Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πόλος έλξης τα ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα στην Τουρκία

Η θηλυκή μορφή με τη διαπεραστική ματιά σε ένα εκ των ψηφιδωτών, συγκρίνεται με την «νεότερη» Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι (φωτ.:...


Πόλος έλξης τα ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα στην Τουρκία
Η θηλυκή μορφή με τη διαπεραστική ματιά σε ένα εκ των ψηφιδωτών, συγκρίνεται με την «νεότερη» Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι (φωτ.: haberturk.com)
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής και τοποθέτησης των 12 μοναδικών ψηφιδωτών στο Μουσείο Μωσαϊκών του Ζεύγματος, στην πόλη Γκαζιάντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τα ψηφιδωτά φέρουν ελληνικές επιγραφές και χρονολογούνται από το βασίλειο των Σελευκιδών, ενώ αποτελούν τμήμα της ελληνιστικής παράδοσης με αναπαραστάσεις από τα ομηρικά έπη και την ελληνικής μυθολογία.

Το Σάββατο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Sabah, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εκθέσεως και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, πάνω από 3.000 επισκέπτες θαύμασαν τα 12 αρχαιοελληνικά ψηφιδωτά.

Τα μωσαϊκά ευρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρανασκαφών και φυγαδεύτηκαν το 1965 στο εξωτερικό για να καταλήξουν στο Πανεπιστήμιο Bowling Green των ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2018 υπεγράφη η συμφωνία επαναπατρισμού τους στην Τουρκία.

Πόλος έλξης τα ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα στην Τουρκία
Ψηφιδωτό που βρέθηκε στην ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, στη νότια Τουρκία
(φωτ.: enromiosini.gr)
Στην τελετή παρουσίασης των ψηφιδωτών στο μουσείο του Ζεύγματος, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Μεχμέτ Ερσόι δήλωσε πως η επιστροφή των ευρημάτων αποτελεί την ευχάριστη ολοκλήρωση «μιας μακράς διαμάχης». 

Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν και αξιωματούχοι της αμερικανικής Πρεσβείας στην Τουρκία, ο Ερσόι ανέπτυξε το πολιτιστικό σχέδιο της χώρας του, εξηγώντας πως: «Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την Γκαζιάντεπ, αλλά ολόκληρη την Τουρκία», ενώ υπογράμμισε πως η επιστροφή των ψηφιδωτών ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τον αγώνα επαναπατρισμού και άλλων αρχαιοτήτων που φυγαδεύτηκαν παρανόμως από την Τουρκία. «Έχουμε ακόμα χιλιάδες αρχαία ευρήματα στις λίστες μας και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές νομικές διαδικασίες για την επιστροφή τους. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως τέτοια ιστορικά κειμήλια είναι πραγματικά πολύτιμα μόνο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Τα αρχαία πρέπει να προστατεύονται και να εκτίθενται στις πατρίδες τους», πρόσθεσε ο Ερσόι.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια