Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεμελιώθηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο, μοναδικό στην Πελοπόννησο

Ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση του Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Ίσιωμα Καρυών, κοντά στη Μεγαλόπολη, μπήκε, το Σάββατο 26 Αυγούστου ...

Θεμελιώθηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο, μοναδικό στην Πελοπόννησο

Ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση του Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Ίσιωμα Καρυών, κοντά στη Μεγαλόπολη, μπήκε, το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, σε μια γιορτή πολιτισμού.

Το όραμα για τη θεμελίωση, ίδρυση και λειτουργία ενός τόσο μεγάλου αναπτυξιακού έργου στην καρδιά της Αρκαδίας, έγινε πραγματικότητα με τη χρηματοδότηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, τη συνεργασία και με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης και της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών «Ο Αγιος Δημήτριος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του Παλαιολοντολογικού Μουσείου που θα είναι μοναδικό στην Πελοπόννησο, η κ. Ντέμη Γιαννακοπούλου πρόεδρος Ένωσης Ισιωματαίων, ο Κώστας Βλάσσης βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Τατούλης περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Ευάγγελος Γιαννακούρας αντιπεριφερειαρχης Αρκαδίας, ο Διονύσης Παπαδόπουλος Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας και ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Γεώργιος Θεοδώρου.

Ο ομ. καθ. Γεώργιος Θεοδώρου, από το 2009 έχει πραγματοποιήσει παλαιοντολογικές ανασκαφές, εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα προσωρινές υπαίθριες εκθέσεις και στη συνέχεια ξενάγησε τους επισκέπτες στον Παλαιοντολογικό Σταθμό – Εργαστήριο Παλαιοντολογίας του Ισιώματος Καρυών.

Θεμελιώθηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο, μοναδικό στην Πελοπόννησο

Η κ. Εύη Τατούλη, πολιτευτής Αρκαδίας που παραβρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε οτι τα παλαιοντολογικά ευρήματα και το Παλαιοντολογικό Μουσείο αποτελούν, μαζί με την αναβάθμιση του Αρχαίου Θεάτρου και της ανάδειξης των μονοπατιών θα αποτελέσουν σημαντική πολιτιστική και αναπτυξιακή αναβάθμιση για την ευρύτερη περιοχή.

Συγκινητική η παρουσία του Πανοσιολογιότατου Νικόδημου Γιαννακόπουλου, η οικογένεια του οποίου δώρισε την εδαφική έκταση όπου θα ανεγερθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών, δίπλα στις πηγές του Αη Γιάννη.

Οι παλαιοντολογικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή για πρώτη φορά το 1902.


Από το 2013 στο Ίσιωμα Καρυών, με την υποστήριξη της Ένωσης, δημιουργήθηκε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ενημερωτικός Σταθμός και Εργαστήριο Υποστήριξης των δραστηριοτήτων της Ερευνητικής Ομάδας του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημιου Αθηνών.

Στη λεκάνη της Μεγαλόπολης υπήρχε μια ρηχή λίμνη με πλούσια βλάστηση όπου έβρισκαν καταφύγιο προιστορικά ζώα. Όταν τα νερά της λίμνης βγήκαν στη θάλασσα, η λίμνη ξεράθηκε και τα ζώα εξαφανίστηκαν.

Έτσι, ανακαλύπτονται κατά καιρούς διάφορα απολιθώματα ζώων εκείνης της εποχής, τα οποία μπορεί εμάς να μας εκπλήσσουν, για τους αρχαίους όμως ήταν αφορμή για τη δημιουργία μύθων.

Στις διήμερες Γιορτές για την θεμελίωση του Μουσείου που περιελάμβαναν τα εγκαίνια του ξενώνα, την ονοματοδοσία της πλατείας του χωριού σε «πλατεία Γ. Λιακόπουλου», εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, κινηματογραφικές βραδιές και παραδοσιακούς χορούς, παρευρεθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια