Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θραύσματα αττικών αγγείων πολυτελείας στην Αρχαία Ζώνη

Περισσότερα από 65.000 όστρακα έχουν βρεθεί στη διάρκεια της πολύχρονης ανασκαφής.


Θραύσματα αττικών αγγείων πολυτελείας στην Αρχαία Ζώνη

Περισσότερα από 65.000 όστρακα έχουν βρεθεί στη διάρκεια της πολύχρονης ανασκαφής.

Θραύσματα από πολυτελή αττικά αγγεία έριξαν οι αρχαίοι στα θεμέλια των Ιερών του Απόλλωνα και της Δήμητρας στην Αρχαία Ζώνη Έβρου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ιερότητα και τη νομιμότητα του χώρου και να κερδίσουν την εύνοια των θεών.

Τα περισσότερα είναι πολυτελή μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, εξαιρετικής κατασκευής, εισαγωγής από τα εργαστήρια του Κεραμεικού, και χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Τα αττικά αγγεία πολυτελείας, που προέρχονται από την ανασκαφή της Αρχαίας Ζώνης, με τα δημοφιλή σχήματα και τα εικονογραφικά τους θέματα, παρουσίασε η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρυσαφένια Παρδαλίδου, σε ημερίδα που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη για την αρχαιολογική έρευνα στη Θράκη.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών και οι ΕΦΑ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης το Σάββατο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ήταν αυτή της κ. Παρδαλίδου για τα αττικά αγγεία πολυτελείας, τα οποία ήταν κυρίως συμποσιακά και χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικά γεύματα, προτού ανατεθούν θρυμματισμένα στα θεμέλια του σηκού στον ναό. 

Η ανεύρεση μεγάλης ποσότητας από αυτά μαζί με άλλα αντικείμενα κάτω από το δάπεδο του ιερού οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πως ήταν απόθεση θεμελίωσης που εξασφάλιζε, σύμφωνα με τα «πιστεύω» των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, την ιερότητα και τη νομιμότητα του χώρου. Αναφορικά με το σχήμα και τη διακόσμηση των πολυτελών αγγείων, αυτά ακολουθούν την εξέλιξη των ανάλογων αγγείων που βρέθηκαν στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών.

Ως προς την εικονογραφία, σύμφωνα με την κ. Παρδαλίδου, διακρίνεται μια αγάπη για θέματα ηρωικά, που σχετίζονται με τον πόλεμο ή την προετοιμασία του πολεμιστή. Άλλωστε, οι απεικονίσεις πολεμιστών ήταν θέμα προσφιλές σε όλες σχεδόν τις περιόδους της αρχαίας αγγειογραφίας, καθώς αντανακλούσαν την ιδέα της ανδρικής αρετής και την ιδιότητα των αρίστων.

Μια δεύτερη μεγάλη ομάδα είναι τα αγγεία με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή – κυρίως απεικονίσεις αθλητών σε αγώνες ή σε προετοιμασία, παρουσία του παιδοτρίβη τους, αλλά και σκηνές συμποσίων.

«Οι παραστάσεις αυτές δίνουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την καθημερινή ζωή των Αθηναίων, τις συνήθειές τους, την κοινωνική δομή, τη θέση των γυναικών, τη διακόσμηση των σπιτιών και πολλά άλλα» δήλωσε στο «Έθνος» η κ. Παρδαλίδου. 


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια