Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ίδρυμα Ωνάση: Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά

Οικογενειακά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις, Σάββατα και Κυριακές, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος ...


Ίδρυμα Ωνάση: Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά

Οικογενειακά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις, Σάββατα και Κυριακές, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση.

Από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης και από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Αμαλίας 56), παιδιά και γονείς «ταξιδεύουν» στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου μέσα από ευφάνταστες δράσεις! Στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούν οι δύο φορείς στο πλαίσιο της έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν την έκθεση, ανακαλύπτουν τους μύθους που κρύβονται στα 129 αριστουργήματά της, πλάθουν τις δικές τους φανταστικές ιστορίες, σχεδιάζουν αρχαία προσωπεία και συμμετέχουν σε ένα μαγικό «οδοιπορικό» συναισθημάτων.

Τα Σάββατα, λοιπόν, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και τις Κυριακές στο Μουσείο της Ακρόπολης, τα παιδιά και οι συνοδοί τους δίνουν ραντεβού με τον Αχιλλέα, τον Αίαντα, τον Μενέλαο, την Ωραία Ελένη, τη Μήδεια, τη Φαίδρα, αλλά και με τους «κοινούς θνητούς» της αρχαίας ζωής, και συμμετέχουν σε μια σειρά από μοναδικές εκπαιδευτικές δράσεις, που ξεκινούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν (για όλα τα παιδιά και έναν γονιό/συνοδό). Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για κράτηση θέσης τις Κυριακές στο Μουσείο της Ακρόπολης, τηλεφωνήστε στο 210-9000900 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 15:00-17:00).

Για κράτηση θέσης τα Σάββατα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τηλεφωνήστε στο 210-3713001 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00-17:00).

Αναλυτικό πρόγραμμα

Α) Μουσείο Ακρόπολης - Δράσεις για παιδιά & γονείς τις Κυριακές

17 Σεπτεμβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Τα παιδιά συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και συμμετέχουν ως δημιουργοί, αλλά και ως θεατές, σε συναρπαστικές δράσεις γεμάτες συναισθήματα. Οι συνοδοί των παιδιών παρακολουθούν προβολές σχετικές με τον Παρθενώνα στην Αίθουσα Τρισδιάστατων Προβολών και μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνεισφέρουν με τη δική τους δημιουργία στα θεαματικά έργα των παιδιών. Έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να επισκεφθούν την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.

1) Με τα μάτια, με τα χέρια, με τα χείλη, με τα αυτιά…

Παιδιά από 4 έως 6 ετών αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο τις αισθήσεις και τα συναισθήματα στα έργα της περιοδικής έκθεσης. Απεικονίζουν πλάσματα που νιώθουν και εκφράζουν συγκεκριμένα συναισθήματα για τους θεατές των γοητευτικών, μνημειακών τους έργων.

Ημέρες προγράμματος: Τις Κυριακές, 1, 8, 15 Οκτωβρίου και 5 ΝοεμβρίουΏρα έναρξης: 12:00 το μεσημέριΔιάρκεια: 50 λεπτά

2) Ιστορίες μυθικών πρωταγωνιστών

Παιδιά από 7 έως 12 ετών γνωρίζουν τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από τα έργα δημιουργών μυθολογικών αφηγήσεων. Επιλέγουν τον προσωπικό τους τρόπο έκφρασης (δημιουργική γραφή, προφορική αφήγηση, εικαστική ή παραστατική έκφραση) και πλάθουν ίδιες ή παρόμοιες ιστορίες, με τους δικούς τους συναισθηματικούς και εκφραστικούς πρωταγωνιστές, με σκοπό να προκαλέσουν συναίσθημα σε άλλους ανθρώπους.

Ημέρες προγράμματος: Τις Κυριακές, 17 Σεπτεμβρίου, 22 Οκτωβρίου και 12 ΝοεμβρίουΏρα έναρξης: 12:00 το μεσημέριΔιάρκεια: 70 λεπτά

3) Ιστορίες φαντασίας στους χώρους των συναισθημάτων

Παιδιά από 8 έως 14 ετών συζητούν για το συναισθηματικό κόσμο αντικειμένων της περιοδικής έκθεσης μέσα στο αρχικό και στο μουσειακό τους περιβάλλον. «Ταξιδεύουν» σε διάφορους τόπους και χρόνους και πλαισιώνουν τα εκθέματα με «υπερφυσικούς» και ανθρώπινους, ζωικούς και φυτικούς, αλλά πάντα συναισθηματικούς επισκέπτες.

Ημέρες προγράμματος: Τις Κυριακές, 24 Σεπτεμβρίου, 29 Οκτωβρίου και 19 ΝοεμβρίουΏρα έναρξης: 12:00 το μεσημέριΔιάρκεια: 60 λεπτά

Β) Ωνάσειος Βιβλιοθήκη -Δράσεις για παιδιά & γονείς τα Σάββατα

(προηγείται ξενάγηση στην έκθεση, στο Μουσείο της Ακρόπολης)

14 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2017

Αρχικά, τα παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους γνωρίζουν την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» με οδηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου της Ακρόπολης (10:00), ενώ αμέσως μετά (11:00), παιδιά και συνοδοί οδηγούνται πεζή στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Αμαλίας 56, πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης), για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα εμπνευσμένα από τον κόσμο των συναισθημάτων στην αρχαία εποχή.

1) Φτιάχνω το δικό μου emoticon

Παιδιά από 10 έως 14 ετών, παίρνοντας έμπνευση από τα αριστουργήματα της έκθεσης εmotions και με τη χρήση tablets, σχεδιάζουν τα δικά τους emoticons, αποτυπώνοντας ποικίλα συναισθήματα, ενώ στη συνέχεια επιχειρούν να τα συνδέσουν με συγκεκριμένα εκθέματα.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017Ώρα έναρξης: 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εργαστηρίου (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)

Συνολική διάρκεια: 3 ώρες

Συντελεστές: Κώστας Διαμαντής (3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) & Νεφέλη Καϊμακά (εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ αρχαίας ιστορίας – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

2) Ένας ωκεανός συναισθημάτων

Παιδιά από 9 έως 14 ετών, με αφορμή τα έργα της έκθεσης, συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για την έννοια των συναισθημάτων και το ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων. Ένα διαδραστικό πρόγραμμα που θα επιχειρήσει να αγγίξει τα βάθη του συναισθηματικού μας ωκεανού και θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα των εαυτό μας!

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017Ώρα έναρξης: 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)

Συνολική διάρκεια: 3 ½ ώρες

Συντελεστής: Αλέξανδρος Παπανδρέου (ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια, υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας)

3) Ζωγραφήγηση: Τα συναισθήματα των θεών του Ολύμπου

Παιδιά από 6 έως 9 ετών ταξιδεύουν σε ένα οπτικοακουστικό και διαδραστικό πρόγραμμα «Ζωγραφήγησης», που περιλαμβάνει γνωστικά παιχνίδια μνήμης και φαντασίας. Παραμύθια εμπνευσμένα από την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» ζωντανεύουν μπροστά στους μικρούς μας φίλους, που συμμετέχουν και εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, επινοώντας με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την έμπνευση, τη δική τους εκδοχή στην ιστορία.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017Ώρα έναρξης: 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)

Συνολική διάρκεια: 3 ώρες

Συντελεστής: Λήδα Βαρβαρούση (συγγραφέας και εικονογράφος)

4) Η Ορχήστρα των συναισθημάτων*

Παιδιά από 9 έως 12 ετών ανακαλύπτουν μέσα από τη μουσική έναν ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σύνδεση με εκφράσεις και απεικονίσεις του συναισθήματος που λαμβάνουμε μέσα από άλλες τέχνες, όπως η γλυπτική στην αρχαιότητα.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

Ώρα έναρξης: 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εργαστηρίου (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)

Συνολική διάρκεια: 3 ώρες

Συντελεστές: Ζωή Ζενιώδη (μαέστρος) & Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), σε συνεργασία με ομάδα μουσικών.

*Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Αττικής.

5) Εργαστήριο κατασκευής αρχαίας μάσκας

Παιδιά από 8 έως 14 ετών δημιουργούν τα δικά τους αρχαία προσωπεία, έρχονται σε επαφή με την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και αναβιώνουν έντονες συναισθηματικές σκηνές τραγικών ηρώων.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017Ώρα έναρξης: 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εργαστηρίου (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη)

Συνολική διάρκεια: 3 ½ ώρες

Συντελεστές: Αλέξανδρος Λόγγος (εικαστικός) & Νεφέλη Καϊμακά (εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ αρχαίας ιστορίας – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Υπεύθυνοι σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων έκθεσης «εmotions»:

Αρχαιολόγοι Φροντιστές -Μουσείο Ακρόπολης

Χριστίνα Παναγιωτάκου – Ίδρυμα Ωνάση

Βίκυ Γεροντοπούλου – Ίδρυμα Ωνάση

Γενικές Πληροφορίες περιοδικής έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

Διάρκεια: 18 Ιουλίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης

(Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15)

Τιμή εισιτηρίου: 3€

Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου.

Μουσείο Ακρόπολης - Θεματικές παρουσιάσεις & Αρχαιολόγοι Φροντιστές για την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

1) Θεματικές παρουσιάσεις «εmotions, ένας αρχαιολογικός περίπατος στα συναισθήματα»

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» με οδηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου, κάνοντας έναν περίπατο στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης.

2) Οι Αρχαιολόγοι – Φροντιστές στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων

Κάθε Τρίτη από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., ένας Αρχαιολόγος-Φροντιστής βρίσκεται σε σταθερό σημείο στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Σε αυτό το σημείο προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για ερωτήσεις και διάλογο για θέματα του Μουσείου και της αρχαιότητας, αλλά και ειδικότερα για τα αντικείμενα της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θεματικές παρουσιάσεις της έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» και τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές στο http://www.theacropolismuseum.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια