Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Μαρία Παλαιολογίνα στη Λέσβο και η λατρεία του Ταξιάρχη

Εκδήλωση με θέμα «Η Μαρία Παλαιολογίνα στη Λέσβο και η λατρεία του Ταξιάρχη», οργανώνουν ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Αθήνας και η ΟΛΣΑ τ...

Η Μαρία Παλαιολογίνα στη Λέσβο και η λατρεία του Ταξιάρχη

Εκδήλωση με θέμα «Η Μαρία Παλαιολογίνα στη Λέσβο και η λατρεία του Ταξιάρχη», οργανώνουν ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Αθήνας και η ΟΛΣΑ την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος).

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει η Χαρά Κωνσταντινίδη, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Μαρία Παλαιολογίνα, κόρη του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ΄ και αδελφή του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄, η Λέσβος δόθηκε ως προίκα για το γάμο της με το Φραγκίσκο Γατελούζο.

Η διάλεξη της κ. Κωνσταντινίδη αποτελεί μέρος έρευνας που αφορά στην υστεροβυζαντινή τέχνη της Λέσβου κατά το χρονικό διάστημα του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδη, παρουσιάζεται το μοναδικό φαινόμενο της διαφύλαξης και προβολής στους ναούς του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, στον Παπάδο και στο Καγιάνι, του κατάλοιπου τμήματος τοίχου από τον αρχικό κατεστραμμένο ναό με την επιτοίχια λατρευτική εικόνα του επώνυμου Αγίου Αρχιστράτηγου Μιχαήλ, ως περίοπτη ανεξάρτητη κατασκευή in situ.

Παλαιολόγεια έργα

Στην έρευνα εξετάζονται και χρονολογούνται οι επιτοίχιες, λατρευτικές εικόνες του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και του Ταξιάρχη στον Παπάδο. Αναπτύσσεται δε, η άποψη ότι η υστεροβυζαντινή τέχνη στη Λέσβο ακολουθεί τη βυζαντινή παράδοση, την εμβολιασμένη με φραγκικές επιδράσεις και συνδέεται με τις αισθητικές αντιλήψεις που εκπέμπουν τα παλαιολόγεια έργα της Κωνσταντινούπολης, καθώς και του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τα ιερά κειμήλια και προσκυνήματα, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της λατρείας του Ταξιάρχη, η οποία αναπτύσσεται ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, συσχετίζονται με την εγκατάσταση και την παρουσία της Μαρίας Παλαιολογίνας στο νησί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


Πηγή: ΕμπρόςNet

Δεν υπάρχουν σχόλια