Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Ευρεία σύσκεψη, με τους εφόρους από όλη την Ελλάδα, συγκαλεί τις επόμενες ώρες το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αντιμετωπίσε...



Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Ευρεία σύσκεψη, με τους εφόρους από όλη την Ελλάδα, συγκαλεί τις επόμενες ώρες το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανέφερε ότι το υπουργείο προσπαθεί, με τα μέσα που διαθέτει, να κρατάει ανοικτούς τους χώρους και πως τα προβλήματα λειτουργίας, αυτή τη στιγμή αφορούν χώρους οι οποίοι είτε βρίσκονται σε φάση επισκευής είτε σε φάση όπου γίνονται εργασίες, ή είναι χώροι με πολύ μικρή επισκεψιμότητα.   

«Το θέμα της φύλαξης και των ωραρίων των αρχαιολογικών χώρων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ σοβαρά. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ δύσκολο να προσληφθεί προσωπικό για να παραμένουν ανοιχτά όλη την ημέρα. Ωστόσο, όπως ίσως να γνωρίζετε, έχουν γίνει προσλήψεις εποχικών φυλάκων -1.300 περίπου- κάτι που μας έχει επιτρέψει τους χώρους με τη μεγάλη επισκεψιμότητα να τους κρατάμε ανοιχτούς από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ», ενημέρωσε η υπουργός Πολιτισμού.   

Η κ. Κονιόρδου αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και κάποια μουσεία που είναι απομακρυσμένα ή έχουν πολύ μικρή επισκεψιμότητα και, δυστυχώς, αυτοί οι χώροι δεν μπορεί να είναι μόνιμα ανοιχτοί, «παρόλα αυτά, με τη βοήθεια των εφόρων και κατόπιν συνεννόησης, ανοίγουν και μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν αυτούς τους χώρους». Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι «με πραγματικά μεγάλη προσπάθεια των εφόρων και των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, όταν έρχεται μια μεγάλη ομάδα παραμένουν ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, κατόπιν συνεννοήσεως, και μετά τις 15.00, για να υποδεχτούν ένα μεγάλο γκρουπ που θέλει να τους επισκεφτεί. Αυτό γίνεται με προσωπική προσφορά των εργαζομένων, χωρίς υπερωριακή απασχόληση».   

«Αυτό συμβαίνει παντού και θέλω να το τονίσουμε αυτό, γιατί, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Όπου και να πας στην Ελλάδα -και αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, σας διαβεβαιώ- βλέπεις φροντισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ακόμα και σε ένα απομακρυσμένο νησί, ακόμα και σε ένα χώρο που δεν είναι τόσο συχνά επισκέψιμος», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον βουλευτή του Ποταμού: «Επομένως, οι χώροι που λέτε ότι παραμένουν κλειστοί, είναι χώροι οι οποίοι είτε βρίσκονται σε φάση επισκευής, σε φάση όπου γίνονται εργασίες μέσα, είτε, όπως σας είπα, είναι με πολύ μικρή επισκεψιμότητα και δυσκολεύει αυτό το να τοποθετηθεί φύλακας, γιατί θα στερηθεί από κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα». Η κ. Κονιόρδου ενημέρωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει άλλους 400 φύλακες για να προστεθούν στους 1.300. Επιπλέον, οι 200 μόνιμοι φύλακες που είχαν ζητηθεί, έχουν ήδη εγκριθεί και θα κατανεμηθούν στους χώρους.   

«Δεν αρκεί η καλή θέληση του προσωπικού, των αρχαιοφυλάκων κ.λπ. για να μείνουν ανοικτοί οι χώροι», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Εδώ χρειάζεται ένα σχέδιο, χρειάζεται η εκπόνηση ειδικών μελετών. Τι θα σας πρότεινα εγώ: Θα σας πρότεινα να δούμε πώς το κάνουν οι έξω, αλλά πώς το κάνουν και οι μέσα. Και γίνομαι πολύ συγκεκριμένος: Στο εξωτερικό υπάρχει σύμπραξη ιδιωτών με τα μουσεία. Παίρνουν χορηγίες, φτιάχνουν πολιτιστικά προγράμματα δεκαετίας, έχουν ίδιους πόρους και δεν επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό για την οργάνωσή τους και την ανάδειξη των εκθεμάτων τους».   

Ο βουλευτής επικαλέστηκε και τη συνεισφορά από το «Διάζωμα». «Θα σας δώσω ως παράδειγμα το “Διάζωμα”, που είναι μια συγκλονιστική κίνηση πολιτών. Την ξέρετε πάρα πολύ καλά, βεβαίως, και εσείς την κίνηση αυτή. Έχουν αναδειχθεί, έχουν ανακατασκευαστεί, έχουν τοποθετηθεί ξανά στις αρχαίες τους βάσεις, στις πέτρες και στις κερκίδες τους δεκάδες αρχαία θέατρα με την κινητοποίηση, βεβαίως, εθελοντών και ιδιωτών», ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς.   

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκριθούμε με χώρες όπου δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα σε αυτό που αναφέρατε, στη συνεργασία με ιδιώτες, όσον αφορά τις εξειδικευμένες γνώσεις και τη μεγάλη ευθύνη που έχει η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έχουν αρχαιολογικούς θησαυρούς. Επομένως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το να υπάρξει ιδιωτική φύλαξη αυτών των χώρων. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι σωστά στα χέρια των φυλάκων που έχουν αυτήν την εξειδίκευση, έχουν αυτήν την ευθύνη και αυτή τη γνώση όλα αυτά τα χρόνια», απάντησε η υπουργός Πολιτισμού. Αναφερόμενη στο «Διάζωμα», η κ. Κονιόρδου επισήμανε ότι δεν κάνει το ίδιο τις εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους ούτε τους φυλάσσει. Το «Διάζωμα» βοηθάει, κινητοποιεί, ευαισθητοποιεί τους πολίτες, συγκεντρώνει τα χρήματα για να ωριμάσουν οι μελέτες και οι μελέτες δίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού, είπε και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι αυτό που πραγματοποιεί τις αναστηλώσεις, τις συντηρήσεις, το υπουργείο Πολιτισμού έχει την ευθύνη.   

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, να κρατούμε ανοικτούς τους χώρους. Είναι ογδόντα πέντε οι ανοικτοί χώροι που αυτή τη στιγμή λειτουργούν», είπε η υπουργός Πολιτισμού και ενημέρωσε: «Σήμερα μάλιστα και αύριο συγκεντρώνονται στο υπουργείο Πολιτισμού όλοι οι έφοροι, όλης της Ελλάδας ακριβώς για να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να θέσουμε και τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, για να βοηθήσουμε τους εφόρους και τους αρχαιολογικούς χώρους να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό, μέσα στις -επαναλαμβάνω- πολύ δύσκολες συνθήκες και στη συγκυρία που είμαστε τώρα».   

Αρχαιολογικοί χώροι με «λουκέτο»

Οι φωτογραφίες πίσω από κλειστές πόρτες, τα «κλικ» από απόσταση και η αναμονή πίσω από ουρές, ήταν το αποτέλεσμα της τρίωρης στάσης εργασίας σήμερα το πρωί, από τις 8 μέχρι τις 11 των αρχαιοφυλάκων. Η στάση μάλιστα είναι «προειδοποιητική» όπως τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού, τονίζοντας πως αν δεν δοθεί λύση μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η στάση ωστόσο έρχεται σε μία περίοδο που βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουκ ολίγα προβλήματα. 

Σήμερα για παράδειγμα και παρά το γεγονός ότι η στάση εργασίας ήταν μικρής διάρκειας, ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε ουρές τουριστών που περίμεναν την λήξη της στάσης για να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. 

Την ίδια ώρα ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε τουρίστες να φωτογραφίζουν από μακρυά τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου Διός, καθώς η πρόσβαση δεν ήταν εφικτή. 

Ίδια εικόνα και στην Ρωμαϊκή Αγορά:

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Η ουρά στην είσοδο της Ακρόπολης: 

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου Διός: 

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

1 σχόλιο

  1. Εχει μπει πολυς κοσμος και δουλευει παρανομα με τις προκυρηξεις 8μηνου με πλαστα χαρτια αυτο να ψαξετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή