Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκατόν τριάντα χρόνια Ζάππειο Μέγαρο (1888 - 2018)

Επετειακή εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου από τον Σύλλογο Φίλων του Ζαππείου για τους άγνωστους Ζάππειο και Ζάππα.


Επετειακή εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου από τον Σύλλογο Φίλων του Ζαππείου για τους άγνωστους Ζάππειο και Ζάππα.

Έφυγε από την Ελλάδα πάπτωχος και πολυτραυματίας ως αγωνιστής του '21 και κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκτυο Ζαππείων που προήγαγαν τον πολιτισμό σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα του. Τα κληροδοτήματά του, όμως, παραμένουν θυμίζοντας ότι επειδή ακριβώς γνώριζε την παθογένεια της ελληνικής γραφειοκρατίας, φρόντισε να δεσμεύσει με τέτοιο τρόπο τις ελληνικές κυβερνήσεις ώστε να σώζεται μέχρι σήμερα το έργο του.

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Ζάππα, το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με το Μέγαρο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τους αγώνες ξιφασκίας της πρώτης Ολυμπιάδας του 1896 κι αργότερα με εμπορικές κι άλλες εκθέσεις αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά στολίδια της Αθήνας. «΄Ηταν συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού και προωθημένο πνεύμα. ' Εφυγε από την Ελλάδα διότι έπεσε η διχόνοια - Καποδιστριακοί ενάντια Αντικαποδιστριακών. Κι εκείνος αρνούμενος να συμμετάσχει πήγε να βρει την τύχη του πικραμένος για την κατάσταση που επικρατούσε. Εφυγε πάμπτωχος, πήγε στη Ρουμανία, έκανε τον πρακτικό γιατρό, κι από εκεί κατάφερε και δικτυώθηκε μέσω εκκλησιαστικών παραγόντων και έκανε περιουσία. Δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα. Με την επιμέλειά του κι επειδή γνώριζε την παθογένεια της ελληνικής γραφειοκρατίας, φρόντισε να δεσμεύσει με τέτοιο τρόπο τις ελληνικές κυβερνήσεις ώστε να σώζεται μέχρι σήμερα το έργο του. Υπήρξε διορατικός διότι γνώριζε την ελληνική παθογένεια», έχει πει στο TheTOC ο κ. Ευάγγελος Σκιαδάς, Γενικός Διευθυντής της εφημερίδος ΕΣΤΙΑ.

Σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου έχει σκοπούς την ανάδειξη του Ζαππείου Μεγάρου ως ιστορικού χώρου, τη διατήρηση της μνήμης των εθνικών μας ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα και τη συνδρομή στο έργο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται την περιουσία του Ζαππείου και φροντίζει για την εκτέλεση της διαθήκης του Ευαγγέλη Ζάππα.

Εκατόν τριάντα χρόνια Ζάππειο Μέγαρο (1888 - 2018)

Και είναι ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου που συνδιοργανώνει με την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 επετειακή εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου με θέμα: «Εκατόν τριάντα χρόνια Ζάππειο Μέγαρο (1888 - 2018)» και κεντρικό ομιλητή τον κ. Σκιαδά.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, κύριος Γεώργιος Χρήστου και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου, κυρία Φαίνη Χατζηαθανασιάδου.

Θα ακολουθήσει συναυλία με την ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη με τίτλο: «Ταξίδια ψυχής…» - «El Viaje del Alma…» Στο πιάνο ο Γιώργος Τσοκάνης.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό του προγράμματος θα έχει η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.

Πληροφορίες:  6945284024 & 6932210639 & 210 3232021


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια