Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»

Χάλκινο αγαλμάτιο του αρχέγονου Βούδα Vajradhara Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796) Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι επισκέπτε...


Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Χάλκινο αγαλμάτιο του αρχέγονου Βούδα Vajradhara Δυναστεία Qing,
Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796)
Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αντικρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινέζικού πολιτισμού η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσω 154 αντικειμένων από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong.

Η έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» περιμένει το κοινό της από τις 14 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έως τις 14 Φεβρουαρίου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αντικρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινέζικού πολιτισμού η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσω 154 αντικειμένων από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong, συγκεκριμένα από τους χώρους του Ανακτόρου του Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης. Πρόκειται για το παλάτι που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος αυτοκράτορας της Κίνας Τσιανλόγκ (1736-1795) κατά την περίοδο της ετοιμασίας του για να ανέβει στον θρόνο.

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Από τον κατάλογο της έκθεσης
Ο Qianlong είναι ο Αυτοκράτορας που αναμόρφωσε την Κίνα, διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, φρόντισε για την ευημερία των πολιτών της και κυρίως υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα. Παρέμεινε στον θρόνο για περισσότερο από εξήντα χρόνια (1735-1796) και σφράγισε με τις προσωπικές του επιλογές την τέχνη της Κίνας του 18ου αιώνα.  

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης, σκηνοθετήθηκε με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης και υποδέχτηκε τα 154 έξοχα εκθέματα που φωτίζουν τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο του Αυτοκράτορα, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια και όπως λέει ο ίδιος όπου εμπνεύστηκε τα μελλοντικά του σχέδια για την πετυχημένη διοίκηση της απέραντης χώρας του.

Οι επισκέπτες μπαίνοντας στην έκθεση θα αντικρίσουν την χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στο θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της Αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν.   

Η επόμενη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του Αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. Το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες» που ακολουθεί αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, πανέλα με σπάνια άνθινη διακόσμηση και ενδιαφέροντα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του Αυτοκράτορα.

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
(Αριστερά:) Γυναικείο φοδραρισμένο επανωφόρι στο χρώμα του πυριτόλιθου, κεντημένο με πολύχρωμα σύννεφα και χρυσούς δράκοντες. Βασιλεία Yongzheng (1722-1735) Δυναστεία Qing (1644-1911). (Δεξιά:) Ανδρικό αυτοκρατορικό ένδυμα σε φωτεινό κίτρινο σατέν με βαμβακερή επένδυση και κεντημένα πολύχρωμα σύννεφα και χρυσούς δράκοντες Βασιλεία Qianlong (1735-1796) Δυναστεία Qing (1644-1911).
(Από τον κατάλογο της έκθεσης)
Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του Αυτοκράτορα διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη. Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ο προικισμένος ηγέτης γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τη σωστά άσκηση της βασιλικής εξουσίας.

Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά. Σκεύη λατρείας, αφιερώματα και σπουδαία αποφθέγματα με κυρίαρχα όμως τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του Βουδισμού στα διαμερίσματα του Αυτοκράτορα.

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Αργυρό αγαλμάτιο του Τρίτου Δαλάι Λάμα Δυναστεία Qing,
Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796)
Την έκθεση θα συνοδεύει ένας τρίγλωσσος οδηγός στα ελληνικά, στα κινέζικα και στα αγγλικά που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα-Κίνα, ενώ τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με τα αντίστοιχα της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινεζική έκθεση στη χώρα μας. Φιλοδοξία μας είναι να μπορέσει το κοινό να έρθει πιο κοντά σε ουσιαστικά θέματα του κινεζικού πολιτισμού, να μη μείνει στην επιφάνεια και συνήθως σε αυτό που λέγεται ότι «ο ελληνικός και κινεζικός πολιτισμός σχετίζονται και έχουν παράλληλες εκφράσεις πολιτιστικές κ.λπ.», αλλά να εμβαθύνουμε. Είναι ένα πολιτισμός συγγενικός και διαφορετικός συγχρόνως και αυτό αποτελεί τη γοητεία του. Όποιος μπορεί να αφήσει λίγο την ψυχή του ελεύθερη πραγματικά θα χαρεί τα έργα που εκτίθενται και θα καταλάβει κάτι από την έκρηξη πολιτισμού που έγινε από τον αυτοκράτορα Τσιανλόγκ τον 18ο αιώνα».

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Χάλκινο αγαλμάτιο του Εξάγχειρου Mahakala Δυναστεία Qing,
Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796)
«Σκεφτήκαμε ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε κλειδωμένα και σκονισμένα δωμάτια του αυτοκράτορα Qianlong -τα οποία δεν είναι προσιτά ούτε από το κινεζικό κοινό- μία εικόνα της Απαγορευμένης Πόλης, των διαμερισμάτων, της επίπλωσης και των υπολοίπων πολύ σημαντικών αντικειμένων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται παγκοσμίως» συμπλήρωσε.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στον θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν. «Στην έκθεση γίνεται αμέσως αντιληπτός ο χαρακτήρας της εξουσίας. Κατά την κινεζική αντίληψη, ο αυτοκράτορας δεν είναι ένας κοινός θνητός, αλλά ο γιος του Ουρανού, ο οποίος κυριαρχεί σε όλη την οικουμένη, κάτι που απεικονίζεται στα επίσημα ενδύματά του. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα ενδύματα της αυτοκράτειρας, τα οποία είναι δουλεμένα με εκπληκτική έμπνευση και ακρίβεια» ανέφερε ο κ. Παντερμαλής.

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Το δωμάτιο μελέτης του Qianlong στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796)
«Πρώτη φορά βγαίνουν αντικείμενα από το Ανάκτορο του Πολλαπλού Μεγαλείου στο εξωτερικό, ένα παλάτι που έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην Απαγορευμένη Πόλη» επισήμανε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Μουσείου των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, Li Xiaocheng, ευχόμενος «μέσα από αυτήν την έκθεση να σας ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο για να γνωρίσετε τη μεγάλη ιστορία και τον λαμπρό πολιτισμό της Κίνας, οι δύο λαοί να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν στο μέλλον καλύτερα και να διοργανωθούν περισσότερες εκθέσεις».

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Θρόνος και τραπέζια για τη τοποθέτηση θυμιατηρίων από το δωμάτιο μελέτης του Qianlong στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796)

Μουσείο Ακρόπολης: 154 εκθέματα της «Απαγορευμένης Πόλης»
Θεατρικά κοστούμια από τις ιδιωτικές παραστάσεις που οργανώνονταν στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796)
Η έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα – Κίνα.   

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει πιο κοντά το δυτικό κόσμο στον πολιτισμό της Κίνας αποκαλύπτοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κατά τη λαμπρή περίοδο της βασιλείας του Αυτοκράτορα Qianlong.

Info 

Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong 

Διάρκεια: 14 Σεπτεμβρίου 2018 – 14 Φεβρουαρίου 2019 Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15) 
Τιμή εισιτηρίου: 3€ 
Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου. 

Πηγή: in.gr, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια