Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Δώρο Των Θεών ΙΙΙ»: Διήμερο Γνωριμίας Με Την Αρχαία Ελληνική Μουσική!

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει ένα διήμερο γνωριμίας με την αρχαία ελληνική μουσική με τίτλο «Δώρο των Θεών ΙΙΙ» στου...



Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει ένα διήμερο γνωριμίας με την αρχαία ελληνική μουσική με τίτλο «Δώρο των Θεών ΙΙΙ» στους χώρους του μουσείου, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017. 

Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του εργαστηρίου ηλεκτρονικών ΜΜΕ του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, της Οργανοποιίας Αναστάσιος, του ομίλου Πολιτισμού Seikilo και των εκδόσεων iWrite.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αρχαίες λύρες (χέλυς και βάρβιτος), φόρμινξ, κιθαρίς, σαμβύκη & μπεντίρ που σχεδιάστηκαν & κατασκευάζονται από την Οργανοποιία Αναστάσιος σε συνεργασία με τα 3d Labs του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (reverse engineering & 3d modelling) και τα SoundLabs του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (sound testing).

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στου επισκέπτες να παρατηρήσουν, να  αγγίξουν και παίξουν με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων και αρχαίων επιτραπέζιων παιχνιδιών και να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους πίσω από το πρωτοποριακό αυτό project.

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν σχετικές ομιλίες αλλά και συναυλίες από τη μουσική ομάδα Seikilo της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης. Η κορύφωση του διημέρου θα συνοδευτεί από την συναυλία του γνωστότερου παγκοσμίως μουσικού αρχαίας λύρας, του Βρετανού Michael Levy.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.mbp.gr , http://seikilo.com/ & www.luthieros.com

Είσοδος ελεύθερη.

Για τα εργαστήρια δηλώστε συμμετοχή στο info@seikilo.com (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, μουσικό υπόβαθρο).

Έκθεση Αρχαιοελληνικών Οργάνων

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί για το σύνολο του διήμερου 7-8 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στα όργανα που θα εκτίθενται (καλώντας τους επισκέπτες να τα αγγίξουν και να παίξουν μαζί τους!) είναι και τα εξής: Λύρα του Ερμή, Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πάνα, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμινξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον αλλά και την λύρα της Μεγιδδώ!

«Δώρο Των Θέων ΙΙΙ»: Διήμερο Γνωριμίας Με Την Αρχαία Ελληνική Μουσική!

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Εργαστήρι Εκμάθησης Αρχαίου Μπεντίρ (κρουστό)

Νίκος Βαρελάς (επαγγελματίας μουσικός – κρουστός)
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 11:00 – 13:00, αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα κρουστά, όσο και σε σπουδαστές ή μουσικούς υψηλότερων επιπέδων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την τεχνική, τη ρυθμολογία και την ομαδική εκτέλεση μουσικού υλικού για σύνολο κρουστών. Για την διάρκεια του εργαστηρίου θα παραχωρηθούν όργανα από την Οργανοποιία Αναστάσιος.

Δηλώστε συμμετοχή στο info@seikilo.com (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, μουσικό υπόβαθρο).

Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας!

Εργαστήρι Εκμάθησης Αρχαιοελληνικής Λύρας

Δάνης Κουμαρτζής (επαγγελματίας μουσικός)
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 15:00 – 17:00, αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη,  Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για ένα σεμινάριο στο οποίο θα γνωρίσουμε την αρχαιοελληνική λύρα, την μουσική των αρχαίων Ελλήνων μέσα από κομμάτια που διασώζονται μέχρι σήμερα και την εφαρμογή της αρχαιοελληνικής λύρας στο τώρα. Για την διάρκεια του εργαστηρίου θα παραχωρηθούν όργανα από την Οργανοποιία Αναστάσιος.

Δηλώστε συμμετοχή στο info@seikilo.com (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, μουσικό υπόβαθρο).

Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας!

Ερμής: η ενσάρκωση της μουσικής και η αντινομική φύση της αρμονίας

Γιώργος Σαράτσης (συγγραφέας – ερευνητής)
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 18:00 – 19:00,  αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Μία περιήγηση στις πρώτες απόπειρες καθορισμού του αισθητικά ωραίου στον ελληνικό κόσμο. Η μουσική ως κορυφαία στιγμή του ελληνικού πολιτισμού συνομιλεί με τα οπτικά ερεθίσματα των εικαστικών τεχνών. Η αισθητική καλλιέργεια ενός λαού που η επίδρασή του δεν μπορεί παρά να εμπνέει μέχρι σήμερα, συμπυκνωμένη στη προτρεπτική φράση του Σωκράτη από τον Φαίδωνα: “μουσικήν ποίει και εργάζου”.

Παρουσίαση μουσικής ομάδας Seikilo Ξάνθης

Μουσική ομάδα Seikilo Ξάνθης
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 19:00 – 19:30, αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Η συναυλία γίνεται σε συνέχεια σχετικής παρουσίασης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου μαθημάτων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συναυλία του Michael Levy.

Αρχαίες Μουσικές Περιπλανήσεις

Michael Levy, μουσικός
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 19:30 – 20:30, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Αρχαίες μελωδίες από τον γνωστότερο παίκτη αρχαίας λύρας παγκοσμίως!

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Εργαστήρι Εκμάθησης Αρχαίας Οργανοποιΐας
Κατασκευάζοντας αρχαία (ελληνικά & μη) μουσικά όργανα

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, 11:00 – 13:00, αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Έχοντας λύσει ορισμένα βασικά κατασκευαστικά προβλήματα (βλ. οδηγοί κατασκευής Το σκαφτό μπαγλαμαδάκι και Α.Ν.Ε.Μ.Ο) o αρχιοργανοποιός της Οργανοποιίας Αναστάσιος, θα μοιραστεί τα μυστικά της οργανοποιϊας που ανακάλυψε από την τριβή του με το θέμα τα τελευταία χρόνια, με βασικό άξονα την χρήση των υλικών που ήταν διαθέσιμα στην Αρχαϊκή εποχή, τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και τις προσωπικές του εμπειρίες σχετικά με τα προβλήματα που έπρεπε να λύσει για την κατασκευή των αρχαίων οργάνων.

Δηλώστε συμμετοχή στο info@seikilo.com (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, μουσικό υπόβαθρο).

Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας!

Παρουσίαση των αρχαιοελληνικών επιτραπέζιων παιχνιδιών Πέττεια, Εννεάδαι, Κυκλική Τριάς και Τριάς

Ομάδα του πολυχώρου Μουσικής, Έκφρασης και Πολιτισμού SEIKILO
Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, 15:00 – 17:00, αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Τα χειροποίητα επιτραπέζια παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας ανακατασκευάζονται και παρουσιάζονται στον κοινό της Θεσσαλονίκης από την ομάδα του πολυχώρου Μουσικής, Έκφρασης και πολιτισμού SEIKILO. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη ενώ θα υπάρχουν οδηγίες σε ότι αφορά την έρευνα ιστορικών της ομάδας καθώς και τους κανόνες παιχνιδιού για όσους θέλουν να παίξουν!

Η συμβολή των μύθων στην κατανόηση της μουσική επιστήμης στην Αρχαιότητα

Δημήτρης Δελφινόπουλος, (μουσικός της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης /
επικεφαλής του πολυμελούς συνόλου αρχαίας ελληνικής μουσικής “Ορφεία Αρμονία”)
Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, 19:00 – 20:00, αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος ανέδειξε δεξιοτέχνες μουσικούς, ονομαστούς συνθέτες και επιστήμονες πάνω στα ζητήματα της μουσικής. Μουσικά έργα που έχουν σωθεί έως τις ημέρες μας είναι ένα ελάχιστο δείγμα του τεράστιου πλούτου της αρχαίας ελληνικής μουσικοσυνθετικής δημιουργίας. Μέσα από ειδικές μελέτες μπορούν και παρουσιάζονται στο σήμερα οι μουσικές κλίμακες, το ήθος και το ύφος τους, οι συνθέσεις των διαφόρων αρχαίων εποχών καθώς και οι μουσικοσυνθέτες της αρχαιότητας ώστε να αναδυθεί ένας κόσμος όχι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά παράλληλα τόσο οικείος στο άκουσμα και στην ψυχή του.

Ορφικοί Ύμνοι & Μελωδίες: από την αρχαιότητα στον σύγχρονο κόσμο

Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Σωκράτης Βότσκος (πνευστά), Θεόδωρος Κουμαρτζής (λύρα) και Γιώργος Σαράτσης (απαγγελία)

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, 20:00 – 21:00,  αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη, Μουσείο Βυζαντινoύ Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Σε μια μοναδική εμφάνιση θα παρουσιαστούν μελωδίες από την Αρχαϊκή εποχή (βλ. Επιτάφιος του Σείκιλου) καθώς και ορισμένες συνθέσεις σε αρχαιελληνικούς και σύγχρονους τρόπους, με σκοπό την ανάδειξη των οργάνων αυτών ως μέσο έκφρασης και πειραματισμού. Παρουσίαση και απαγγελία ύμνων Γιώργος Σαράτσης.


Πηγή: Lavart




Δεν υπάρχουν σχόλια