Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανησυχία για υποθαλάσσιες αρχαιότητες στα Χανιά

Η κα Χατζηδάκη προς επίρρωση όσων αναφέρει στην επιστολή της, επισυνάπτει φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό που είτε έχει δημοσιευτεί είτ...

Ανησυχία για υποθαλάσσιες αρχαιότητες στα Χανιά
Η κα Χατζηδάκη προς επίρρωση όσων αναφέρει στην επιστολή της, επισυνάπτει φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό που είτε έχει δημοσιευτεί είτε έχει περιληφθεί στο έργο της για την ανασκαφή του Μινωικού ναυαγίου της νήσου Ψείρας, το οποίο επιμελήθηκε και τελεί υπό έκδοση
Την έντονη ανησυχία της για την τύχη υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων στη βόρεια ακτογραμμή των Χανίων λόγω εργασιών, εκφράζει η πρώην διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ελπίδα Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήμα καταποντισμένου οικισμού Μέσο-Μινωικών χρόνων κοντά στην πόλη των Χανίων στην περιοχή Σταλού -Γαλατά- Καλαμάκι, Κυδωνίας, κάτω από το λόφο Ψαθί, όπου τα ενάλια αρχαία κτήρια σώζονται σε ορισμένα σημεία μέχρι ύψους 1 μέτρου. Οι αρχαιότητες αυτές εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν από την κα Χατζηδάκη στη διάρκεια της 30ετούς υπηρεσίας της ως αρχαιολόγου στο Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και κατά τη θηρεία της ως Έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Η κα Χατζηδάκη, με επιστολή της προς το Υπουργείο Πολιτισμού, εκφράζει την έντονη ανησυχία της με αφορμή εκτεταμένα λιμενικά έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή «στον ως άνω κηρυγμένο θαλάσσιο χώρο κάτω από το Ξενοδοχείο Πανόραμα, όπου στο παρελθόν είχε κατασκευαστεί αυθαίρετος λιμενίσκος, μη δυνάμενος να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων, όπως αποφάνθηκε η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για υποθαλάσσιες αρχαιότητες στα Χανιά
Η κα Χατζηδάκη προς επίρρωση όσων αναφέρει στην επιστολή της, επισυνάπτει φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό που είτε έχει δημοσιευτεί είτε έχει περιληφθεί στο έργο της για την ανασκαφή του Μινωικού ναυαγίου της νήσου Ψείρας, το οποίο επιμελήθηκε και τελεί υπό έκδοση.
Η π. Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπενθυμίζει για τον συγκεκριμένο οικισμό πως «η σημασία του ευρήματος έγινε αμέσως αντιληπτή από το ΥΠΠΟ και ως εκ τούτου, η θαλάσσια περιοχή και οι παρακείμενοι όρμοι κηρύχτηκαν ως αρχαιολογικός χώρος σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου (ΦΕΚ 90/31-1-2002)». Σημειώνει δε στην επιστολή της ότι πρόκειται «για άκρως τουριστική περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους με πανέμορφες αμμουδιές τις οποίες απολαμβάνουν χιλιάδες ξένοι και Έλληνες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου».

Μετά από ενημέρωση που είχε από περίοικους για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η κα. Χατζηδάκη επισκέφτηκε το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου το συγκεκριμένο σημείο και μεταφέρει την εμπειρία της: «διαπίστωσα την επιχωμάτωση τμήματος του αιγιαλού, την παρουσία μεγάλων τσιμεντόλιθων και τριών σκαπτικών μηχανημάτων καθώς και εργασίες μεταφοράς λίθων στον χώρο, ενώ μερικές δεκάδες μέτρα παρακάτω πρόσφατα κατεδαφίστηκαν τουριστικοί παραθαλάσσιοι χώροι εστίασης!».

Ανησυχία για υποθαλάσσιες αρχαιότητες στα Χανιά
Η κα Χατζηδάκη προς επίρρωση όσων αναφέρει στην επιστολή της, επισυνάπτει φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό που είτε έχει δημοσιευτεί είτε έχει περιληφθεί στο έργο της για την ανασκαφή του Μινωικού ναυαγίου της νήσου Ψείρας, το οποίο επιμελήθηκε και τελεί υπό έκδοση.
Επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα των ευρημάτων και την ανάγκη «να αποτραπεί μία ανεπανόρθωτη βλάβη σε Μινωικό ενάλιο αρχαιολογικό χώρο», η κα. Χατζηδάκη θέτει τα εξής ερωτήματα:

«1) Πως δόθηκε έγκριση λιμενικών έργων σε ένα «παρθένο» ενάλιο αρχαιολογικό χώρο;

2) Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι τα ήδη εξελισσόμενα έργα θα μπορούν να καταστρέψουν ένα ουσιαστικά ανεξερεύνητο Προϊστορικό Οικισμό;

3) Υπάρχει ακτομηχανική μελέτη και εκτίμηση των υποθαλάσσιων ρευμάτων και η τυχόν επιρροή των λιμενικών επιχωματώσεων στα αρχαία κτίσματα;

4) Υπάρχει μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το θέμα της προστασίας των ενάλιων και επάκτιων αρχαιοτήτων; Το ερώτημα είναι κρίσιμο δεδομένης της απάντησης που εδόθει πως τάχα «δεν υπάρχουν αρχαία εδώ» (εντός δηλαδή του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου).

5) Υπάρχει μελέτη του τοπικού τεκτονικού καθεστώτος και των ρηγμάτων καταβύθισης που προκαλούνται από την ανύψωση της δυτικής Κρήτης ;

6) Γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι στον ως άνω θαλάσσιο χώρο υπάρχουν διάσπαρτες βόμβες από την Μάχη της Κρήτης το 1941, που δεν έχουν εκραγεί;

7) Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ενήμερο για την επικείμενη καταστροφή ενός καταποντισμένου οικισμού που η ίδια η θάλασσα προστάτευσε επί 4000 χιλιάδες χρόνια και η ανασκαφή του οποίου πιθανά θα αποκαλύψει ναυτικά επιτεύγματα των Μινωιτών θαλασσοπόρων της δυτικής Κρήτης, για τους οποίους ελάχιστα γνωρίζουμε; Εξ όσων θυμάμαι, κατά το διάστημα που υπηρετούσα, η άδεια εκτέλεσης έργου εντός κηρυγμένου χώρου ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και όχι των Τοπικών».


Δεν υπάρχουν σχόλια