Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ξαναέρχεται» το e-εισιτήριο

Οι πρώτοι τουρίστες της άνοιξης κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας και όλα δείχνουν πως αυτοί που θα ακολουθήσουν το κα...

«Ξαναέρχεται» το e-εισιτήριο

Οι πρώτοι τουρίστες της άνοιξης κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας και όλα δείχνουν πως αυτοί που θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η μελέτη εφαρμογής παραδόθηκε στις 2/3, προχθές (12/3) ολοκληρώθηκαν τα σχόλια, σύντομα αρχίζει η υλοποίηση, με στόχο την 1η Μαΐου να ξεκινήσει το τεστ σε προστατευμένο περιβάλλον και ο έλεγχος του λογισμικού και από την 1η Ιουνίου, η λειτουργία του συστήματος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στις κλιτύς, καθώς και σε Ολυμπιείο, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικό, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Λύκειο του Αριστοτέλη, επίσης στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, στην Κνωσό και το Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και στα πωλητήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Βυζαντινού.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος) αφορά τη δημιουργία, την εγκατάσταση και τη λειτουργία, τον μηχανισμό διασφάλισης εισόδου και απρόσκοπτης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία. Την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί εκτός απροόπτου στο ΚΑΣ η τοποθέτηση των τουρνικέ, στα οποία την τελευταία στιγμή έγινε αλλαγή για καλύτερη ποιότητα (αντοχή σε εξωτερικές συνθήκες), κόστος που ανέλαβε να καλύψει η ΕΤΕ. Στόχος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι, εκτός από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τα ακυρωτικά μηχανήματα στην είσοδο, να υπάρχουν τουρνικέ και στην έξοδο με κάουντερ, για τη μέτρηση των ατόμων που εξέρχονται. Αυτό θα βοηθήσει και για την ανάλυση στατιστικών στοιχείων, κ.ά.

Η εγκατάσταση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης (ERP) θα γίνει τον Σεπτέμβριο, για τα δύο όμως πωλητήρια της Αθήνας, του πρώτου μουσείου της χώρας και του Βυζαντινού Μουσείου, το ΤΑΠΑ θα έχει εικόνα νωρίτερα, από τις αρχές Ιουνίου, από την ηλεκτρονική αποθήκη και την τιμολόγηση. Στο μεταξύ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επεκταθεί σταδιακά, το επόμενο τρίμηνο στους Δελφούς και στην Ολυμπία, έπειτα στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα κ.α.

Κλειστά αναψυκτήρια

Αν όλα αυτά, για τα οποία ενημερώθηκε προχθές ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, δίνουν ελπίδες για το φετινό καλοκαίρι, το χάος που συνεχίζεται στα αναψυκτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζεται εύκολα. Το θέμα απασχόλησε χθες την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, τον νέο υφυπουργό, ο οποίος άλλωστε με επιλογή του πρωθυπουργού έχει αναλάβει την υπόθεση ΤΑΠΑ, και την πρόεδρο του Ταμείου Αθηνά Χατζηπέτρου. Η διαδικασία μίσθωσης των αναψυκτήριων είναι πρόβλημα χρόνων εξαιτίας του νομικού πλαισίου και σε πολλές περιπτώσεις περιπλέκεται δικαστικά ανάμεσα σε μισθωτές και Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται για το φετινό καλοκαίρι η λύση νομοθετικής ρύθμισης εξάμηνων αναθέσεων, που όμως δεν θα έχουν δικαίωμα ανανέωσης. Αυτή τη στιγμή έχουμε 44 κλειστά αναψυκτήρια. Επίσης 9 μεγάλα κλειστά εδώ και τρία χρόνια, ανάμεσά τους και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, 12 που έληξαν οι συμβάσεις και 8 που απαιτούν επισκευή.

Τέλος, ο νέος οργανισμός του Ταμείου πάει ένα βήμα πίσω. Από την πλευρά του ΤΑΠΑ έχει παραδοθεί το οργανόγραμμα και θα εξεταστεί εκ νέου από τον υφυπουργό, ο οποίος όμως είναι αναμενόμενο πως θα προβεί σε αλλαγές. Για να προχωρήσουν όλα αυτά, απαιτείται στελέχωση. Στο Ταμείο έγινε μια μικρή αναδιοργάνωση του προσωπικού, περιμένουν τους εποχικούς, ενώ ζητήθηκαν 10 άτομα από τους παλιούς εργαζομένους του ΟΛΠ.

Στο μεταξύ, τα 60 πωλητήρια μουσείων και χώρων πρέπει να γεμίσουν, αλλά φαίνεται δεν μπορεί να υπάρχει ροή πωλητέων με τις απευθείας αναθέσεις, γι’ αυτό αύριο θα συζητηθεί η πρόταση της παρακαταθήκης, δηλαδή της τοποθέτησης προϊόντων.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια