Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα υπόθεση για τα θύματα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η έκταση της έκρηξης του Βεζούβιου και οι επιπτώσεις του στον λαό της Καμπανίας είναι ένα ευρύτατα συζητημένο επιστημονικό ζήτημα, λ...


Νέα υπόθεση για τα θύματα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η έκταση της έκρηξης του Βεζούβιου και οι επιπτώσεις του στον λαό της Καμπανίας είναι ένα ευρύτατα συζητημένο επιστημονικό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες όπως τη μορφολογία και την έκταση του εδάφους γύρω από το ηφαίστειο. 

Η περιοχή αυτή σήμερα καλύπτεται από τη σύγχρονη πόλη της Νάπολης και τα 3 εκατομμύρια κατοίκους της.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE αναλύει τις θερμικές επιπτώσεις στα θύματα της έκρηξης, η οποία το 79 μ.Χ. έθαψε τις πόλεις Ηράκλειο και Πομπηία σε λίγες μόνο ώρες και μαζί τους ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Καμπανίας.

Οι αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στην αρχαία παραλία του Ηράκλειου έφεραν στο φως περισσότερα από 300 θύματα της έκρηξης, που βρέθηκαν σαν να είχε παγώσει ο χρόνος στην τελευταία στιγμή της ζωής τους.

Νέα υπόθεση για τα θύματα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Ανθρώπινα θύματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της θάλασσας: σκελετοί που παρουσιάζουν «στάση ζωής»: ένα παιδί (Εικ. Α) και ένας νεαρός ενήλικας (Εικ.Β). Ο παιδικός σκελετός εμφανίζει κάμψη των άνω άκρων, ενδεικτικό μιας «στάσης πυγμαχίας».
Η επιτόπια ανάλυση των σκελετικών υπολειμμάτων και των ηφαιστειακών αποθέσεων επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίσουν για πρώτη φορά συστατικά της ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης μέσω της φυσικοχημικής ανάλυσης πολυάριθμων οξειδίων του σιδήρου που βρέθηκαν στα οστά και στις στρώσεις της τέφρας. Η παρουσία αυτών των ουσιών συσχετίζεται με την ταχεία εξάτμιση των ιστών και των σωματικών υγρών μετά το θάνατο, λόγω της επαφής με νέφη τέφρας και αερίου σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 500 °C.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν τις εντυπωσιακά επιζήμιες επιδράσεις των ακραίων θερμοκρασιών που συνδέονται με τις πυροκλαστικές ροές, ακόμα κι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το ηφαίστειο και μέσα σε κτίρια.


Αυτή η μελέτη καταδεικνύει την αξία των κοινών βιοανθρωπολογικών και αρχαιολογικών ερευνών, τόσο στο πεδίο όσο και στο εργαστήριο. Οι έρευνες αυτές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που δεν μπορούν να ληφθούν σήμερα κατά τη διάρκεια των σύγχρονων ηφαιστειακών επεισοδίων. Επιπλέον, μαθαίνουμε αρκετές πληροφορίες που βοηθούν στην ανασυγκρότηση του πληθυσμού και της βιοποικιλότητας του Βεζούβιου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους αλλά και για τα θανατηφόρα γεγονότα που χαρακτήρισαν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια