Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναστηλώνουν το Γεφύρι της Πλάκας

Έτοιμο να στηθεί στα... βάθρα του είναι το εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας, στον Αραχθο, το οποίο κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015, με...

Αναστηλώνουν το Γεφύρι της Πλάκας

Έτοιμο να στηθεί στα... βάθρα του είναι το εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας, στον Αραχθο, το οποίο κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015, μετά το «πράσινο φως» που πήρε η περιφέρεια Ηπείρου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση έναρξη των εργασιών.


Για την αναστήλωση θα χρησιμοποιηθεί αυθεντικό υλικό της αρχικής κατασκευής του το 1866, λίθινα κομμάτια δηλαδή από τον Ραστανίτη, παραπόταμο του Άραχθου, ενώ για την κάλυψη του κόστους των 3 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου θα βγάλει... κουμπαρά για να συγκεντρωθούν χρήματα από Ηπειρώτες επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Οι εργασίες αναστήλωσης θα γίνουν σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησαν 26 καθηγητές και 40 διδάκτορες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το έργο χαρακτηρίζεται ως ειδικού σκοπού και κατεπείγον, γεγονός που καθιστά άμεση και αναγκαία την έναρξη των εργασιών προκειμένου να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο κατάρρευσης των σωζόμενων τμημάτων.

Σε πρώτη φάση και μόλις πέσει η στάθμη του ποταμού, περίπου σε έναν μήνα, θα γίνει η πασσαλοποίηση των αυθεντικών βάθρων και τμημάτων της γέφυρας και θα ανασυρθούν από το νερό τα τέσσερα τεράστια κομμάτια του. Καθένα από τα κομμάτια αυτά ζυγίζει πάνω από 400 τόνους και τα συνεργεία της Περιφέρειας θα τα κόψουν και θα τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, προκειμένου στην επόμενη φάση να συγκολληθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

«Το γεφύρι θα στηθεί ξανά στα βάθρα του με όποιο κόστος», δήλωσε στο «Έθνος» ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, που παρέστη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Αναστηλώνουν το Γεφύρι της Πλάκας
Τα τέσσερα τεράστια κομμάτια θα ανασυρθούν από το νερό και θα χρησιμοποιηθούν
για την αναστήλωση του παραδοσιακού γεφυριού
Οι εργασίες

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, αν φέτος το καλοκαίρι ολοκληρωθούν η πασσαλοποίηση των βάθρων και η ανάσυρση των αυθεντικών τμημάτων, την άνοιξη του 2017 θα ξεκινήσει η αναστήλωση και... καιρού επιτρέποντος μέχρι το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς θα είναι και πάλι έτοιμο.

«Είναι δύσκολο ακόμη να μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα γιατί στο έργο αυτό έχουμε κόντρα τον καιρό. Αν δεν υποχωρήσει η στάθμη του Άραχθου, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε και το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη χρονιά. Όπως και να 'χει πάντως το γεφύρι θα στηθεί ξανά και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018», μας είπε ο κ. Καχριμάνης.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΣΝΜ του υπουργείου Πολιτισμού, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο υλικό και της αρχικής κατασκευής του και όπου χρειαστεί θα μπουν σύγχρονα ανθεκτικά υλικά.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις κατατεθεί μια μικρή, συμπληρωματική μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου για την πασσαλοποίηση των βάθρων, ενώ την επίβλεψη του έργου θα έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η υλοποίηση

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, η υλοποίηση της κατασκευής θα γίνει από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος του ΚΣΝΜ, Ελισάβετ Βιντζηλαίου, ανέφερε ότι κύρια αιτία της κατάρρευσης ήταν η διάβρωση που εντοπίστηκε ότι υπήρχε στο ανατολικό βάθρο της γέφυρας, με αποτέλεσμα τα φορτία να μην καταλήγουν ομοιόμορφα σε όλα τα θεμέλια. Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Τζουμέρκα τον Φεβρουάριο του 2015 επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το γεφύρι, το οποίο και κατέρρευσε.

Το 2008 είχαν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης στο μνημείο, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, το 2013 είχε γίνει σύσκεψη αρμόδιων φορέων για την περαιτέρω αναστήλωση του μνημείου, που ωστόσο δεν προχώρησε, ενώ ρωγμές εντοπίστηκαν και σε αυτοψία του 2014.

Τον προβληματισμό του για τυχόν βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί τα πεσμένα στο νερό τμήματα αυθεντικού υλικού εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Γκανασούλης, ενώ η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, εξήγησε ότι η χρήση του υλικού αυτού θα διερευνηθεί μόλις ανασυρθεί, οπότε και θα διαπιστωθούν η ποιότητα και η κατάσταση διατήρησής του. «Είμαστε χαρούμενοι, ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι ότι το εμβληματικό Γεφύρι της Πλάκας θα στηθεί και πάλι στα βάθρα του γιατί αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Ελπίζουμε όλοι θα φανούν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, Δημήτρης Μήτσης.

Το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, χτίστηκε το 1866, είχε μήκος 61 μέτρα, μέγιστο ύψος 21 μέτρα, άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα και για πάνω από 150 χρόνια ένωνε τις όχθες του Αραχθου στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας.

Η θεομηνία

Στη διάρκεια μιας πρωτοφανούς θεομηνίας την 1η Φεβρουαρίου του 2015 το γεφύρι κατέρρευσε και έκτοτε μένει λαβωμένο να χωρίζει στα δύο το ποτάμι. Το ΕΜΠ «υιοθέτησε» σχεδόν αμέσως το μνημείο και διέθεσε από την πρώτη στιγμή το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό του και συγκροτήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Μανόλη Κορρέ.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια