Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε στην Τουρκία ο τάφος του «Άγιου Βασίλη»;

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι ανακάλυψαν στην Αττάλεια έναν άθικτο ναό και τον τάφο του Αγίου Νικολάου.

Βρέθηκε στην Τουρκία ο τάφος του 'Άι Βασίλη';

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι ανακάλυψαν στην Αττάλεια έναν άθικτο ναό και τον τάφο του Αγίου Νικολάου.

Τα όνειρα εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο "έσβησαν" Τούρκοι αρχαιολόγοι, καθώς ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το πιθανό σημείο ταφής του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο δημιουργήθηκε ο μύθος του Άι Βασίλη.

Όπως δήλωσαν αρχαιολόγοι στην εφημερίδα Hurriyet, οι έρευνες αποκάλυψαν έναν άθικτο ναό και τάφους κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην επαρχία της Αττάλειας, όπου εκτιμάται ότι γεννήθηκε.

Ο Άγιος Νικόλαος που έζησε τον 4ο αιώνα, είχε αφιερωθεί στις δωρεές και τη βοήθεια προς τους φτωχούς, δημιουργώντας τον μύθο του Άι Βασίλη. Αυτός ξεκίνησε ως Σίντερκλαας στην Ολλανδία, για να μεταμορφωθεί στη συνέχεια σε Άι Βασίλη, που έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ από τους Ολλανδούς μετανάστες στις αποικίες.

"Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινάει τώρα. Θα φτάσουμε στο σημείο και ίσως βρούμε άθικτο το σώμα του Αγίου Νικολάου", δήλωσε ο επικεφαλής των εργασιών στην περιοχή.

Οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ντέμρε είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Το Ντέμρε είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της Μύρας, της πόλης όπου πιστεύεται ότι έζησε ο Άγιος Νικόλαος. Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από το Ντέμρε από ναυτικούς στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου βρίσκεται η βασιλική του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή των γεγονότων, η σορός του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε στο Μπάρι, καθώς τμήματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας πέρασαν σε μουσουλμάνους εισβολείς την περίοδο που έγινε η Πρώτη Σταυροφορία, 700 χρόνια μετά το θάνατό του αγίου. 

Η Βενετία διεκδίκησε επίσης τη φιλοξενία της σορού και σήμερα έχει λείψανα που ανήκουν στον άγιο.   Με βάση τα έγγραφα που ελήφθησαν από την περιοχή, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι τα λείψανα αυτά ανήκαν σε έναν τοπικό ιερέα και όχι στον θρυλικό άγιο του οποίου το σώμα μπορεί ακόμα να βρίσκεται μέσα στον τάφο εντός του ναού.

Ο ναός, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, είναι κάτω από τη σύγχρονη εκκλησία και βρέθηκε με ραντάρ. Είναι άθικτος αλλά απρόσιτος λόγω της παρουσίας πέτρινων ανάγλυφων και ψηφιδωτών. Οι εργασίες ανασκαφής θα δώσουν την δυνατότητα στους ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση κάτω από την εκκλησία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει το σώμα του Αγίου.

Η ζωή του Νικόλαου οδήγησε στη γέννηση του  Sinterklaas στην Ολλανδία, ο οποίος μεταμορφώθηκε στον  Santa Claus και έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ από Ολλανδούς μετανάστες στις αποικίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια