Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τεφτέρι Έλληνα μπακάλη από την Τρίγλια, έκθεμα σε μουσείο στην Προύσα

Το… παραδοσιακό τεφτέρι του μπακάλη στο οποίο κατέγραφε τα χρωστούμενα βρήκε τη θέση του στην προθήκη ενός μουσείου, και συγκεκριμέν...


Τεφτέρι Έλληνα μπακάλη από την Τρίγλια, έκθεμα σε μουσείο στην Προύσα

Το… παραδοσιακό τεφτέρι του μπακάλη στο οποίο κατέγραφε τα χρωστούμενα βρήκε τη θέση του στην προθήκη ενός μουσείου, και συγκεκριμένα στην προθήκη του Μουσείου Μετανάστευσης στην Προύσα.

Το έκθεμα είναι 138 ετών και ανήκει σε έναν Έλληνα που είχε μαγαζί στην Τρίγλια, κωμόπολη της Προύσας στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία, και ο οποίος έφυγε πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Ανταλλαγής.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του μουσείου, ένα τόσο «ταπεινό» εύρημα μπορεί να είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για τις συνήθειες των κατοίκων στην Τρίγλια από το 1880 και μετά.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δει ποια είδη είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση (σπίρτα, αέριο, σπάγκος, σαπούνι, φασόλια), αλλά και πότε ήταν οι πιο φτωχές περίοδοι της πόλης, καθώς τότε αυξάνονται τα χρέη προς τον μπακάλη.

Οι σελίδες του τεφτεριού έχουν μεγεθυνθεί ώστε να μπορούν να διαβάζονται από τους επισκέπτες του μουσείου, και κάποιες από αυτές έχουν μεταφραστεί. Στο φυλλάδιο σημειώνεται ότι πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεγάλος αριθμός Ελλήνων ζούσε στην Ανατολία, και επιπλέον γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης και στην υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια