Ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας που συνδέει τη μακρόχρονη σχέση της θεσσαλικής πόλης με την παραγωγή των σιτηρών αποτελ...
Ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας που συνδέει τη μακρόχρονη σχέση της θεσσαλικής πόλης με την παραγωγή των σιτηρών αποτελεί ο Μύλος του Παππά.
Πρόκειται για ένα κτίσμα όπου το 1893 λειτούργησε ο πρωτοποριακός για την εποχή ατμόμυλος. Οι ιδρυτές του ήταν ο Κωνσταντίνος Παππάς, μαζί με τους συνεργάτες του, Κωνσταντίνο Σκαλιώρα και Χρήστο Δημητριάδη.
Ο Μύλος του Παππά αποτέλεσε τον κύριο τροφοδότη αλεύρου ολόκληρης της Θεσσαλίας, μέχρι και το τέλος της λειτουργίας του τη δεκαετία του 1980.
Το κτήριο το 1988 αγοράζεται από τον δήμο Λάρισας, ενώ το 1989 χαρακτηρίζεται διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού σαν αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ου αιώνα. Το 2002 ξέσπασε μια πυρκαγιά, με αποτέλεσμα ο Μύλος του Παππά να καταστραφεί και μεγάλη μερίδα των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεών του να γίνουν στάχτη.
Ο δήμος Λαρισαίων προχώρησε βέβαια στην αποκατάσταση του κτηρίου μετατρέποντας μέρος του Μύλου σε ένα κέντρο πολιτισμού, όπου φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες. Στο χώρο στεγάζονται σήμερα και λειτουργούν το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, σχολή χορού, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, μικρό θέατρο χωρητικότητας 150 ατόμων, η φιλαρμονική του δήμου, κινηματογραφική λέσχη, κουκλοθέατρο.
Η ιστορία του Μύλου του Παππά όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς στον παλιό βιομηχανικό αλευρόμυλο ξεκίνησε η λειτουργία ενός μουσείου με βασικό θέμα το σιτάρι και το αλεύρι. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας «με το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων συμπληρώνεται η λειτουργία του Μύλου του Παππά ως κυττάρου πολιτισμού». Ο Πάνος Σάπκας τόνισε πως το μουσείο έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του και δέχεται επισκέπτες, ενώ τα επίσημα εγκαίνια του αναμένονται να γίνουν το φθινόπωρο.
Στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων ο επισκέπτης αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού από την παραγωγή, τη συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου. Παρουσιάζονται η καλλιέργεια του σιταριού, ο τρόπος και η μέθοδος συλλογής και αποθήκευσής του με τα παραδοσιακά μέσα, το αλεύρι και το δρεπάνι μέχρι τις σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
Στις θεματικές του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με τη διαδικασία της επεξεργασίας του σιταριού και την άλεσή του από τις μυλόπετρες έως τις μηχανές και τους σύγχρονους αλευρόμυλους.
Κείμενα, φωτογραφίες και διαγράμματα που υπάρχουν στο χώρο βοηθούν τους επισκέπτες και τους εξηγούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου αλευρόμυλου. Στο χώρο υπάρχουν εκθέσεις μηχανημάτων ή τμημάτων μηχανών που σώθηκαν από το παλιό εργοστάσιο του Μύλου του Παππά μετά την πυρκαγιά του 2002. Ακόμα φιλοξενείται παρουσίαση με φωτογραφίες καλλιεργειών σιταριού στις διάφορες εποχές του χρόνου στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και φωτογραφίες των παλιών μηχανημάτων στις παλιές θέσεις τους με επεξήγηση του ρόλου και τρόπου λειτουργίας τους.
Μεταξύ άλλων στο μουσείο γίνεται προβολή ντοκιμαντέρ σε μεγάλες επίπεδες οθόνες για την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή αλεύρου, βίντεο με συνεντεύξεις από εργαζόμενους στην παλιά αλευροβιομηχανία, αλλά και από μέλη της οικογένειας Παππά.
Σε ειδικές αίθουσες του μουσείου γίνεται παρουσίαση της ιστορίας της πόλης μέσα από παλιές φωτογραφίες του σημαντικού φωτογράφου της πόλης Τάκη Τλούπα, αλλά και έκθεση μακέτας του κτηρίου όπου φαίνεται όλη η παραγωγική διαδικασία.
Πηγή: PontosNews, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια