2013).


Πηγή: TVXS, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια