Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνάντηση για τα έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε χθες στη Μυτιλήνη με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισ...


Συνάντηση για τα έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε χθες στη Μυτιλήνη με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Γιώργος Σπανέλλης, οι Προϊστάμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου κα Όλγα Βάσση, η Προϊσταμένη Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου κα Μερόπη Φράγκου, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης έθεσε θέματα που αφορούν στη συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και επεσήμανε ότι «βούληση της περιφερειακής αρχής είναι να συνδράμει στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τον τουριστικό και τον αγροτικό τομέα και δημιουργούν προστιθέμενη αξία ενισχύοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια των νησιών».

Επίσης, ζήτησε τη στελέχωση με προσωπικό φύλαξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα επισκεψιμότητας στους υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα  που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων σε έργα αποκατάστασης και ανάδειξης, όπως το Αρχοντικό Γεωργιάδη, οι θερμοπηγές και το κτήριο του ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς (χώρους τους οποίους ακολούθως επισκέφθηκαν), ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Λαφιώνα, το Οθωμανικό Φρούριο στο Σίγρι και ο χώρος εκδηλώσεων στο  Κάστρο της Μήθυμνας.  

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της λειτουργίας του Μουσείου Teriade για το οποίο συμφωνήθηκε να υπάρξει περεταίρω συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα και του Ευπαλίνειου Ορύγματος στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα η οποία δίνεται μέσα από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις των Μικρών Νησιών για χρηματοδότηση έργων πολιτισμού στα Ψαρά, τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες, την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε όλη την Ελλάδα για το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι τα 6 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 7,2 εκατομμυρίων ευρώ που ενέταξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020» και πιο συγκεκριμένα η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Συκούση στη Χίο, η συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου, η αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών του Κάστρου Χίου, η στερέωση και αποκατάσταση τμημάτων του βορειανατολικού περίβολου του Κάστρου της Μυτιλήνης, η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Πολιόχνης Λήμνου και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Καβείριου Λήμνου, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν.


Πηγή: LesvosNews


Δεν υπάρχουν σχόλια