Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Στο φως καλοδιατηρημένη μούμια της ελληνορωμαϊκής εποχής

Μούμια ελληνορωμαϊκής εποχής (Φωτογραφία αρχείου) Η αρχαιολογική σκαπάνη ρωσικής αποστολής έφερε στο φως μια καλοδιατηρημένη μούμια τη...

Αίγυπτος: Στο φως καλοδιατηρημένη μούμια της ελληνορωμαϊκής εποχής
Μούμια ελληνορωμαϊκής εποχής (Φωτογραφία αρχείου)
Η αρχαιολογική σκαπάνη ρωσικής αποστολής έφερε στο φως μια καλοδιατηρημένη μούμια της ελληνορωμαϊκής εποχής μέσα σε ξύλινη σαρκοφάγο στα νότια του Καΐρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε κοντά σε ένα μοναστήρι, στο χωριό Qalmasha, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέσα στο ξύλινο κιβώτιο μια μούμια σε πολύ καλή κατάσταση, τυλιγμένη σε λινό ύφασμα, με το πρόσωπο καλυμμένο με μια μάσκα ζωγραφισμένη με γαλάζιο και χρυσό χρώμα. 

Αίγυπτος: Στο φως καλοδιατηρημένη μούμια της ελληνορωμαϊκής εποχής

Ο υφυπουργός Mohamed Abdel - Latif διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια πρώτη «αποκατάσταση» τόσο της μούμιας όσο και της σαρκοφάγου, επειδή η τελευταία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

«Το σκέπασμα ήταν σπασμένο, η βάση είχε πολλές ρωγμές και δεν υπήρχε καμία επιγραφή επάνω», πρόσθεσε το υπουργείο. Δεν διευκρινίστηκε πότε έγινε η ανακάλυψη αυτή.

Ο αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο πραγματοποιούνται ανασκαφές από Ρώσους αρχαιολόγους εδώ και επτά χρόνια, αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο τμήμα στεγάζει τα ερείπια μιας εκκλησίας και ενός μοναστηριού, ενώ το δεύτερο αποτελείται από ένα νεκροταφείο όπου υπάρχουν πολλά μνημεία της ισλαμικής και κοπτικής περιόδου, καθώς και παλαιότερα, της ελληνορωμαϊκής (330 π.Χ. - 670 μ.Χ.).


Πηγή: Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια