Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αριστοτέλης, ο δημοφιλέστερος στο Διαδίκτυο

Στο όμορφα αναδεδειγμένο Λύκειο του Αριστοτέλη, που ήταν στις όχθες του Ιλισού όπου υπήρχε και το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα (εξ ου και...

Αριστοτέλης, ο δημοφιλέστερος στο Διαδίκτυο

Στο όμορφα αναδεδειγμένο Λύκειο του Αριστοτέλη, που ήταν στις όχθες του Ιλισού όπου υπήρχε και το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα (εξ ου και το όνομά του), διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών με ελεύθερη είσοδο διήμερες εκδηλώσεις το Σάββατο και την Κυριακή (8 και 9 /10/2016) από τις 6-8.30 μ.μ. για τον Αριστοτέλη, ως συμβολή στο Έτος Αριστοτέλη που έχει κηρύξει για το 2016 η UNESCO.

Mε δεδομένο ότι άλλες μεγάλες εκδηλώσεις για τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο δεν έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και τον υπουργό Αρ. Μπαλτά, αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους λάτρεις της αριστοτελικής σκέψης να δουν από κοντά και το χώρο όπου λειτούργησε η περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη το 335 π.Χ.

Το Λύκειο ήταν ένας χώρος σωματικής και πνευματικής άθλησης στην αρχαιότητα. Οικοδομήθηκε από τον Πεισίστρατο τον 6ο αιώνα π.Χ. και ανακαινίστηκε τον 5ο αι. π.Χ. από τον Περικλή. Είχε συνεχή χρήση από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Καλύπτει έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων. Διέθετε χώρους άθλησης, αποδυτήρια, δωμάτια καθαρισμού του σώματος, λουτρά κ.ά. τα οποία βγαίνουν σε μια εσωτερική αυλή (23 μ. επί 26 μ.) που περιβάλλεται γύρω από στοές. Το συγκρότημα εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. έχοντας περιστασιακή χρήση μέχρι και τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Ο Αριστοτέλης είναι σήμερα η διασημότερη προσωπικότητα της ανθρωπότητας, σύμφωνα με μια έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με 21 εκατομμύρια αναφορές στο Διαδίκτυο, ξεπερνώντας τον Πλάτωνα αλλά και τον Ιησού Χριστό.

Η UNESCO λοιπόν τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο όλων των εποχών κήρυξε το 2016 Έτος Αριστοτέλη. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να συμμετέχει με μεγάλα γεγονότα όπως θα περίμενε κανείς σε αυτό τον εορτασμό. Ευτυχώς που οργανώνεται και αυτό το διήμερο ομιλιών και μουσικής στο Λύκειο της αρχαίας Αθήνας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανοίξουν το Σάββατο με χαιρετισμό της εφόρου Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου και ομιλία του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Θεόδωρου Σκαλτσά, με θέμα «Αριστοτέλης και Google ideas». Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών υπό την διεύθυνση του Σπύρου Κλάψη και την Αδριανή Γιακουμέλου στο πιάνο.

Την Κυριακή θα μιλήσουν ο επ. καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Στασινός Σταυριανέας με θέμα «Ο Αριστοτέλης για τη Φύση και τον Ανθρωπο» και ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Βασίλης Κάλφας με θέμα «Το Λύκειο του Αριστοτέλη και η Ακαδημία του Πλάτωνα».

Θα ακολουθήσει το μουσική πρόγραμμα «Με του έρωτα τις ευωδιές» όπου θα εμφανιστούν η μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβα, η Μαρίνα Κολοβού (τσέλο) και ο Δημήτρης Κουζής (βιολί). Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Μπούρας που θα παίξει πιάνο.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Enetpress

Δεν υπάρχουν σχόλια