Μπορεί η καθηγήτρια Βασιλική Πέννα να έδωσε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, αλλά τελικά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Πρόκειται για μια κ...
Μπορεί η καθηγήτρια Βασιλική Πέννα να έδωσε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, αλλά τελικά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Πρόκειται για μια καθηγήτρια που έδωσε την ψυχή της στην εκπαίδευση και την έρευνα, όπως και στην πόλη της Καλαμάτας, αφού ήταν από τους πρώτους που πριν από 15 χρόνια αποφάσισαν να συμμετέχουν στη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής.
Στη Σχολή δίδασκε και στα δύο Τμήματα. Γνωστικό της αντικείμενο ήταν η Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινή Νομισματική και Σιγιλλογραφία, ενώ η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος φοιτητές, πτυχιούχους, εργαζομένους, αλλά και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τη Βασιλική Πέννα.
Άλλωστε, η αγάπη της για αυτό ήταν ολοφάνερη, αφού προτίμησε να αφήσει τη διεθνή ακαδημαϊκή της καριέρα και να αφιερωθεί στα Τμήματα της Καλαμάτας, στα οποία μάλιστα έδινε το «παρών» μέχρι και πριν από ένα μήνα, παρότι έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σχολής, συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση των γνωστικών αντικειμένων της Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας/ Σφραγιστικής στα ελληνικά πανεπιστήμια ως βοηθητικών κλάδων για τη μελέτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ποια ήταν
H Βασιλική Πέννα ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Oξφόρδης (DPhil). Ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο γνωστικό αντικείμενο Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινή Νομισματική και Σιγιλλογραφία.
Είχε εργασθεί επί 23 έτη στο υπουργείο Πολιτισμού ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων σε Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, όπου το 1994 ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έλαβε μέρος σε ανασκαφικές, αναστηλωτικές, μουσικολογικές εργασίες, σε ερευνητικά προγράμματα και οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων.
Είχε διδάξει (1998-2006) Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη σε επικυρωμένα προγράμματα ανταλλαγών με δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών (Penn State University, AHA, UCLA), καθώς και Βυζαντινή Νομισματική στο πλαίσιο των Ιστορικών Σεμιναρίων του ΕΙΕ / ΙΒΕ (1991-2005, 2011-2014).
Είχε συνεργαστεί, επίσης, με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2000-2005).
Η ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα εστιάζονταν στην οικονομική και νομισματική ιστορία του Βυζαντίου, στην ιστορική γεωγραφία και τοπική ιστορία βάσει κατεξοχήν της νομισματικής μαρτυρίας και της σιγιλλογραφίας, με παράλληλη ερευνητική δραστηριότητα στη βυζαντινή προσωπογραφία, βυζαντινή κοινωνία και τους βυζαντινούς θεσμούς. Ασχολείτο, επίσης, με την οικονομική και νομισματική ιστορία της αρχαίας Eλλάδος και με την ιστορία του χρήματος διαχρονικά.
Είχε διοργανώσει εκθέσεις στην Ελλάδα (Mουσείο Mπενάκη, Tελλόγλειο) και στο εξωτερικό (Smithsonian Institution, Ουάσινγκτον – Kunsthistorisches Museum, Bιέννη – Fondation Martin Bodmer, Γενεύη – Μουσείο Pushkin, Μόσχα), με σκοπό την προβολή της νομισματικής και εν γένει της ιστορίας του χρήματος ως προϊόντος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπήρξε Visiting Senior Research Fellow στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου για τρία χρόνια (2009-2013) και υπεύθυνη, κατόπιν προσκλήσεως του Dumbarton Oaks, για την οργάνωση και τη διδασκαλία στο πρόγραμμα Byzantine Coins and Seals Summer Program 2015, σε συνεργασία με τον Dr Eric McGeer.
Είχε δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και εξήντα πέντε άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είχε διεκπεραιώσει την επιστημονική επιμέλεια πέντε πολυσέλιδων συλλογικών τόμων, ανάμεσα στους οποίους το Sylloge Nummorum Graecorum. Greece 7. The KIKPE Collection of Bronze Coins, Vol. I, Aθήνα 2012 (292 σελίδες, έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών), στο οποίο ήταν και συγγραφέας.
Είχε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχε πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων σε πολλούς πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως έγινε γνωστό, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το Σάββατο, 19 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.
Μάλιστα, οι φοιτητές της δρομολόγησαν λεωφορείο για να πουν στην καθηγήτριά τους το τελευταίο αντίο.
****
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ
ΒΑΣΩ ΠΕΝΝΑ (1952-17.5.2018)
Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (ΣΑΕΠΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την εκδημία της αγαπητής μας συναδέλφου Βασιλικής (Βάσως) Πέννα, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (ΤΙΑΔΠΑ) και εκ των πρώτων διδασκόντων στη Σχολή μας από την εποχή ίδρυσης και λειτουργίας της εδώ και δέκα πέντε χρόνια, με πλούσια ερευνητική και διδακτική/εκπαιδευτική δραστηριότητα και στα δύο Τμήματα της Σχολής μας (Τμήμα Φιλολογίας και ΤΙΑΔΠΑ). Με το έργο της και την προσφορά της συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση των γνωστικών αντικειμένων της Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας/Σφραγιστικής στα ελληνικά Πανεπιστήμια ως βασικών βοηθητικών κλάδων για τη μελέτη της Βυζαντινής Ιστορίας.
Αιωνία η Μνήμη της.
Από το Γραφείο της Κοσμητείας της ΣΑΕΠΣ
****
Καλό Παράδεισο!
Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Βασιλικής Πέννα η ψυχή μου γέμισε με θλίψη. Για μένα υπήρξε μέντορας, εκείνη που με γέμισε με τα πρώτα ερεθίσματα για την έρευνα και τη συστηματική μελέτη στον τομέα της Ιστορία και της Αρχαιολογίας. Την πρωτογνώρισα το 2004, όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα. Από τότε έως και σήμερα είχαμε μια αγαστή συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Καλό Παράδεισο!
Ο παντοτινός μαθητής σας
Γιάννης Κακούρος
Πηγή: Π. Μπαμπαρούτση, ΘάρροςNews
Δεν υπάρχουν σχόλια