Ο Οβίδιος σε εικόνα από μεσαιωνικό χειρόγραφο Για λόγους που ως σήμερα παραμένουν ασαφείς, ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος είχε εξο...
Ο Οβίδιος σε εικόνα από μεσαιωνικό χειρόγραφο |
Για λόγους που ως σήμερα παραμένουν ασαφείς, ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος είχε εξορίσει τον μεγάλο ποιητή στη σημερινή Ρουμανία. Σήμερα, ο δήμος της Ρώμης βάζει τέλος σε αυτήν την αδικία.
«Ovidius poeta in terra Pontica exulat».
«Ο ποιητής Οβίδιος είναι εξόριστος στη γη του (Ευξείνου) Πόντου».
Όσοι κάνατε λατινικά στο σχολείο μπορεί να θυμάστε αυτή την φράση στο πρώτο μάθημα του βιβλίου.
Ο Οβίδιος, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της λατινικής γραμματείας, είχε εξοριστεί από τον αυτοκράτορα Αύγουστο στους Τόμους (τη σημερινή Κωστάντζα στη Ρουμανία), που ήταν τότε ένα από τα ακραία σημεία της Αυτοκρατορίας. Εκεί πέθανε, γύρω στα 10 χρόνια εξόριστος, το 18 μ.Χ. έχοντας στο μεταξύ γράψει πολλές -μάταιες- επιστολές διαμαρτυρίας.
Αυτήν την αδικία που κράτησε κάτι περισσότερο από 2.000 χρόνια αποκατέστησε την Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης.
Ομόφωνα πέρασε το ψήφισμα που πρότεινε το Κίνημα Πέντε Αστέρια (από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι) «για την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας» στον ποιητή των «Μεταμορφώσεων».
Πριν από κάποια χρόνια είχε απαλλάξει τον ποιητή από κάθε κατηγορία και ο δήμος της Σουλμόνα, της πόλης όπου είχε γεννηθεί στην αρχαιότητα ο Οβίδιος.
Οι λόγοι που οδήγησαν τον αυτοκράτορα Αύγουστο να πάρει προσωπικά την απόφαση για την εξορία παραμένουν ασαφείς, γράφει ο Guardian.
Πιθανόν έχουν να κάνουν με την ερωτική ποίηση του Οβίδιου που ήταν τολμηρή για την εποχή του ή γιατί ο ποιητής ενεπλάκη σε κάποιο σκάνδαλο ή ακόμη και σε κίνημα κατά του αυτοκράτορα.
Ο ίδιος μιλούσε ασαφώς «για ένα τραγούδι και ένα σφάλμα» που τον οδήγησαν στην εξορία.
Όπως και αν είχαν τα πράγματα, οι εποχές άλλαξαν, είπε στους δημοτικούς συμβούλους ο αντιδήμαρχος Λούκα Μπέργκαμο, και πλέον η καλλιτεχνική ελευθερία και η ελευθερία της έκφρασης δεδομένες.
«Epistulis contra iniuriam repugnat. Musa est unica amica poetae». «Με τις επιστολές μάχεται την αδικία. Η Μούσα είναι η μοναδική φίλη του ποιητή», έκλεινε το μάθημα. Ευτυχώς, για τον Οβίδιο και τις «γεμάτες παράπονα» επιστολές του, ήλθε και η δικαιοσύνη.
Πηγή: Protagon
Δεν υπάρχουν σχόλια