Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

MuseumEdu: πρόσκληση συμμετοχής για το 5ο τεύχος

Πρόσκληση συμμετοχής για το 5o τεύχος του περιοδικού MuseumEdu, του ηλεκτρονικού, ελεύθερης πρόσβασης, διεθνούς περιοδικού, το οποίο α...

MuseumEdu: πρόσκληση συμμετοχής για το 5ο τεύχος

Πρόσκληση συμμετοχής για το 5o τεύχος του περιοδικού MuseumEdu, του ηλεκτρονικού, ελεύθερης πρόσβασης, διεθνούς περιοδικού, το οποίο αποτελεί έκδοση του Εργαστηρίου Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απευθύνουν οι υπεύθυνοι έκδοσης.

Το ειδικό τεύχος Τα μουσεία στη λογοτεχνία – Η λογοτεχνία στα μουσεία, που επιμελείται η Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευγενία Σηφάκη, προβλέπεται να εκδοθεί το Φθινόπωρο του 2018. Αποσκοπεί να προσεγγίσει ζητήματα που αφορούν τη σχέση της λογοτεχνίας με τα μουσεία καθώς και την παρουσία της λογοτεχνίας μέσα σε μουσειακούς χώρους. 

Ειδικότερα, θα πραγματεύεται το πώς λειτουργούν η έννοια αλλά και οι εικόνες του μουσείου, καθώς και άλλων χώρων πολιτισμικής αναφοράς, μέσα σε λογοτεχνικά κείμενα και, αντίστροφα, πώς η λογοτεχνία αλλά και γενικότερα η τέχνη του λόγου παρουσιάζεται και βιώνεται μέσα σε αντίστοιχους χώρους και σε σχέση με τα μουσειακά αντικείμενα. Το τεύχος επιδιώκει να συμπεριλάβει κείμενα που θα αναφέρονται σε λογοτεχνικές αναπαραστάσεις των μουσειακών χώρων και στον ρόλο τους μέσα στο κείμενο, στους τρόπους με τους οποίους επιδρούν στη διαμόρφωση της υποκειμενικότητας των λογοτεχνικών ηρώων, αφηγητών, ποιητικών υποκειμένων, αναγνωστών κ.ά. Παράλληλα, προβλέπεται να περιλαμβάνει άρθρα που επεξεργάζονται τη θέση και τον ρόλο της λογοτεχνίας αλλά και ευρύτερα της τέχνης του λόγου μέσα σε μουσειακούς και άλλους πολιτισμικούς χώρους, και του ρόλου της σε ζητήματα αναπαράστασης και ερμηνείας καθώς και του σχετικού βιώματος που αποκομίζουν οι επισκέπτες του μουσείου. 

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις μεθοδολογικές επιλογές των συγγραφέων, αλλά θα θέλαμε αυτές να είναι προσδιορισμένες με σαφήνεια. Με στόχο να σκιαγραφηθεί –και όχι να περιοριστεί– το θεματικό περιεχόμενο του τεύχους αναφέρουμε τις παρακάτω ενδεικτικές θεματικές:

1. Χώροι πολιτισμικής αναφοράς ως λογοτεχνικό σκηνικό
2. Μουσειακά στιγμιότυπα στη λογοτεχνία
3. Η συνεισφορά των μουσείων και άλλων πολιτισμικών χώρων στην ανάδειξη του
χαρακτήρα των ηρώων ή/και στη διαμόρφωση της πλοκής πεζογραφικών κειμένων
4. Λόγος, εικόνα και υλικά αντικείμενα
5. Το κακό, το άσχημο, το ευτελές, το πρόστυχο: Διακειμενικές σχέσεις σε
λογοτεχνικές και μουσειακές αναπαραστάσεις
6. Βία και τρόμος στη λογοτεχνία και το μουσείο
7. Freud και αρχαιολογικά κατάλοιπα
8. Χώροι και αντικείμενα πολιτισμικής αναφοράς στο ψυχαναλυτικό δοκίμιο
9. Η συνεισφορά της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση εκθέσεων και στην προσέγγιση και
την ερμηνεία των εκθεμάτων
10. Η συμβολή της τέχνης του λόγου στη σύνθεση του μουσειακού αφηγήματος
11. Μεταμορφώσεις και μεταφορικές χρήσεις αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και
μαρτυριών στον θεωρητικό και ποιητικό λόγο
12. Μνήμη, τραύμα, θάνατος στη λογοτεχνία και το μουσείο
13. Η ετερότητα στα μουσεία και τη λογοτεχνία
14. Ποίηση και μουσείο
15. Τα μουσεία στην παιδική λογοτεχνία
16. Ζητήματα εκθεσιακής παρουσίασης και αναπαράστασης λογοτεχνικών κειμένων
17. Το λογοτεχνικό βίωμα σε μουσεία και χώρους πολιτισμικής αναφοράς

Μπορείτε να στείλετε περιλήψεις ή να δηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή έως 31 Οκτωβρίου 2017 στην Ευγενία Σηφάκη (evsifaki@gmail.com). Η προθεσμία υποβολής των κειμένων λήγει στις 31 Μαρτίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.


Πηγή: MuseumEduLab

Δεν υπάρχουν σχόλια