Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λέσβος: Ζημιές και σε Μεταβυζαντινά μνημεία

Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλ...

Λέσβος: Ζημιές και σε Μεταβυζαντινά μνημεία

Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της Λεσβιακής Αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η Εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά Λέσβου, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Επίσης, μικρότερες φθορές έχουν υποστεί και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Διαπιστώθηκαν επιπλέον μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

Λέσβος: Ζημιές και σε Μεταβυζαντινά μνημεία

Λέσβος: Ζημιές και σε Μεταβυζαντινά μνημεία

Λέσβος: Ζημιές και σε Μεταβυζαντινά μνημεία

Ωστόσο, η εικόνα αυτή που κατέγραψε η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί.

Για τους παραπάνω λόγους, κλιμάκιο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδακη Βλαζάκη, αναχωρεί την Τετάρτη για τη Μυτιλήνη προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους.


Πηγή: Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια