Τετρακόσιες εξήντα χιλιάδες επισκέπτες υποδέχτηκε κατά το περασμένο έτος η «ναυαρχίδα» των μουσείων μας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσ...
Τετρακόσιες εξήντα χιλιάδες επισκέπτες υποδέχτηκε κατά το περασμένο έτος η «ναυαρχίδα» των μουσείων μας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Παρότι οι αριθμοί ήταν ελαφρώς πιο μικροί από του 2015, η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες» έφερε περισσότερους επισκέπτες κατά 25% το τρίμηνο που λειτουργεί.
Τον απολογισμό του 2016 και τον προγραμματισμό του 2017, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα η διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργαράκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, σε μέσο όρο τριετίας το 2016 παρουσιάστηκε αύξηση επισκεπτών κατά 3,7%, και αύξηση εσόδων κατά 40,6%. Σε μέσο όρο πενταετίας η αύξηση των επισκεπτών ανέρχεται στο 25,2% και η αύξηση των εσόδων στο 61.9%.
Ωστόσο σε σχέση με το 2015 το 2016 παρουσιάζει μείωση επισκεπτών κατά 3,4%, μια τάση που εμφανίζεται σε όλα τα μουσεία της χώρας και αύξηση εσόδων κατά 24,5%. Η τάση αυτή διαφοροποιείται, λόγω και της περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες» που λειτουργεί από τον Οκτώβριο.
Το 2016 είχε ιδιαίτερη σημασία για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. «Ναυαρχίδα πολιτισμού, το πρώτο μουσείο της χώρας, κατόρθωσε στη μακρόχρονη ιστορία του και σε καιρούς δύσκολους να προστατέψει και να προβάλλει τις σημαντικότερες αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα» είπε η κα Λαγογιάννη. «Στη σύγχρονη εποχή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα μουσείο με παγκόσμια εμβέλεια, επιστημονική δράση και κοινωνική παρουσία. Προωθεί την αρχαιολογική έρευνα, τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, τη μουσειακή εκπαίδευση και τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού ενώ παράλληλα υποστηρίζει την κοινωνική διάχυση των ανθρωπιστικών αξιών παραμένοντας ένα ανοιχτό και εξωστρεφές μουσείο».
Για το 2017 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, προωθεί ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Μουσείο του Λούβρου, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ενδεικτικές θεματικές των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων είναι:
- οι άγνωστες πτυχές κατασκευής και χρωματισμού των κυκλαδικών ειδωλίων
- η μελέτη των τεχνικών διακόσμησης των μυκηναϊκών χρυσών κοσμημάτων
- η μελέτη των αιγυπτιακών μουμιών με σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης
- η μελέτη της πολυχρωμίας των ξύλινων αναθηματικών πινάκων από το σπήλαιο Πιτσά της Κορινθίας
- η μελέτη των πρακτικών εφαρμογής χρώματος σε ειδώλια που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους
- η αρχαιομετρική μελέτη και επανασυντήρηση του αργυρού κρατήρα της μάχης από τις Μυκήνες
Κάποια από τα ερευνητικά προγράμματα θα οδηγήσουν στο μέλλον σε μια διαφορετική πρόταση παρουσίασης των συλλογών στους μονίμους, αλλά και τους αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου.
Αντικείμενο έρευνας για το 2017 αποτελεί και η επόμενη περιοδική έκθεση η οποία θα διερευνήσει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα και θα καταγράψει τις αμέτρητες όψεις του ωραίου στην αρχαία τέχνη. Η κα Λαγογιάννη αναφέρθηκε σε «μια μεγάλη ομάδα από αρχαιολόγους, μουσειολόγους, συντηρητές και καλλιτέχνες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που εργάζεται σε θέματα επιστημονικής τεκμηρίωσης, εννοιολογικού σχεδιασμού και προετοιμασίας των εκθεμάτων και συνεργάζεται ήδη στενά με πανεπιστημιακά ιδρύματα και διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο προκειμένου να ενσωματωθούν στοιχεία από πρόσφατες έρευνες πειραματικής αρχαιολογίας. Πειραματικά εργαστήρια αποκατάστασης χρώματος σε αρχαία αγάλματα, ανακατασκευής αρχαίων υφαντών, ενδυμάτων, κοσμημάτων και κομμώσεων, αναπαραγωγής αρχαίων αρωμάτων και αναδημιουργίας αρχαίας μουσικής θα αποτελέσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία καθώς θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλέσουν εμπειρίες, να αποκαλύψουν λησμονημένες όψεις αισθητικής και αισθημάτων και να αναπλάσουν αισθήσεις ενός κόσμου που ίσως δεν έχει χαθεί εντελώς». Η έκθεση θα λειτουργήσει στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.
Προχθές εγκαινιάστηκε ο τρίτος κύκλος του «Αθέατου Μουσείου» με ένα νεολιθικό ειδώλιο που παραπέμπει στον Σκεπτόμενο και φυλάσσεται, όπως και τα άλλα εκθέματα του κύκλου, στις αποθήκες. Από εκεί βγήκε και εγκαταστάθηκε σε ειδική προθήκη στην αίθουσα του Βωμού.
Προγραμματίζονται δράσεις μουσικής, θεάτρου και ποίησης που θα επεκτείνουν τις νοηματικές αναζητήσεις και τις ποιητικές αναφορές. Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα παρουσιαστούν σταδιακά οι 24 ραψωδίες με συνοδεία αρχαίας λύρας από τον Νίκο Ξανθούλη.
Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, με αρχή τον Φεβρουάριο, ξεκινά ο δεύτερος κύκλος των κυριακάτικων περιπάτων στο μουσείο παρουσιάζοντας τις «Οδύσσειες της Προϊστορίας».
Τον Ιανουάριο ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
Τέλος σύντομα οι «Οδύσσειες» θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους και θα ταξιδέψουν σε ένα κορυφαίο θεσμό της χώρας (στον προθάλαμο της Βουλής) παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή της θαλασσινής περιπέτειας του ανθρώπου ως «Μικρές Οδύσσειες». Ακόμη, θα ταξιδέψουν στα πέρατα του κόσμου με τη σειρά γραμματοσήμων που σχεδίασαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για να τιμήσουν τα 150 χρόνια προσφοράς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ενθουσιώδεις είναι και οι αντιδράσεις του κοινού. «Μαγεύτηκα, ευχαριστώ» «Ευχαριστούμε που δακρύσαμε, ταξιδεύοντας πάλι» «θα ξανάρθω-θέλω πολύ να την ξαναδώ» «απίστευτη μαγεία-ξαναπέρασα» γράφουν οι Έλληνες. Ενθουσιώδη είναι και τα σχόλια των ξένων: “Fantastico! Congratulations Athens” “Είμαι αρχαιολόγος σε μουσείο της Νέας Υόρκης. Αυτή είναι μία από τις καλύτερες εκθέσεις που έχω δει στη ζωή μου. Amazing”. «I deeply thank you - σας ευχαριστώ βαθύτατα γι΄ αυτό το ωραίο ταξίδι που μας πήγε μακριά στο χρόνο και το χώρο - Ζήτω η Ελλάδα». «Όλα είναι όμορφα. Ευχαριστώ. It is as great as China” γράφει ο Shijiuhui. Δεν λείπουν και οι προσωπικές εξομολογήσεις όπως του Josh Krug «Μια εμπνευσμένη έκθεση που με κάνει να εκτιμώ το προνόμιο να είμαι ζωντανός» ή της Janine από τη Μινεσότα «Σας ευχαριστώ για το μεγάλο διανοητικό διάλειμμα από την αγωνία της σκέψης των εκλογών στις ΗΠΑ… διώξατε την κατήφεια και την κατάθλιψή μου». Δύο τόμοι με σχόλια έχουν ήδη συμπληρωθεί και σύντομα θα αναρτηθούν ως ψηφιακή έκδοση στον ιστότοπο του μουσείου.
Πηγή: Α. Καρατάσου, Liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια