Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αλλαγή φρουράς στη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στην UNESCO

Ένας έμπειρος διπλωμάτης καριέρας και ποιητής απέρχεται, ένας ακόμη πιο έμπειρος διπλωμάτης καριέρας προσέρχεται. Ο Γιώργος Βέης επιστ...

Αλλαγή φρουράς στη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στην UNESCO

Ένας έμπειρος διπλωμάτης καριέρας και ποιητής απέρχεται, ένας ακόμη πιο έμπειρος διπλωμάτης καριέρας προσέρχεται. Ο Γιώργος Βέης επιστρέφει στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί και ο πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης αναλαμβάνει τα καθήκοντα μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO.

Ο κ. Σπινέλλης έχει θητεύσει σε ακόμα πιο καίρια θέση, ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και σε άλλα σημαντικά πόστα. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία κατείχε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κάποιες τοποθετήσεις πρέσβεων οι οποίες είχαν γίνει από τον υπουργό κ. Κοτζιά, όπως λεγόταν τότε. Έκτοτε, μέχρι τώρα που θα πάει στο Παρίσι, έδρα της UNESCO, ο κ. Σπινέλλης κατείχε τη θέση του γενικού επιθεωρητή στο ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο πεδίο ελιγμών στο πλαίσιο της UNESCO, «επειδή το βάρος της ιστορίας και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας παίζουν εδώ σημαντικό ρόλο, αλλά και λόγω των καλών σχέσεών της με μεγάλο αριθμό αναπτυσσόμενων εξωευρωπαϊκών χωρών, σχέσεων που ανάγονται στην ιστορία αλλά ευνοούνται και από την έλλειψη αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας μας», όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η Ελλάδα μετέχει δυναμικά στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης του 1970 για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών (εξελέγη πρώτη σε ψήφους τον Ιούλιο 2013) καθώς και στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης (2 Πρωτόκολλα της Χάγης 1954 και 1999, όπου η Ελλάδα εξελέγη και πάλι πρώτη σε ψήφους).

Η χώρα μας μετέχει επίσης ενεργά στην Επιτροπή της Σύμβασης για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (εξελέγη τον Ιούνιο 2012). Τελευταίο στοιχείο που γράφτηκε στο σχετικό κατάλογο της UNESCO είναι οι κοινωνικές πρακτικές παραγωγής της μαστίχας Χίου (26 Νοεμβρίου 2014).

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι εγγεγραμμένα 17 ελληνικά μνημεία. Στα τέλη του 2014 υποβλήθηκε και ο σχετικός φάκελος για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων για τον οποίο αναμένεται η σχετική απόφαση.

Στην Επιτροπή Επιστροφής ή Απόδοσης Πολιτιστικών Αγαθών (return and restitution), η Ελλάδα επανέφερε (1 - 2 Οκτωβρίου 2014) το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κυρίως επιμένοντας στο παλαιότερο αίτημά της για προσφυγή σε διαδικασία διαμεσολάβησης επί της διαφοράς με τη βρετανική πλευρά. Κάτι που ωστόσο η Μεγάλη Βρετανία απέρριψε. Η τοποθέτηση ενός τόσο έμπειρου διπλωμάτη στη θέση του μονίμου αντιπροσώπου παίζει, επομένως, σημαντικό ρόλο και σ’ αυτό το θέμα.


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια